Home

Nieuws 2417 x bekeken

Vee weg uit uiterwaarden vanwege uitzonderlijk hoge waterstand

Pannerden - Boeren met vee in de uiterwaarden, moeten de dieren weghalen. Dat zegt Rijkswaterstaat. Het water in de Rijn stijgt deze week na hevige regenval in Duitsland en het Alpengebied. Het is zeldzaam dat in juni deze maatregel moet worden afgekondigd. Alleen in de zomers van 1970 en 1983 was de hoeveelheid water die bij Lobith werd afgevoerd veel groter.

Rijkswaterstaat verwacht dat deze week de uiterwaarden langs de Rijn en zijtakken zoals de Waal en de IJssel onder water lopen. Het rivierwater zal tot het einde van de week blijven stijgen naar ongeveer 13,5 meter boven NAP. Waterschap Rivierenland meldt dijken en rivieren extra in de gaten te houden. Waterschap Rijn en IJssel zegt de dijken rondom de uiterwaarden preventief te maaien om drijfhout makkelijk te kunnen verwijderen. Drijfhout kan dijken bij hoog water beschadigen.

Veeboer Jan Terhaerdt in Pannerden (Gld) haalde zondag al zijn vee uit de uiterwaarden. Zestig stuks jong vee heeft hij weggehaald uit de laag gelegen wei zodat de dieren het grasland niet stuk kunnen lopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.