Home

Nieuws 391 x bekeken

Oeso: agrariërs gebruiken minder pesticiden

Parijs – Boeren en tuinders in ontwikkelde economieën zijn de laatste tien jaar milieuvriendelijker gaan produceren. Zo worden fors minder agrochemicaliën gebruikt.

Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), een samenwerkingsverband van 34 geïndustrialiseerde landen waaronder de VS, Duitsland, Japan en ook Nederland.
De verkoop van pesticiden is in de periode van 2000 tot 2010 gedaald met meer dan 1 procent per jaar. Het voorgaande decennium steeg de afzet nog steeds met 0,2 procent. Deels is de daling gevolg van dalende arealen maar het grootste effect is volgens de vanuit Parijs geleide organisatie toe te schrijven aan meer efficiënte toepassing, onder meer door gebruik van GPS bij het spuiten van akkers.
De Oeso noemt de cijfers “bemoedigend” maar waarschuwt dat stijgende voedselprijzen tot 2021 ertoe kunnen leiden dat boeren hun productie tot het uiterste willen opvoeren. Daarbij bestaat het risico dat meer kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen worden aangewend. De Oeso schrijft dat op het gebied van watervervuiling en weidevogels überhaupt verbetering mogelijk is.
Volgens de Oeso is 20 procent van het akkerbouwland in de Oeso ingezaaid met transgene gewassen, terwijl 2 procent biologische productie betreft.

Of registreer je om te kunnen reageren.