Home

Nieuws 1887 x bekeken 1 reactie

"Meesterhandelaar" MF Global vervolgd

Chicago - Oud-topman van het failliete agrarisch handelshuis MF Global, Jon Corzine, wordt vervolgd door de toezichthouder van de grondstoffentermijnmarkten, de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Als de 66-jarige “meesterhandelaar” de rechtszaak verliest, wordt hij zo goed als uitgesloten van de financiële wereld. Het eens grootste “clearinghouse” van de termijnmarkt Chicago ging failliet nadat de onderneming geld van derdenrekeningen gebruikte voor speculatie en om schulden af te dekken.

MF Global handelde zelf in grondstoffen maar was vooral een bekende tussenpartij die plaats neemt tussen twee handelende partijen en neemt het risico op wanbetaling weg door een borg te stallen. MF Global ging in oktober 2011 failliet, wat leidde tot paniek bij met name Amerikaanse boeren en graanhandelaren. Volgens de CFTC hield Corzine, die in maart 2010 aantrad, onvoldoende toezicht op zijn ondergeschikten. Corzine wilde MF Global omvormen tot een meer assertieve partij die meer risico’s durft te nemen om maximale winstgroei te realiseren, maar claimt nu niet te hebben geweten van illegale transacties die volgens critici voortvloeien uit de “Corzine revolutie”.
Voor Corzine betekent het faillissement van MF Global persoonlijk gezichtsverlies. Corzine bouwde zorgvuldig een loopbaan op bij Goldman Sachs, zo ongeveer de gouden standaard van zakenbankieren. Van 1994 tot 1999 stond Corzine aan het hoofd van de bank, om vervolgens eerst senator en later gouverneur te worden namens de staat New Jersey. Corzine was bezig met het oprichten van een investeringsfonds. Volgens de CFTC, die claimt de topman herhaaldelijk te hebben gewaarschuwd dat de penibele liquiditeitspositie van MF Global zich niet leent voor avonturisme, zou Corzine het handelen moeten worden verboden.

Eén reactie

  • ed12345

    Wie op de beurs handeld of werkt heeft zich te houden aan bepaa;de etiketten .Als daar vanaf geweken wordt, leert de ervaring kan er soms op korte termijn veel geld verdiend worden op lange termijn gaat het ALTIJD fout

Of registreer je om te kunnen reageren.