Home

Nieuws 476 x bekeken

Nieuwe Amerikaanse handelsvertegenwoordiger

Washington - Michael Froman is benoemd als nieuwe toponderhandelaar namens de Amerikaanse regering. De senaat ging deze week in overgrote meerderheid akkoord met de aanstelling van Froman, die een serie regionale handelsdeals met Aziatische landen en de EU speerpunt van het Amerikaanse beleid maakt. Daarmee wordt een WTO-vrijhandelsakkoord nog verder naar de achtergrond gedrukt.

Froman was tot voor kort de belangrijkste adviseur van president Barack Obama op het gebied van internationale economische vraagstukken. Froman en Obama kennen elkaar van een rechtenstudie aan de elite-universiteit Harvard. Froman beloofde de volksvertegenwoordiging India aan te spreken op het opwerpen van handelsbarrières voor medicijnen en landbouwproducten uit de VS. Froman verwacht volgende maand met de Indiërs tot zaken te komen tijdens een topbijeenkomst primair voor CEO’s uit beide landen in Washington.
De VS hoopt handelsbesprekingen met Japan en 10 andere landen rond de Stille Oceaan af te ronden voor het einde van 2013. Het zogeheten Trans-Pacific Partnership kan in potentie de meest omvangrijke vrijhandelszone worden. Froman noemde de planning “ambitieus”. Een andere deelnemer, Vietnam, is sceptisch omdat de VS geen afscheid wil nemen van uitgebreide katoensubsidies. In Japan zijn met name de door de staat nog sterk beschermde rijstboeren bezorgd de markt te moeten openen.
De VS en EU zijn ook in onderhandeling over een vrijhandelsakkoord en ronden na verwachting een eerste onderhandelingsronde af op 9 juli. Froman zei net als zijn voorganger Ron Kirk in gesprek met de senaat in te zetten op een veelomvattend verdrag, waarmee de politicus lijkt te verwijzen naar het stroomlijnen van sanitaire en fytosanitaire standaarden. De VS en EU zijn het onder meer oneens over de teelt van transgene gewassen, “chloorkippen” en gebruik van groeibevorderaars in de varkenshouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.