Home

Nieuws

Smithfield-deal leidt tot zorgen Spaanse vakbonden

Madrid – Spaanse vakbonden zijn bezorgd over de toekomst van vleesproducent Campofrio, eigenaar van het Nederlandse Stegeman. Smithfield Foods heeft 37 procent van de aandelen Campofrio maar wordt bij instemming van mededingingsautoriteiten overgenomen door het Chinese Shuanghui. De confederatie van vakbonden, CCOO, schrijft in een persverklaring dat “de verkoop tot stand is gekomen met een totaal gebrek aan transparantie”.

De CCOO stelt dat het “moeilijk te geloven is” dat de “ongebruikelijke deal” geen impact heeft op de 7.700 mensen die voor Campofrio werken. CCOO claimt meer dan de helft van de 3.000 werknemers van Campofrio in Spanje te vertegenwoordigen. Secretaris-generaal van de agrarische vakbond Feagra Jesús Villar stelt zich in te zetten voor het handhaven van Europese arbeidsvoorwaarden. De Chinese arbeidsvoorwaarden zijn voor Villar een schrikbeeld.
De CCOO wil dat de Spaanse ministeries van landbouw en industrie en de Europese confederatie van vakbonden het onderwerp bespreken. Shuanghui zegt nog niet te hebben bepaald wat te doen met het aandeel in Campofrio. CCOO denkt dat Shuanghui een totale overname overweegt. Smithfield Foods, een bedrijf uit de VS, wees in 2011 een aanbod om de controle over het bedrijf te kopen af. Het aandeel Smithfield daalde fors toen onderhandelingen naar buiten kwamen maar volgens de onderneming uit Virginia was de Europese economische malaise reden af te zien van een deal.
In 2008 verkocht Smithfield Europese activiteiten aan het Spaanse bedrijf. In 2012 realiseerde Campofrio een omzet van 1,9 miljard euro, 5 procent meer dan een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.