Home

Nieuws 25 reacties

Regionale begrenzing veehouderij vooralsnog niet bruikbaar

Den Haag - De nieuwe regelgeving voor regionale begrenzing van de veehouderij is op korte termijn niet bruikbaar. Dat blijkt tijdens de uitleg van staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw over de plannen. Het ministerie gaat werken aan wetgeving waarmee gemeenten en provincies om redenen van volksgezondheid grenzen kunnen stellen aan de omvang van de veehouderij. Voorwaarde hierbij is wel dat er een wetenschappelijke onderbouwing is voor de negatieve gevolgen van veehouderij voor de volksgezondheid. Deze ontbreekt op dit moment. Dijksma zegt er wel vertrouwen in te hebben dat deze onderbouwing er komt.

“Daarom hebben we als kabinet 3,4 miljoen euro uitgetrokken voor verder onderzoek naar de gevolgen van de veehouderij voor de volksgezondheid. De Gezondheidsraad heeft ons ook gevraagd dat te doen. We weten ook al best veel en we moeten vertrouwen hebben dat er uit nader onderzoek meer duidelijk wordt”, zegt Dijksma.

Met de nieuwe voorstellen, waarin regionale overheden grenzen kunnen stellen aan het aantal dieren per gebied, per hectare of per bedrijfslocatie, komt een generieke maximale omvang van veehouderijbedrijven in Nederland te vervallen. In gebieden waar bedrijven geen overlast geven, kunnen zij maximaal uitbreiden, zolang ze aan de milieu- en omgevingseisen voldoen. Dijksma vreest geen willekeur tussen gemeentes, waarbij in de ene gemeente meer kan dan in de andere. “Juist omdat de situatie in iedere gemeente zo verschillend is, zou een generieke regel juist willekeur zijn. Er moet per gemeente gekeken worden naar de mogelijkheden”, vindt de staatssecretaris. Ze wijst erop dat wetgeving niet met terugwerkende kracht kan worden ingediend. Het kan dus niet zo zijn dat gemeenten de acceptatiegraad lager gaan leggen dan de omvang van de huidige veehouderij. “Het moet duidelijk zijn dat deze wet zich richt op de toekomst.” Over de gevolgen voor een bedrijf wanneer blijkt dat het negatieve gevolgen heeft voor de volksgezondheid, wil Dijksma nu nog niets zeggen. “Daarvoor is het nu nog te vroeg.” Ook over de wijze waarop er begrensd gaat worden, of hierbij bijvoorbeeld onderscheid wordt gemaakt naar diersoort of naar staltechnieken is nog onderwerp van gesprek met de regionale overheden en de sectoren.

Dijksma benadrukte tijdens de presentatie dat de agrarische sector heel belangrijk is voor de Nederlandse economie, en dat de sector op wereldniveau ook een koploper is. “Maar dat wil niet zeggen dat het ook een koploper blijft. De maatschappelijke druk neemt toe, waardoor het noodzakelijk is dat de sector duurzamer gaat produceren. Er is ruimte om te groeien, maar dat moet wel groene groei zijn. En er zijn gebieden met grenzen aan de groei.”

Laatste reacties

 • minasblunders1

  'Dijksma zegt er wel vertrouwen in te hebben dat deze onderbouwing er komt'. Gelukkig hebben we in dit land een instituut (we zullen het maar geen universiteit noemen), dat 'wetenschappelijke' onderbouwingen op bestelling levert, als het maar schuift. Ik lees op een ander forum dat ze elkaar alweer gevonden hebben...

 • agratax2

  minasblunders1. Als de boeren de uitslag van deze onderzoeken niet vertrouwd, is de enige oplossing zelf een onderzoek starten en betalen en de uitkomst richting aangeven. Betaler bepaalt de laatste decennia meer dan dat de onderzoeker bepaalt.

 • jan1966

  Volgens Dijksma staan de negatieve gevolgen van de veehouderij voor de volksgezondheid al vast zonder dat er een onderzoek is wat dat onderbouwt.
  Gek eigenlijk dat mensen geen vertrouwen meer in de overheid hebben.....

