Home

Nieuws 4 reacties

Leden verdeeld over beursgang ForFarmers

Lochem – De leden van FromFarmers zijn verdeeld over een mogelijke beursgang van ForFarmers. Uit een peiling blijkt dat 49 procent van de leden de certificaten blijven verhandelen op het bestaande interne handelsplatform, terwijl 40 procent naar de beurs wil.

De stemmen zijn echter niet gelijk verdeeld over de leden en hier is de verhouding precies omgekeerd.
Het aantal stemmen is gebaseerd op het vermogen dat de leden op naam hebben staan. Het lijkt er dus op dat de historisch grotere afnemers van ForFarmers voorstander zijn van een beursgang. Het betreft de uitslag van een vraag die is opgesteld bij de keuze van het onder leden populairste van vier scenario’s die zijn voorgelegd. Op dit moment heeft FromFarmers nog 82,5 procent van de aandelen ForFarmers in handen maar een beursgang zou kunnen leiden tot een versnelde toename van het aantal aandelen bij derden.
Een scenario waarbij de meerderheid van zeggenschap bij de coöperatie blijft, behaalde maar de goedkeuring van 13 procent van de leden en 8 procent van de stemmen. Uitkoop van derden, dus terugkoop van aandelen die nu bij personen buiten de coöperatie zijn, wordt gesteund door ongeveer een kwart van de stemmen en leden. ForFarmers stelt dan ook dat de leden zich positief hebben uitgesproken over de gekozen koers, waarbij sinds 2010 vermogenstitels kunnen worden verhandeld.
De mening van leden is gepeild tijdens zes ledenbijeenkomsten die in mei en juni zijn gehouden. In de peiling hebben 3,7 procent van het totaal aantal leden hun stemrecht uitgeoefend. Zij hebben 12,4 procent van het aantal stemmen. ForFarmers zegt dat uit de bijeenkomsten ook blijkt dat hoewel de strategie wordt ondersteund, er zorg is over de toekomst van de coöperatie en de vraag wat gebeurt met zeggenschap bij een eventuele beursgang. De ledenraad gaat op basis van de peilingen eventuele vervolgstappen van het traject onderzoeken.
De directie van ForFarmers wil uiterlijk in 2016 naar de beurs. Volgens een eerdere analyse van SNS Capital Markets is een openbare beurs een meer liquide markt waarmee leden meer geld zouden kunnen vragen voor hun certificaten.

Laatste reacties

 • Mozes

  Er wordt niet bij gezegd dat op de ene bijeenkomst de stemming omgekeerd was aan de andere bijeenkomst. Zo was naar ik mij goed herrinner in Varseveld 82% voor een beursgang terwijl in Weerselo hier maar 27% voor was.
  In Weerselo wilde 67% van de stemmen dat aandelenbezit van derden werd uitgekocht en Forfarmers volledig in boerenhand zou blijven.

 • Jaap 109

  Ach het grote geld lonkt!
  Dit zie je toch overal. Niets komt meer ten goede aan de producent.
  koester wat je hebt!!!

 • jan1

  Ik zie zelf ook niks in een beursgang voor welk veevoederbedrijf dan ook. beleggeres willen geld zien, dus er zal winst gemaakt moeten worden. veevoederbedrijven zijn uitgesloten van woekerwinsten.

 • mau

  de koolzaadbranche uit Fr koopt in no time een meerderheid van de aandelen op .
  Hendriks genetics , die raapetende legkippen ontwikkeld heeft , hebben ze al

Of registreer je om te kunnen reageren.