Home

Nieuws 1155 x bekeken 15 reacties

Vewin wil grotere teeltvrije zone

Den Haag – De overheid moet maatregelen voor duurzame gewasbescherming sneller aanscherpen en doelen naar voren halen. Dat zei Martien van Blanken namens de Vereniging van Waterleidingbedrijven (Vewin) tijdens de hoorzitting Duurzame gewasbescherming in de Tweede Kamer.

Hij noemde als voorbeeld teeltvrije zones van 1,5 meter in plaats van de door staatssecretaris Dijksma (EZ) voorgestelde 0,5 meter. Volgens Sjaak Langeslag van LTO Nederland is dat echter niet effectief, het zou volgens hem vooral sectoren treffen met een relatief laag middelengebruik. In sectoren met een intensiever gebruik van gewasbeschermingsmiddelen worden bovendien al ruimere teeltvrije zones gehanteerd dan door Dijksma voorgesteld stelde Langeslag.

Laatste reacties

 • Mels

  Bla bla bla volk dat niet weet wie en wat de oorzaak is van de middelen in het water. Eerst de chemie voor de particulier maar eens verbieden en zo niet dikke bekeuringen geven voor glyfosaat gebruik op verhardingen wat dus verboden isDe landbouw raakt middelen en teeltruimte kwijt door overmatig en verkeerd gebruik door particulier en andere niet agro gebruikers.

 • Romeijn

  Mels kan altijd zo goed met z'n vingertje naar anderen wijzen. Ga eens wat nuttigs doen man!

 • j.verstraten1

  We zijn in NL zo goed in het bedenken van nieuwe regels als het verwachte resultaat uitblijft. Zouden we niet gewoon eens wat intensiever moeten controleren en handhaven?

 • geert150

  riooloverstorten eerst maar eens dicht !!!!!!

 • schoenmakers1

  zou de vewin ook willen betalen voor de teeltvrijezones? Is wel makkelijk om over andermans eigendom te beslissen

 • marten87

  Ja hoor Mels, spuit je zelf je erfje niet met round up??

 • Mels

  Er staan dingen op tafel waar we allemaal van schrikken op dit gebied. De meeste dingen die gevonden worden zijn aan te wijzen als afgespoeld. Dat wil zeggen van verharding en idd ik gebruik het saar ook. Gelukkig grenst die bij mij niet rechtstreeks of met putten aan de sloot. Wij willen chemie gebruiken om gezond?? en mooi voedsel te maken maar willen we die middelen daarvoor nodig in ons water wat we later weer moeten drinken vinden? En erger moeten wij niet zorgen
  dat er juist niets gevonden wordt om daarmee het recht te houden chemie te mogen gebruiken. Wijs dan eerst naar misbruik en dan naar verkeerd gebruik.

 • Mels

  Vervolgens moeten we dus afwachten welke middelen we daarna en op welke plekken nog vinden. Dan kunnen we nog kijken of we daar schuldig aan zijn of dat het niet afbreekt.

 • wg

  mels heeft wel gelijk

 • Mels

  Wg dank ik zal het overbrengen aan degene die mij weer informeert.

 • abtje

  Als er weer bezuinigd moet worden, Den Haag, kijk dan eens naar de water-leidingbedrijven. In Noord Holland druk met herten concentratiekampen.
  In Utrecht miljoenen uitgegeven om waterwingebieden te creeren, tot het klaar was. Toen bedachten ze dat het water uit de Flevopolder toch goedkoper was en daar dus heengingen.
  Nu deze man weer, zal wel geen vrije dag genomen hebben om te oreren in de kamer...

 • Mels

  Abtje.verkeerde reactie,het artikel gaat daar niet over en jou reactie maakt het water niet schoner.....

 • eppenzolder

  Mels heeft inderdaad gelijk, veel particulieren rommelen maar wat aan. Vaak onder het motto 'als een beetje helpt helpt veel ook'. Gewoon met de gieter op de oprit, en een spuitlicentie, wat is dat ?

 • abtje

  @Mels Een grotere teeltvrije zone maakt het water wel schoner?
  Waterwin bedrijven gebruiken meestal grondwater en gebruiken ze oppervlaktewater dan is dat water uit Frankrijk en Belgie. Vooral Frankrijk gebruikt de rivieren nog steeds als afvoerpijp.

 • Mels

  Als je niet op de juiste manier en op het juiste moment spuit helpt 100mtr van de sloot afblijven nog niet....Bedenk even wat er nu gebeurt hier in dit artikel. De agrosector krijgt bij voorbaat al de schuld van de aanwezigheid van bepaalde stoffen en ik zou wel eens willen weten welke stoffen(welke producten,want aan de werkzame stof hebben we niks dat moeten we allemaal opzoeken) er dan gevonden worden.De wijzende vinger is prima maar wie de schuld krijgt moet em wel hebben in dit geval.We raken straks middelen kwijt zonder dat wij er ,waarschijnlijk in sommige gevallen,wat aan kunnen doen. Ik zou zeggen wie betrapt wordt op bewust knoeien of maar wat aan priekt,afnemen die licentie en ook geen chemie meer gebruiken.Je moet het wel verdienen door bewust gebruik om chemie te mogen gebruiken.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.