Home

Nieuws 1550 x bekeken

Recordhoge waterstand bij Elbe verwacht

Hannover - De boeren langs de Elbe in Nedersaksen bereiden zich voor op een recordhoge waterstand. Deze wordt woensdag verwacht en zorgt voor een omvangrijke evacuatie van het vee, waaronder duizenden runderen.

Of de dijken het houden is hoogst onzeker, ondanks de versterking met zandzakken die overal wordt aangebracht. De Nedersaksische boerenbond Landvolk roept de veehouders in de aangrenzende regio’s op om de getroffen boeren uit de nood te helpen met stalplaatsen. Met het oog daarop is een telefonische 'hotline' in het leven geroepen waarmee hulp wordt gecoördineerd.

Landvolk-bestuurstopman Werner Hilse ziet onder de boeren grote bereidheid om te helpen. Uit het westelijke deel van Nedersaksen stellen boeren voer en andere hulpgoederen ter beschikking, aldus Hilse.

Doordat de watermassa’s verder stroomafwaarts bewegen, is het peil aan de bovenloop in Saksen en Saksen-Anhalt geleidelijk gaan zakken. Ontspanning van de situatie trad eind vorige week ook in aan de Donau in Beieren, waar eveneens grote delen van het stroomgebied onder water kwamen te staan. Dit hoge water verplaatst zich via Hongarije en Roemenië  richting de Zwarte Zee. De schade die is ontstaan en nog zal ontstaan is echter buitengewoon groot en overtreft uitgaande van de eerste schattingen die van de grote overstromingen van 2002 met gemak. Toen was de schade in de agrarische sector 80 miljoen euro, nu wordt deze door het Deutsche Bauernverband (DBV) op rond de 350 miljoen euro geraamd. Volgens deze federatie was eind vorige week in geheel Duitsland in totaal 150.000 hectare landbouwgrond overstroomd en zal dat nog verder oplopen naar 250.000 hectare. Het aantal overstroomde landbouwbedrijven is gegroeid naar 18.000, waarbij van 800 de woon- en bedrijfsgebouwen onder water zijn komen te staan. DBV heeft een bankrekening geopend, waarop giften kunnen worden overgemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.