Home

Nieuws 1205 x bekeken

Minder winst, meer omzet Monsanto

St. Louis – Monsanto heeft het afgelopen kwartaal een nettowinst geboekt van 909 miljoen dollar (697 miljoen euro), tegen 937 miljoen een jaar eerder.

De omzet steeg van 4,22 naar 4,25 miljard dollar (3,26 miljard euro). De cijfers van de Amerikaanse producent van zaaigoed en bestrijdingsmiddelen zijn beter dan veel analisten hadden verwacht.
Monsanto handhaaft haar winstverwachting voor de eerste keer in negen maanden vanwege recordverkopen maiszaad en hogere prijzen voor glyfosaat. De verkoopprijs van Roundup is dit jaar toegenomen met meer dan 40 procent. Eerder was de prijs juist ingestort nadat het vervallen van een patent leidde tot toenemende Chinese en Poolse concurrentie. De omzet met groentezaad, Monsanto is eigenaar van De Ruiter, steeg van 195 naar 216 miljoen.
De omzet met maiszaad en eigenschappen is toegenomen van 151 tot 1,56 miljard dollar. In de VS maar ook Brazilië is de maisproductie fors opgevoerd vanwege relatief hoge prijzen. In de VS staat het grootste areaal mais sinds 1936, aldus Monsanto. Prijzen zijn gestegen vanwege een gedecimeerde oogst in 2012, toen droogte het Middenwesten van de VS teisterde. Tekorten aan mais zijn er niet geweest maar de voorraden zijn relatief klein.
De omzet met soja daalde huist van 698 naar 658 miljoen dollar, terwijl ook bij katoen een forse omzetdaling zichtbaar was in het kwartaal. Het wereldwijde katoenareaal is afgenomen, aldus Monsanto, terwijl in Brazilië de vraag naar sojazaad is afgenomen. De omzet met gewasbeschermingsmiddelen steeg van 1 miljard naar 1,2 miljard dollar.
Monsanto heeft volgens topman Hugh Grant maar beperkt last gehad van de vondst van illegale transgene tarwe die het bedrijf jaren geleden ontwikkelde. Het leidde tot oproer, aldus Grant, maar uiteindelijk is geen bewijs gevonden dat de transgene proeven van Monsanto onveilig plaatsvinden. Sterker, Monsanto acht nog steeds goed mogelijk dat sprake is van sabotage.

Of registreer je om te kunnen reageren.