Home

Nieuws 2609 x bekeken 24 reacties

Nederlander consumeert verre van duurzaam

Den Haag - Een gemiddelde Nederlander houdt er bepaald geen duurzaam voedselpatroon op na. Hij gooit veel weg, eet te veel vlees en zuivel en bovendien is de helft van de Nederlanders te zwaar. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zaterdag.

Uit een rapport van het PBL blijkt dat consumenten verantwoordelijk zijn voor de helft van alle voedselverspilling, namelijk voor zo'n 1,4 tot 2,5 miljoen ton voedsel per jaar. In totaal wordt 20 procent van alle voeding verspild.

Bovendien is de productie van dat eten ook niet erg duurzaam: die is verantwoordelijk voor een kwart van de uitstoot van broeikasgassen en 60 procent van het "mondiale biodiversiteitsverlies", aldus het PBL.

Onderzoekers hebben een aantal oplossingen om de consumptie van voedsel duurzamer te maken. Zo moeten consumenten anders gaan consumeren; als ze bijvoorbeeld de helft van hun vlees en zuivel laten staan, scheelt dat een kwart aan het landgebruik (de voetafdruk) van deze mensen. Ook moet de productie van eten efficiënter en zorgvuldiger, met bijvoorbeeld aandacht voor dieren en omgeving. Ook adviseren de onderzoekers om lokale en eerlijke producten te promoten.

De overheid zou daarbij het voortouw moeten nemen, aldus het PBL. Die moet duidelijke doelen stellen en afspraken maken met bedrijven en maatschappelijke groeperingen.

De onderzoekers benadrukken dat er wel degelijk geprobeerd wordt door bijvoorbeeld maatschappelijke organisaties om het voedselsysteem duurzamer te maken, maar dat de verbetering tergend langzaam gaat. Dat komt vooral doordat mensen het niet met elkaar eens zijn wat de belangrijkste uitdaging is. "Voor sommigen betreffen hun zorgen gezondheid of dierenwelzijn, voor anderen een eerlijk inkomen voor boeren", geeft het PBL een voorbeeld.

Ook speelt mee dat "de druk op kosten en prijzen weinig ruimte laten voor initiatieven''. Mensen kopen toch liever goedkoop, zo blijkt.

Laatste reacties

 • fjam

  Zit ik hier nu een pagina uit de Groen Links partijkrant te lezen of wat doet dit hier thuis.

 • trekker123

  Het planbureau voor de leefomgeving moet toch ook zichzelf in stand zien te houden? Een eerlijk inkomen voor de boer, weet iemand wat dat betekent? Nog minder dan dat we het erover eens kunnen worden wat duurzaam dan precies betekent gaan we het erover eens worden wanneer het inkomen voor een boer eerlijk is. Denk dat boeren daar zelf een andere mening over hebben dan degene die hun producten kopen.

 • veldhuize001

  Volkomen mee eens trekker123 maar daarnaast vraag ik mij af wat hebben zei er mee te maken hoeveel vlees of ik eet en bij mij gaat er echt geen voedsel weg de overheid heeft dat zelf in de hand gewerkt met de houdbaarheidsdatum overal op te zetten ik gebruik weinig boter en dan kan het gebeuren dat mijn kuipje soms bijna een jaar over de houdbaarheidsdatum heen is maar dat geeft niets alleen is de boter geel en verder smaakt ze nog prima en mijn toetje kan ook maar zo twee of drie weken over datum zijn maar ik eet het op en ben er nog nooit ziek van gewwest

 • trekker123

  Veiligheid voor alles. En we hebben inmiddels een claimcultuur naar Amerikaans model. De letselschadeadvocaten staan in de startblokken om een bedrijf aan te pakken wanneer er een rapport is te vinden waaruit je kunt lezen dat als dit zus en dat zo is dat je dan een zekere kans hebt in combinatie met een of andere gevoeligheid die bij een op 10.000 mensen voorkomt dat je iets oploopt waardoor je op langere termijn daar mogelijk gevolgen van kunt ondervinden. Dus maar beter het zekere voor het onzekere genomen en dus maar een houdsbaarheidsdatum afgedrukt op de verpakking. Kortom, het probleem dat er veel wordt weggegooid omdat het niet meer spic en span vers is dat gaan we voorlopig niet oplossen. En die luxe kunnen we ons ook royaal permitteren want de mensheid heeft nog nooit zo'n klein deel van zijn inkomen aan voedsel besteed als in de westerse wereld op dit moment. Tijdens de tweede wereldoorlog hadden ze het niet over duurzaam en eerlijk en werd er ook niks weggegooid. Maar ja, toen hadden ze weer andere problemen waar we niet mee willen ruilen. Maar als de overheid nou het voortouw neemt en duidelijke doelen stelt en afspraken maakt met bedrijven en maatschappelijke groeperingen dan komt het vast wel goed. Vooral die afspraken met maatschappelijke groeperingen, hoe wollig wil je het hebben?

 • WGH

  ...En de clou van het hele verhaal staat in een klein zinnetje helemaal onderaan....

