Home

Nieuws 459 x bekeken 1 reactie

Pensioenfondsen beleggen amper in duurzame energie

Utrecht - Nederlandse pensioenfondsen investeren nog geen half procent van hun beleggingen in duurzame energie. Van dit kleine percentage gaat het meeste geld ook nog eens naar het buitenland. Dit blijkt uit een quick scan van onderzoeksbureau Profundo in opdracht van Natuur & Milieu.

Het aandeel duurzame energie in Nederland moet volgens het regeerakkoord de komende jaren stijgen, van 4 procent nu naar 16 procent in 2020. Hiervoor is veel kapitaal nodig en is een grotere rol van de pensioenfondsen onmisbaar, zegt Natuur & Milieu. Volgens de organisatie laten beleggingen in Belgische windparken op zee zien dat een rendement van 10 procent gemakkelijk gehaald kan worden, terwijl vrijwel alle risico's zijn uitgebannen. Pensioenfondsen halen dit rendement nu bij lange na niet, aldus Natuur & Milieu.

In de SER-onderhandelingen over een nationaal energie-akkoord wordt momenteel nagedacht over de rol van pensioenfondsen. Pensioenfondsen lijken bereid te investeren in duurzame energie in Nederland mits de overheid in het energieakkoord garanties geeft voor een stabieler en rendabel energie- en klimaatbeleid. Juist het ontbreken van een stabiel overheidsbeleid zorgt ervoor dat pensioenfondsen liever investeren in duurzame energie in het buitenland of in andere zaken, aldus de onderzoekers. Natuur & Milieu concludeert dan ook dat meer zekerheid ertoe leidt dat pensioenfondsen hun kapitaal eerder zullen beleggen in Nederland waarmee ze tevens werkgelegenheid en economische groei in ons land stimuleren.

De onderzochte pensioenfondsen hebben een totaal belegd vermogen van 586 miljard euro. Dat is 73 procent van het totale belegde vermogen van alle Nederlandse pensioenfondsen.

Eén reactie

  • agratax2

    Pensioenfondsen zijn in het leven geroepen om de ingelegde gelden zo te beleggen dat er een zeker en redelijk rendement behaalt wordt voor de langere termijn. Helaas het rendement van Groene energie is zonder subsidie nu niet bepaald om te juichen. is je rendement afhankelijk van staatssteun, dan weten als boer al te goed hoe dat van de ene dag op de andere kan kelderen, omdat de overheid andere prioriteiten stelt en je subsidie niet verlengt. Hier zitten de premie betalende burgers niet op te wachten, zij eisen na hun werkzame leven hun 'beloofde' pensioen te ontvangen en zijn niet tevreden met minder dan beloofd zeker niet als hun inleg bewust is belegd in (zeer) laag renderende beleggingen omdat die politiek even goed lagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.