Home

Nieuws

Senaat blokkeert hervorming voedselhulp VS

Washington - De Amerikaanse senaat heeft voorstellen van de regering-Obama voor sterke hervorming van voedselhulpprogramma’s goeddeels weggestemd. Senatoren stemden in met een voorstel waarbij net als voorheen vrijwel alle de voedselhulp wordt ingekocht in de VS, voor jaarlijks 1,4 miljard dollar. Hulporganisaties als Oxfam, CARE en Save the Children tonen zich teleurgesteld.

De Senatoren stemden voor het verstrekken van 60 miljoen in cash via het Food for Peace programma voor de inkoop van voedsel in de door honger getroffen regio. In het oude budget werd 40 miljoen dollar op deze wijze verstrekt. De voorzitter van de landbouwcommissie van de Senaat Debbie Stabenow, een Democraat uit Michigan, is sprake van een “bescheiden verhoging” van het programma. Het debat over de hervorming duurde minder dan 2 minuten, meldt persbureau Reuters.
Eerder kondigde president Barack Obama voorstellen aan die de grootste wijziging in het voedselhulpbeleid betekenen sinds de Koude Oorlog. Critici stellen dat de VS voedselhulp aangrijpt om de eigen landbouw te steunen. Het inkopen van voedsel in de regio zou vaak goedkoper zijn en bovendien de economie in de regio flink steunen. Niet alle hulporganisaties zijn voor de hervorming. World Vision en Planet Aid vrezen voor corruptie en logistieke bottlenecks bij regionale inkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.