 • ed12345

  Mensen kopen toch liever goed koop zop blijkt: 20% van het voedsel wordt verspilt : denk ik nou verkeerd of is het dus te goedkoop

 • Elevage

  die voedsel verspilling is geen verrassing: als die aanbiedingen van 2 halen 1 betalen en meer van dat soort, zorgt ervoor dat de keukenkastjes meer dan gevuld zijn met vooral produkten die je niet dagelijks eet/gebruikt met inderdaad als gevolg dat er veel wordt weggegooid. Als we nu eens beginnen met het stoppen met stunten van eten en drinken, dat er normale prijzen betaald worden voor verantwoorde produkten, dan zijn we al weer wat voetstappen verder.

  En dan die onderzoekers met hun oplossing: dat de mensen de helft van vlees en zuivel moeten laten staan. Weet je wat nog goedkoper is???? helemaal niets meer eten ;-) malloten

 • probe14

  Niet minder vlees eten maar gangbare kip eten: dat is duurzaam. Kijk naar de 'footprint'. Dan gaat duurzaam, efficiënt, lekker, gezond en relatief goedkoop samen.

 • Mozes

  Er wordt in het artikel gesproken over 'eerlijke producten'. Kan iemand mij uitleggen wat dat is?

 • agratax2

  Als ik het goed begrijp pleit het PB voor menu' s samengesteld door de overheid en daarna onder overheidsdruk moeten worden geimplementeerd. Laten we nu nooit meer spreken over privicy aantasting door ingrepen van de overheid als het gaat over e-mail verkeer of telefoontaps van vermeende criminelen. De uitspraak ' je bent wat je eet' gaat straks niet meer op voor de individuele Nederlander maarvoor het collectief Nederlander die allemaal eten wat Den Haag schaft. Zelfs in het meest dictatoriale land terwereld is dit soort van bemoeizucht nooit vertoond en zal ook nooit vertoond worden. Dictators kunnen zich geen revolutie veroorloven vanwege het persoonlijke menu van de ' onderdanen' .

 • Bison

  100% belasting op voedsel zetten,daarvan 50% naar de boer doorschuiven(natuurlijk niet naar de grootste die die overproduktie veroorzaken)
  Dan is die voedsel verspilling binnen een week verleden tijd dunkt me.

 • W Geverink

  Waar bemoeien ze zich mee. Als de consument in de winkel voedsel koopt heeft die er nadat er voor is afgerekend het recht om er mee te doen wat ie wil. Al zou die alles meteen na thuiskomst in de vuilnisbak gooien. Moeten jullie na de dierenpolitie nu ook nog een menu politie?

 • agratax2

  Laten de wetgevers eens wijs worden en de houdbaarheid data onder de loupe nemen, dan zullen ze tot de slotsom komen dat voor een eindeloos aantal artikelen deze datum een farce is en geen enkel doel dient of het moet de omzet van de fabrikanten en de groothandel op een hoger plan brengen. Dit laatste kan en mag nooit het doel van de wetgever zijn. Laten we maar zo snel mogelijk richting Plan Economie gaan dn weten we dat er na een korte periode van alles >te weinig< is, is er van verspilling geen sprake meer en ook over gewicht gaat dan tot het veleden behoren of het moet al zijn dat de Regenten te goed voor zichzelf zorgen.

 • vraagteken

  ik snap er niks van ik eet altijd mijn bordje leeg!

 • J@gertje

  @BoerMaark,
  Ook ik eet mijn bordje altijd netjes leeg, maar ik eet wel vaak vlees uit de aanbieding.
  Zo had mijn ene buurman laatst nog een overschot aan wilde konijnen in de aanbieding terwijl mijn andere buurman nog ganzen in de aanbieding had.
  Zo kan 'in de aanbieding' ook nog duurzaam zijn.

  Groet,
  J@gertje

 • agratax2

  BoerMaark dat doen de meeste mensen wel, maar ze eten nog de pannen nog de voorraadkast leeg en dan geldt alleen nog de wet kliekjes zijn >uit< en over datum is >bedorven<.

 • Demeter Griend

  De meesten krijgen meer dan genoeg. Dikke koppen, dikke konten, vet, vet, vet en te weinig bewegen.

 • koestal

  wat doen ze dan bij de voedselbank ?

 • Mels

  Overdatum voedsel halen want dat kost niks,maar wel een flatscreen en een aaifoon en een laptop.........Prioriteiten dat is waar het om gaat. Het is nog lang geen crisis want ze komen nog niet an de deur te bietsen voor een zak piepers,integendeel,ze rijden hard langs in een dure auto op weg naar de vakantiebestemming.......

 • farmer135

  voedsel gewoon wat duurder maken, dan waardeert men het meer, maar dat extraatje moet wel bij de producent terecht komen, en niet bij de tussenhandel of supermarkt.

 • koestal

  De mond vol van duurzaamheid en donder de resten maar in de kliko,veel blabla en verder niks !

 • info36

  Zolang een liter benzine van 1,80 euro niet te duur wordt gevonden maar een liter melk van 40 cent wel zal het nooit goedkomen. Voedsel is en blijft een sluitpost bij de consument.

 • jwvk

  Linkse propaganda!

 • veldzicht

  Er is een enorme hetze tegen de vlees productie,alles maar dan ook alles wordt
  er bij gehaald,verzonnen of gelogen om vlees in een kwaad daglicht te stellen
  maar de overgrote meerderheid van de mensen nemen het met
  een grote korrel zout en zijn die milieu drammers behoorlijk zat.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.