Home

Nieuws 16 reacties

Natuurlijke antibiotica in mais en stro

Wageningen - In de natuur aanwezige antibiotica kunnen via gewassen in de voedselketen terechtkomen. Dat stelt Wagenings onderzoeker Bjorn Berendsen in zijn promotieonderzoek. Hij toont aan dat het antibioticum chlooramfenicol in stro en mais voorkomt.

Dat antibiotica in de natuur voorkomen is niet nieuw. Het eerste antibioticum werd bij toeval ontdekt doordat een schimmel bepaalde bacteriën bleek te doden.  Berendsen wilde onderzoeken in hoeverre antibiotica die aan dieren worden toegediend in het milieu terug te vinden zijn.

De toegediende antibiotica worden via de mest verspreid over de gewassen en komen vervolgens terecht in het milieu. Bij het onderzoek ontdekte Berendsen dat het antibioticum chlooramfenicol ook van nature voorkomt in stro en mais.

Chlooramfenicol wordt door grondbacteriën gemaakt en door gewassen opgenomen. De gewassen dienen vervolgens als diervoer of als strooisel in de stal en komen op die manier bij de dieren terecht.

Berendsen zegt in zijn proefschrift dat verder onderzoek nodig is naar de mogelijke overdracht van natuurlijke antibiotica in gewassen en diervoeders naar levensmiddelen. Hij veronderstelt dat natuurlijke antibiotica mogelijk een rol spelen bij de resistentieproblematiek.

Berendsen promoveert op vrijdag 14 juni.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  komt het straks nog zo ver dat de biologische veehouderij wel chlooramfenicol mag worden gebruikt en het in de reguliere nog steeds verboden is, een beetje te vergelijken met het gebruikt van koper in de aardappelteelt

 • joannes

  Dit is interessant, want daarmee zou je bepaalde (on)gevoeligheid voor ziektes kunnen verklaren met de voeding/docering mits getraceerd en geanalyseerd.

 • abtje

  @Joannes Eerder oude wijn in nieuwe zakken. Wageningen heeft ontdekt of is aan het ontdekken dat er buiten het laboratorium ook dingen gebeuren.
  Juist in de grond zit van alles. Eerst dachten ze schijnbaar dat dat een steriel dood iets is. Terwijl iedere boerel#l weet dat daar vanalles gebeurt. Daar krioelt het van het leven. hele oorlogen tussen schimmels, virussen en bacterien. Maar ook samenwerkingen. Kortom, uiteraard zit er van alles in.

 • alco1

  Antibiotica als onderdeel van de ecologie. Zo!!

 • joannes

  Precies @abtje, wat een aantal ¨buitenmensen¨ al weten uit ervaringen kan nu eens in een paar onderzoeken beschreven worden. Dat die complexiteit nu in de aandacht komt zal het alleen maar duidelijker maken dat 1 plus 1 niet altijd 2 is. Denk even aan de mest wel of niet bovengronds en haar reacties in het natuurleven.

 • Romeijn

  Dat we dit nog mogen meemaken: aandacht voor ecologie in de reguliere landbouw.
  Nu nog de kennis opdoen zonder anderen bij de grond af te branden.

 • Mels

  Die was er al,alleen weet jij daar als druiloor die alleen maar kan schoppen tegen de landbouw in het algemeen nog helemaal niks van.

 • jordi 1455

  Als er natuurlijke antibiotica in mais en stro zit kan het ook in bijv. aardappelen of sla zitten.

 • alco1

  Rustig @Mels. Er zijn mensen die er hun best voor doen om voor allerlei functies gevraagd te worden. Daartoe gewichtig willen overkomen maar in feite alleen maar napraten. Als wij niet in ons achterhoofd hebben dat er monden gevoed moeten worden en er geld verdiend moet worden om sociaal te kunnen zijn, dan zouden wij ons denk ik ook nergens om druk maken. Zo en nou is de tank weer vol!

 • trijnie

  Sorry hoor, over sociaal gesproken, dat is iets wat heel veel mensen op dit forum, naar andersdenkenden in geen geval zijn. En dit zou anders moeten.
  Op deze wereld hebben we elkaar nodig en moeten we HET samen maken.
  En alco, met alle respect: om sociaal te zijn, heb je echt geen geld nodig.
  De grootste a-socialen zijn de zakkenvullers die nooit genoeg hebben.

 • Mels

  Trijnie,sorry hoor,maar ik hoor nooit iets mopperen over de kledingzaak op de hoek en ook niet over het timmerbedrijf op het industrie terrein maar wel en enkel en alleen over boeren die dit en zus en zo niet goed doen,ook bij die kledingzaak is op duurzaamheid misschien nog wel veel meer te halen dan in de landbouw maar dat zien we niet. Sociaal wil ik best zijn maar kom niet aan mijn vreten,dat mag ik bij jou ook niet ongestraft en dat is wat heel veel mensen in dit K@tland wel doen,wel een mening maar geen oplossing,wel een regel maar de kosten niet willen dragen.Hoezo sociaal??????

 • Bison

  Mels Sa ist en net oars. ha

 • bankivahoen

  Inderdaad Mels@ geen enkele sector ligt zo onder het vergrootglas als de agrarische ! Iedereen mag een mening hebben maar als die gebruikt wordt om mijn boterham te ondermijnen is het niet meer als normaal dat ook hier de hakjes wel eens in het zand verdwijnen. Het is een feit dat we het nooit goed doen ook niet zoals men het NU zou willen want dan wordt er toch weer iets anders verzonnen zodat we opnieuw ons weer in de schulden kunnen steken ( als er al een geldschieter zo gek is ) Kortom je krijgt de tijd niet meer om een investering terug te verdienen.

 • jan van den broek

  Inderdaad mensen ,bij ons op de hoek bij de timmerwinkel ,of bij de kleding winkel loop je geen Q-koorts op en er loopt vanuit deze 2 zaken geen gier sijpelend in het grondwater, dat kan men gelukkig niet zeggen van ieder agrarisch bedrijf MAAR ze zijn er wel.De stallen worden te groot dit gaat mis .op uitstoot door deze bedrijven,met te veel dieren.Controleren is de enige juiste weg maar wel intens,en die de zaken niet in orde hebben,mag u invullen.

 • Mels

  Nee jan helaas ligt de tijd dat dat gemeengoed was al ver achter ons,de regels zijn er en worden nageleefd.Waar het om gaat is dat iedereen een mening heeft maar niet wil zien dat boeren ook gewoon werken voor hun centen(uitzonderingen met veel rechten daargelaten).Iemand die in een ander vak ondernemer is wordt niet of nauwelijks door de publieke opinie lastig gevallen,waarom agrarisch NL dan wel als die niets anders doen dan dat produceren waar de consument voor wil betalen????? Veel is voor export en de klanten daar willen de door ons geproduceerde producten zo hebben,goed en goedkoop.Wie dat niet wil is vrij om wat anders te kopen maar waarom moet alles aan die eisen voldoen als die producten naar het buitenland vertrekken.

 • trijnie

  Jan van den broek, weet je nog wel die dat kledingatelier, waar was het ook al weer. Zoveel mensen onder het puin. Om ons goedkope kleding te verschaffen.
  En die boeren, ik ben bang dat ze kapot gaan aan hun eigen ijver,want er zijn erbij die groter en groter willen en zo komt er steeds meer vlees e.d.op de markt en zo gaan de kleinere boeren kapot, nu weer een voorbeeld bedrijf in dedemsvaart.
  Kun je begrijpen dat het voor veel boeren niet gemakkelijk is?

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.