Home

Nieuws 946 x bekeken

Nieuwe instroom ledenkapitaal in C4C-groep

Moerdijk - Champignonproducent C4C heeft in 2012 een bedrijfsresultaat geboekt van 5,9 miljoen euro, 10,6 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijf zag de omzet groeien met 3,4 procent tot 227 miljoen euro. De coöperatie achter C4C voert de verplichte ledenlening weer in om het financiële fundament van de onderneming te vergroten, en overnames mogelijk te maken.

Wereldwijde marktleider in conservenchampignons Lutèce, onderdeel van C4C, groeit volgens de organisatie ook uit tot een vooraanstaande speler in de markt voor diepvrieschampignons. Ook is in 2012 een sterke stijging gerealiseerd in de afzet van champignonproducten buiten Noordwest-Europa, bijvoorbeeld in Midden-Europa.
De positie van grondstoffenhandel CNC Grondstoffen is in 2012 versterkt door de overname van Fleuren Compost en de paardenmestactiviteiten van Fleuren Fourage en Transport. Met deze acquisitie is de strategische aanvoer van paardenmest veiliggesteld, aldus de organisatie en zijn transportkosten gereduceerd.
De algemene ledenvergadering van champignontelerscoöperatie CNC, voor 100 procent eigenaar van C4C heeft zich donderdag met een ruime meerderheid van 76 procent van de aanwezige stemmen uitgesproken voor de herinvoering van de verplichte ledenlening. Deelname aan de ledenlening was sinds 2008 vrijwillig. CNC wil met de herinvoering het financiële fundament vergroten en de investeringscapaciteit uitbreiden.
Cor Beerepoot, voorzitter coöperatie CNC: “door geld op de ledenlening te storten, tonen de leden betrokkenheid bij de coöperatie en laten ze zien dat ze vertrouwen hebben in de bedrijfsactiviteiten en de toekomst van de C4C-groep. De ingangsdatum van de verplichte ledenlening is 1 juli 2013. De verplichte ledenlening houdt in dat de coöperatieleden per ton afgenomen compost of geleverde champignons geld storten op de ledenlening.
Het betreft 3 euro per ton afgenomen doorgroeide compost, 2 euro per ton afgenomen Indoor Verse Compost (IVC) en 0,8 eurocent per kg geleverde champignons. De maximale inleg op basis van de verplichte afdracht is 43.750 euro per jaar, maar vrijwillig mag meer geld worden ingelegd. Over hun geld op de ledenlening ontvangen de leden de 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente plus 1,5 procent. Na 10 jaar wordt de ledenlening afgelost.

Of registreer je om te kunnen reageren.