 • Ishtar

  Dames, juist de LTO is al 40 jaar 'bezig'' om afstand criteria te maken tussen vee-industrie en burgerwoningen.
  Niet om regels te krijgen, maar om ze juist niet te hebben, vertragen etc etc
  Een echte organisatie als 'LTO' zou zelfstandig al regels en richtlijnen hebben gemaakt.
  Maw het interesseert ze niets volksgezondheid, laat burgers maar ziek worden of dood neervallen, zolang de vee- en voer industrie maar blijft draaien....
  Q-koorts als vb.
  Maw laat de LTO oa niet doen of ze de volksgezondheid van burgers en consumenten belangrijk vinden.
  Immers dan doe je niet 40 jaar over afstandscriteria.
  Gaat Toon van Hoof daar niet over bij LTO?
  Zit die ook niet in de raad van commissarissen bij het failliete Vion?

 • Achterland

  Ishtar omdat jij alle kennis in huis schijnt te hebben. Hoe komt het dat kinderen die opgroeien op de boerderij het minste last hebben van luchtwegaandoeningen zoals bronchitis en astma ?????????????????????????????????????????????????? Fijnstof en allerlei gevaren rondom volksgezondheid ?????????????????????????????????? Ik woon liever langs een boerderij dan langs de SNELWEG/hoogspanningsmast/in een drukke stad. Tja maar jij zal het waarschijnlijk wel beter weten of niet Ishtar ????

 • jordi 1455

  Ishtar de luchtkwaliteit in Rotterdam is velen malen slechter dan die in Brabant, dat zij mijn leraar aardrijkskunde die jaren in Rotterdam heeft gewoond.

 • bankivahoen

  isthar snapt het niet helemaal, ter verduidelijking LTO staat altijd aan jou zijde, maar dat heb je niet door?

 • jordi 1455

  Jongens we kunnen dijksma vervolgen op het schenden van artikel 1 van de grondwet, daarmee schendt ze als staatsecretaris ook artikel 49 van de grondwet en op grond van artikel 49 kunnen we haar aftreden eisen.

 • Ishtar

  Heren, als de LTO al 40 jaar bezig is met afstandscriteria te maken dan moet je constateren dat er geen wil is om dat te doen.
  Elk respectabele boerenbelangenbehartiger organisaties had ZELF al richtlijnen moeten hebben om de praktijk in goede banen te brengen.
  Maw bv een afstand van 250 meter tussen vee-industrie en burgerwoningen.
  Als dat 30 jaar geleden besloten was was er nu niet zo'n groot probleem qua inrichting.
  Maw LTO zijn respectloze amateurs, want als je 40 jaar de boel vertraagd en gewoon geen regels wilt voor en qua omgeving dan ben je simpel weg niet serieus te nemen.
  Maw laat nu maar een criteria komen van 500 meter, en alle vee-industrie die daar niet aan voldoet, gewoon stoppen en afbreken, en de rekening kun je indienen bij LTO.

 • alco1

  @isthar. Wat is het toch gemakkelijk om commentaar te leveren. Wat is jouw insteek van kennis van zaken. Kortom, wat doe jij voor de kost of ben je maar een hol vat wat hard klinkt.

 • jordi 1455

  @Ishtar dan kan je eerder de gemeente de schuld geven, de meeste boerderijen stonden er al en de burgerwoningen zijn er pas in de tweede helft van de 20 eeuw gekomen, in de meeste gevallen keurde de gemeentes de uitbreidingsvergunningen ook nog goed. Als alles volgens de wettelijke regels is gegaan dan is er aan ons niets te verwijten, jammer he?

 • Romeijn

  Elke opvoeder weet dat op een gegeven moment duidelijke grenzen aangegeven moeten worden...

