Home

Nieuws 1410 x bekeken 10 reacties

LTO-voorzitter Maat positief over GLB-akkoord

Brussel - LTO Nederland is blij dat een definitief akkoord is gesloten, dat zowel groener als socialer is. Dat zei voorzitter Albert Jan Maat in een eerste reactie vanuit Brussel.

“De oorspronkelijke voorstellen zijn op onderdelen in de goede richting bijgebogen voor agrarische ondernemers”, aldus Maat. Zo is nu afgesproken ecologische focusgebieden geen 7 maar 5 procent van een bedrijf moeten beslaan.
Maat vindt het wel jammer dat het percentage na een evaluatie nog wel kan oplopen tot 7 procent in 2017. “Duidelijkheid is beter, al zie ik de vergroening met vertrouwen tegemoet en reken ik niet direct op verhoging van het percentage. Positief is ook dat de zones dynamisch kunnen worden ingevuld.” Het nieuwe GLB voorziet in ecologische focuszones, die kunnen bestaan uit braak maar ook bijvoorbeeld de teelt van stikstofhoudende gewassen en landschapselementen. 
Er is volgens Maat in het akkoord meer tijd gereserveerd voor de overgang van het oude naar het nieuwe GLB. Dat is volgens Maat vooral belangrijk voor ondernemers in de aardappelzetmeelsector, kalverhouderij en melkveehouders met weinig grond. Deze groepen krijgen in het nieuwe beleid lagere premies en toeslagen. “Het nieuwe GLB is niet alleen groener, maar in die zin ook socialer.” Maat is blij met meer steun voor jonge boeren en de mogelijkheid voor nieuwe groepen agrariërs, waaronder melkveehouders, zich te organiseren in interbranche- en producentenorganisaties.

Maat noemt het een groot minpunt dat de uitvoering van het nieuwe GLB voor Nederland is gekoppeld aan een lager budget. In de Europese begroting gaat het budget de komende zeven jaar met circa 100 miljoen per jaar omlaag. Maat vreest ook dat sommige afspraken op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden. De afspraken zijn immers product van 2 jaar onderhandelen en dus een compromis. “In zekere zin dreigt het gemeenschappelijk landbouwbeleid minder gemeenschappelijk te worden.” Maat zei zeer tevreden te zijn over het samen optrekken van LTO, het bedrijfsleven en staatssecretaris Sharon Dijksma. "Samen optrekken maakt echt dat je impact kunt hebben."

Laatste reacties

 • abtje

  Ja Maat,dat grote minpunt kun je jezelf aanrekenen als adviseur van onze regering.

 • jan67

  snap niet wat er goed aan moet zijn nl leverd weer in op het buitenland maar ja dat is volgens mij toch de bedoeling

 • metal

  Bedankt lto wij leveren wel weer geld in voor het buitenland .
  Dit is wat lto wilde premies los koppelen van de melk en weg ermee.
  De grote vaak uitgekochte bedrijven krijgen er wat bij en de intensievere bedrijven die niet de dure grond kunnen kopen worden de dupe .
  Deze bedrijven worden ook al hard gepakt door de afschaffing van de rode diesel omdat ze vaak ook slecht verkavelt zijn .Bedankt LTO
  Kun je wel zien wat er in het bestuur van onze organisatie zit.
  Groot grondbezitters en fors uitgekochte boeren .
  Laat de belasting daar maar eens geld gaan halen

 • producent

  Ik snap eigenlijk niet wat er socialer is, de ene sector leverd de door hun uit het verleden opgebouwde premie in voor een ander die dit er zo maar bij krijgt.

 • gjh

  MAAT geeft gewoon alles toe en laat zo zijn eigen boeren barsten, zo hoop hij op een ander baantje in brussel om nog meer te graaien en zijn zakken te vullen.hij heeft totaal geen belang bij zijn eigen leden.

 • kiepel

  Bekijk de kansen! Slechts 5% van het bouwland ecologisch/eiwithoudende gewas. Samenwerking Dijksma/LTO blijft vriendelijk. Hakken in het zand en alleen maar mopperen is altijd fout!

 • jan1966

  Maat heeft het weer fantastisch gedaan

 • alco1

  Geen krimp te ontdekken van de financiele nood. Je zou toch denken dat een boeren leider een iets verstandiger besluit zou verdedigen.

 • j.verstraten1

  Zou het er beter uit zien als Maat had lopen steigeren? De EU is een vrachtschip wat nauwelijks bij te sturen valt. Lobbyen, lobbyen en nog eens lobbyen en dan maar hopen dat gehoor krijgt. Wij hebben vergeleken met de andere EU landen een totaal andere landbouw, waardoor verschuivingen in het GLB van grote impact kan zijn op het individueel bedrijf. Andere landen hebben al sinds jaren een flat rate. Dat NL zoveel inleverd is te danken aan Rutte.

 • alco1

  @verstraten. Het kabinet is slechts woorvoerder. Ze worden aangestuurd door de ambtenaren, waarnaar zij hun oren laten hangen.
  Het lobbyen van het LTO vindt ik slechts mee hobbelen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.