Home

Nieuws 646 x bekeken

Van Gerven (SP) groenste politicus van het jaar

Den Haag – Tweede Kamerlid Henk van Gerven (SP) is door Natuurmonumenten verkozen tot groenste politicus van het jaar. Hij dankt die uitverkiezing onder meer aan zijn verzet tegen de plannen van het kabinet om natuurgronden van Staatsbosbeheer te verkopen.

Volgens directeur Marc van den Tweel houdt Van Gerven de natuurbeweging regelmatig een spiegel voor. Daar waar zijn organisatie zich de laatste maanden vooral opgetogen heeft getoond over de koerswijziging van het kabinet, benadrukt de SP’er geregeld dat er nog altijd sprake is van forse bezuinigingen. “Van Gerven zorgt voor de broodnodige reality check”, aldus Van den Tweel.

Onder staatssecretaris Henk Bleker is vorig jaar het natuurbudget met 70 procent verlaagd. Zijn opvolger Sharon Dijksma heeft die bezuiniging gedeeltelijk ongedaan gemaakt, maar dat is geen reden om de vlag uit hangen. “Dit is het ‘bare minimum”, zegt Van den Tweel. “Met een nog kleiner budget komen we echt in de problemen.”

De verkiezing tot groenste politicus werd dinsdag voor de zesde keer gehouden. De eerste editie, in 2008, werd ook door een SP’er gewonnen: Hugo Polderman. Vorig jaar ging de titel naar drie Kamerleden tegelijkertijd, namelijk Lutz Jacobi (PvdA), Stientje van Veldhoven (D66) en Rik Grashoff (Groenlinks).

Of registreer je om te kunnen reageren.