 • schoenmakers1

  Romeijn, ja het wordt hoog tijd dat er duidelijke grenzen komen, ik ben een hele tijd bezig geweest om een bedrijfswoning bij mijn bedrijf te krijgen om dat dit noodzakelijks was, geen medewerking. Zie wel overal extra burger bij mij in de buurt komen wonen, hoe kan dit volgens jou?
  jordi, hoe zit dat met het afzetten van Dijksma, ik vind dit een geweldig idee

 • schoenmakers1

  burgers

 • jordi 1455

  schoenmakers1 weet niet hoe we het moeten aanpakken, we kunnen haar proberen in het diskrediet te brengen door te kijken of ze iets heeft gedaan in haar politieke loopbaan dat in strijd is met de grondwet. Of de straat op gaan, dat laatste lukt alleen als alle boeren van kippenhouder tot melkveehouder en varkenshouder tot nertsenhouder de handen in 1 slaan.We moeten actie ondernemen in plaats van afwachten wat de LTO of de andere vakbonden over de kwestie gaan buigen en zich laten horen.

 • Mels

  Wegwezen.....

 • jordi 1455

  ???? Mels.

 • Mels

  Ja weg van dit stomme geleuter. Ondernemer ben je hier al lang niet meer als je vee hebt. Zolang je binnen alle kaders blijft vind men dat prima. Tot je er een teen overheen zet. Je ben een boef als je vee houd en gaat er dan ook nog eens verkeerd mee om en produceerd te veel mest en ook dierenkwelling word gepraktiseerd weet men te roepen zonder het zelf te hebben gezien en door diezelfde lui worden daar dan weer wetten voor gemaakt die de problemen die er niet zijn ook nog eens niet oplossen. Laat ze het hier lekker uitzoeken. Als het enige geld wat hier nog verdiebd word uit de IT en de haven komt gaat men honger tot de dood krijgen.

 • alco1

  Mels en Jordi. Jullie hebben het er wel over dat jullie niet tevreden zijn over de Dijksma, maar wat komt er voor terug. Vast geen praktiserende boer. Het zal ook weer iemand worden die aangestuurd wordt door de ambtenaren die niet verkozen worden, maar er altijd blijven zitten en daar zit nou de adder.

 • Romeijn

  Niks mis met Sharon Dijksma:
  'Sterke landbouw en levendige natuur zijn noodzakelijk voor duurzame groei en een gezonde economie. Boeren moeten een eerlijke prijs voor hun product krijgen en een juiste beloning voor hun werk voor natuur en landschap. De bescherming van de natuur leg ik goed vast in een nieuwe wet.'
  Dan wil je toch geen rechtse extremist op die post...

 • alco1

  Ik stem rechts omdat ik bezorgt ben voor de oudere en zwakkeren in de samenleving. Er moet verdient worden om sociaal te kunnen zijn.
  Waarom je dan direkt als een extremist getypeert wordt ontgaat mij. Het zal wel iets meer zeggen over de gebruiker van het woordt.

 • Mels

  Voor een levendige natuur is het volgens mij niet nodig om geen enkele mogelijkheid onbenut te laten om het een boer in welke sector dan ook maar zo moeilijk mogelijk te maken.Is het niet via de welstand als je nieuw wilt bouwen dan verzinnen ze wel een wet als dit.Hoe maak ik geld verdienend Nederland murw.Nou zo.Ook het midden en kleinbedrijf wordt ,helaas net als agroNL,murw gemaakt met regeltjes,voor elke scheet een wet.Je stopt er dan toch uiteindelijk een keer mee als de wetten niets meer toevoegen aan je product dan een verhoging op je kostprijs of een verlaging van je concurrentie positie ten opzichte van 2mtr over de grens waar al die wetten ineens niet meer gelden.Alco ik stem met je mee,liever een extremist dan een communist....

 • Romeijn

  Je kan niet je boerderij verkopen aan de meest biedende burger, naar het dorp verhuizen en vervolgens je buurman de op jouw voormalig land geschapen problemen laten oplossen. De nieuwe bewoners moeten van de welstand vervolgens de boerderij zoveel mogelijk op een museumboerderij laten lijken, met alle extra kosten van dien. En dan ook nog klagen dat je kinderen niet meer op het platteland kunnen (en willen?) wonen?

 • alco1

  IK vindt #23 niet duidelijk wat je nou eigenlijk zeggen wilt

 • Mels

  Nee,het lijkt op wartaal....Romeijn,kom op,wees eens net zo duidelijk als anders...Je kan idd niet altijd aan de hoogst biedende verkopen.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.