Home

Nieuws 6 reacties

'Luchtwassers nemen ammoniak goed weg'

Bilthoven - Gecombineerde luchtwassers kunnen de uitstoot van ammoniak van extra dieren heel goed wegnemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat maandag is gepubliceerd.

Het is onduidelijk of luchtwassers op termijn ook voldoen om de uitstoot van fijnstof binnen de perken te houden, aldus het rapport.

Het ammoniak- en fijnstofonderzoek is gedaan in het landbouwontwkkelingsgebied De Rips in Noord-Brabant. Het gaat om een LOG met voornamelijk varkensbedrijven. Het RIVM constateert dat de luchtwassers de uitstoot van ammoniak zo ver verminderen, dat "de luchtkwaliteit niet afneemt, ondanks intensievere veeteeltactiviteiten."

Het RIVM stelt dat groei van de veehouderij in het landbouwontwikkelingsgebied niet zal leiden tot hogere ammoniakuitstoot. Maar voor fijnstof is de situatie anders. Uitbreiding van de veehouderij kan ertoe leiden dat de grenswaarde voor de daggemiddelde concentratie voor fijnstof wordt overschreden. Dat heeft overigens niet alleen te maken met de fijnstofuitstoot in het landbouwontwikkelingsgebied zelf.

De metingen van het RIVM maken ook duidelijk dat de intensivering van een bedrijf op korte afstand grote gevolgen kan hebben voor de gemeten ammoniakwaarden. In de nabije omgeving van een van de meetpunten werd gedurende de meetperiode een nertsenfokkerij in gebruik genomen en geïntensiveerd. Dat leidde tot een aanmerkelijke toename van de ammoniakuitstoot vanuit de richting van de nertsenfokkerij. Het betrokken bedrijf zit overigens buiten het landbouwontwikkelingsgebied.

Laatste reacties

 • Bacon

  Tja en dan mogen de boeren straks zich eigen scheel gaan betalen voor het spui water.want zo gaat het altijd de boer vervuilt zo is de redenerende gedachte.Niet klm of philips maar de boer verontreinigt de wereld.wanneer gaan de ogen open in den haag.

 • koestal

  ook luchtwassers op de riooloverstorten zou een goede zaak zijn,maar dan krijgen die arme burgers zo,n forse rekening !

 • koestal

  ook veel fijnstof door autoverkeer,moet ook even gezegd worden

 • trust

  Wat een knappe prestatie om een end-of-pipe solution zo te kunnen beoordelen.
  ook al gedacht aan stroomverbruik, en daarmee de co2 productie? of brandrisico, letselschade door zuurgebruik,enz?

 • Fleur de lille

  @info457
  Het RIVM onderzoekt in opdracht van het ministerie. In dit geval economische zaken. Kennelijk was er geen opdracht de andere effecten te onderzoeken.

  Bij Volksgezondheid houdt men bedrijfsrisco's zoals kans op brand en letsel van medewerkers buiten beschouwing (ARBO-wetgeving).

 • trust

  @Fleur de lille
  Dit is dus meten met oogkleppen op, of ben ik nu zo dom??

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.