Home

Nieuws 9 reacties

Blijdschap om afblazen natuurverkoop

Rijswijk -Milieu- en natuurorganisaties zijn blij met het besluit van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken), dat Staatsbosbeheer geen natuurgebieden meer hoeft te verkopen.

Dijksma maakte dat zaterdag bekend. Ze ziet voorlopig van verdere verkoop af na de commotie die de veiling van natuurgebied bij Daarle (Ov.) veroorzaakte. Een aantal organisaties probeerde de verkoop van 34 hectare natuur via de rechter tegen te houden, maar tevergeefs.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren ziet in de beslissing een overwinning voor iedereen die zich heeft verzet tegen de veiling van natuurgebieden. "Iedereen die heeft meegeholpen stuk Nederland vrij te kopen van natuurafbraak: we hebben eerste slag gewonnen, veiling stopt!'', twittert ze. Haar partij werd bij de veiling in Daarle eigenaar van 10 hectare natuur. Dat gebied "wordt monument van succesvol volksverzet tegen destructief overheidsbeleid", aldus Thieme op Twitter.

Ook Natuurmonumenten is tevreden. Directeur Marc van den Tweel twittert dat hij het een 'goede move' van Dijksma vindt. Toch blijft Natuurmonumenten alert, want de verkoop van natuurterreinen is officieel alleen opgeschort en nog niet helemaal van de baan. "We hopen natuurlijk dat van uitstel afstel komt", zei een woordvoerder van Natuurmonumenten.

Ook Staatsbosbeheer zelf stipt dat punt aan. "De bezuiniging moet er hoe dan ook komen, is het niet door de verkoop van natuur dan wel op een andere manier. Maar het overleg met deze staatssecretaris verloopt gelukkig constructief", aldus een woordvoerder.

Nu de veiling van natuurterreinen voorlopig van de baan is, overlegt Dijksma met Staatsbosbeheer over alternatieven om te bezuinigen. Zo wordt er gekeken of Staatsbosbeheer 350 erfpachtpercelen op de Waddeneilanden waarop recreatiewoningen staan, kan verkopen aan de eigenaren van de woningen. Ook krijgt de organisatie meer ruimte om te ondernemen. Dat houdt volgens Staatsbosbeheer vooral in: geld vragen voor bijzondere natuuractiviteiten. Toegang tot natuurgebieden blijft gratis, verzekert de woordvoerder.

Als het aan Groenlinks-Kamerlid Jesse Klaver ligt, wordt er überhaupt niet meer gepraat over bezuinigen op natuur: "De beste oplossing is gewoon om te besluiten als overheid meer te investeren in de Nederlandse natuur", zo liet hij zaterdag weten.

Laatste reacties

 • jan1966

  Het land wordt duidelijke geregeerd door de mensen met de grootste bek, die hoeven natuurlijk niet te bezuinigen

 • jan67

  hoe helpen we nl naar de klote....

 • Zippie

  Beste mensen, onze regering gaat binnenkort weer 6 miljard euri's van de burger losplukken.
  En nu besluiten we maar even dat we weer een hoop geld in gesubsidieerde natuur gaan spenderen?
  En dat allemaal onder de druk van de natuurmaffioso!

 • Elevage

  Staatsbosbeheer kan prima bezuinigen: eerst huren ze een enorme camper en gaan dan met een grote groep naar een hout-beurs in Zweden (Elmia Wood) en aansluitend nemen ze nog even Finland mee op de route.......................

 • alco1

  Het beleid van totale verpaupering.

 • Romeijn

  Uit het Grote Groene Misverstand:
  'Overheidsmaatregelen zijn gericht op de ‘redding’ van de landbouw, in de veronderstelling dat daarmee ook vanzelf de verpaupering van het landschap, de natuur en het landelijk gebied worden aangepakt. In het boek gaat Lamers diverse misverstanden over de landbouw en het landelijk gebied na, maakt duidelijk waarom het misverstanden zijn en geeft aan hoe het dan wel zit. Lamers laat zien dat de landbouw niet uit Nederland verdwijnt maar juist een economische en ruimtelijke grootmacht zal blijven. Niet de vermeende krimp van de landbouw is een bedreiging voor natuur en landschap, maar juist de grote omvang en de neiging tot verdere groei.'

 • schoenmakers1

  Romeijn, jij bent zeker hoogopgeleid, heb niet meer het vermogen om normaal na te denken dus, zoals zovelen in dit land, je kunt je geld maar een keer uitgeven. Doe je dit aan natuur zoals nu veel te veel is gebeurd dan krijg je van allerlei ziektes die voortgebracht worden door de steeds uitbreidende veestapel op de natuurgebieden waar men de grip volledig op kwijt is. Je kunt ook je centen in zetten voor de zwakste in de samenleving waar de linkse partijen altijd prat op gaan, alleen ze vergeten dit in daden om te zetten, het zijn namelijk de oudjes in de verzorgingshuizen en zo die ze gewoon in hun eigen stront laten zitten, nee, zolang men alleen bekwaam is om andermans geld te verbrassen zal het met nederland niet goed komen

 • LUCTOR

  @ schoenmakers ben het met je eens zal nog een veel grotere omvang gaan aannemen want het is langzamerhand wel duidelijk dat de graaicultuur en milieu goeroes ons landje naar de afgrond hebben gedreven. Het zal niet zolang meer duren dat we de provincie luilekkerland zijn geregeerd vanuit de Europeseunie.

 • Mels

  Was dat maar zo...dan hadden we duur Den Haag niet meer nodig en konden we werken volgens EU regels,nu werken we volgens NL idee aangepaste regels en dat verslechtert onze positie alleen maar met de extra kosten van dien.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.