Home

Nieuws 1950 x bekeken

'Nieuwe regelgeving maakt dierrechten overbodig'

Den Bosch – De nieuwe regelgeving voor provincie en gemeenten om grenzen te stellen aan de groei van de veehouderij, maakt het huidige stelsel van dierrechten overbodig. Dat zegt provinciebestuurder Yves de Boer.

Hij reageert hiermee op het kabinetsbesluit van vorige week. Gemeenten en provincies krijgen meer mogelijkheden om de veehouderij te begrenzen.
De Boer zegt geen beleid meer te willen met als uitgangspunt het aantal dieren. “Het reguleren van dieraantallen is niet langer een doel op zich. Uiteindelijk zal er geen landelijk dierrechtensysteem meer nodig zijn in Nederland”, zegt De Boer.

Het provinciebestuur van Noord-Brabant is al lang op zoek naar regionale sturingsmogelijkheden van de gehele veehouderijsector. Brabant kent gebieden met grote concentraties vee waarvoor geen draagvlak is onder de bevolking. Vorig jaar liet De Boer twee maal onderzoek doen naar de mogelijkheden van invoering van een provinciaal dierrechtenstelsel. Arcadis voerde de onderzoeken uit. “We hebben met boeren en burgers begin dit jaar afgesproken dat boeren ontwikkelruimte moeten verdienen en de veehouderij niet onbegrensd kan uitbreiden. Dat heeft gezorgd voor een kanteling van het beleid.”

De nieuwe regelgeving van het kabinet en een nieuw beoordelingssysteem voor veehouderijen moeten het dierrechtenstelsel op termijn overbodig maken. De Boer: “Ik heb het kabinet gevraagd om het stelsel overeind te houden tot de nieuwe regelgeving staat en het vertrouwen van de burgers weer is teruggewonnen.”

Gedeputeerde Yves de Boer (62) is verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening in Brabant en voorzitter van de IPO-commissie Ruimtelijke Ordening en Waterkwaliteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.