Home

Nieuws 1 reactie

Minder trekkers afgeleverd in april

Nieuwegein – In april zijn in Nederland 331 landbouw- en smalspoortrekkers afgeleverd, 42 stuks minder dan een jaar eerder. Dat meldt de Federatie Agrotechniek, die wel tekenen van herstel in de markt ziet.

Volgens de brancheorganisatie zijn 171 compacttrekkers afgeleverd, tegen 253 machines een jaar eerder.
Tot en met april zijn nu 1.060 landbouw- en smalspoortrekkers afgeleverd bij Nederlandse boeren en loonwerkbedrijven. Daarmee loopt de verkoop bijna 200 machines achter bij vorig jaar. Ten opzichte van 2011 is sprake van gelijke aantallen terwijl in 2010 minder werd afgeleverd, en in 2008 en 2009 veel meer.
De Federatie Agrotechniek handhaaft haar prognose dat in 2013 exclusief de compacttrekkers ongeveer evenveel trekkers worden afgeleverd als in 2012. Analist Theo Vulink zegt dat de markt na april wel degelijk wat lijkt te zijn aangetrokken. “De order-intake is volgens veel bedrijven verbeterd. De eerste maanden zijn niet goed verlopen, maar ik geloof dat er voldoende tijd is de mindere verkopen goed te maken.
De uitsplitsing van de aantallen afgeleverde machines per merk wordt met een jaar vertraging bekendgemaakt. Uit de cijfers blijkt dat in 2012 tot en met april John Deere met landbouwtrekkers marktleider was met 261 afgeleverde machines. Er is sprake van een spectaculaire comeback: in 2011 werden nog 169 machines afgeleverd. Fendt staat op de tweede plaats met 211 machines, één meer dan New Holland, dat over 2011 marktleider was.
Claas kwam tot 108 trekkers, tegen 73 een jaar eerder. Massey Ferguson noteert een stijging van 99 naar 126 trekkers en Deutz Fahr steeg van 72 naar 97 stuks. Valtra leverde terrein in terwijl Case exact net zoveel trekkers afleverde als een jaar eerder.

Eén reactie

  • Eekterman

    Deze genoemde aantallen zeggen niet veel over het werkelijk aantal verkochte trekkers. Papier is gewillig. Alleen wanneer alle verkochte nieuwe trekkers(eerst levering in NL) een kenteken moeten aanvragen krijg je een eerlijk beeld

Of registreer je om te kunnen reageren.