Home

Nieuws 2524 x bekeken 5 reacties

LTO en Tennet sluiten definitieve overeenkomst

Emmeloord - LTO Nederland en Tennet hebben een definitieve overeenkomst gesloten over de vergoedingen bij de aanleg van hoogspanningsverbindingen. De overeenkomst is een praktische uitwerking van een hoofdlijnenakkoord dat op 18 december is bereikt en maakt dat een fors hogere afsluitvergoeding aan boeren wordt betaald bovenop de bestaande schadevergoedingsregeling.

Financieel zal de regeling vergelijkbaar zijn met retributie (jaarlijkse vergoeding, red), aldus LTO. De overeenkomst betreft nieuwe projecten en met terugwerkende kracht voor projecten waarbij Tennet een contract met zogenaamd “addendum” heeft afgesloten. Daarmee pakt de deal goed uit voor circa 30 boeren in de Noordoostpolder. Kees van Rooijen, beleidsadviseur schaderegelingen van LTO is opgetogen: “agrariërs hebben een multinational door de bocht gekregen. Dat is geen sinecure en het gevolg van hard werken van beide partijen. We zijn er echt trots op.”
Uit een rekenvoorbeeld voor een fictieve ondergrondse verbinding van Roosendaal naar Dinteloord blijkt dat een grondeigenaar die in de oude situatie 12.540 euro kreeg voor een werkstrook, tweetal putten op het maaiveld en een tweetal toegangswegen, nu bijna 39.000 euro krijgt. Dat komt deels door een veel hogere meewerkvergoeding en verhoogde efficiencypremie wanneer een project snel gerealiseerd kan worden. "In de algemene voorwaarden zijn veel kleine zaken een stuk vriendelijker voor boeren geworden. Zo is afgesproken dat na graafwerkzaamheden de oude bovenlaag niet bij het terugstorten onderop komt", aldus Van Rooijen.
Het betreft een in principe eeuwigdurende overeenkomst waarbij in één keer wordt uitgekeerd, meldde LTO eerder. Het tarief voor de zakelijk rechtovereenkomst stijgt van 1 euro per vierkante meter naar 2,69 euro. Grondeigenaren die een gedoogplicht krijgen opgelegd, krijgen volgens de overeenkomst een meewerkvergoeding, die vaak substantieel hoger uitvalt dan de bestaande regeling. Volgens Paolo d’Urso van Tennet werd voorheen een vast bedrag aan tekengeld verstrekt terwijl de vergoeding nu is gekoppeld aan de omvang van de werkstrook. “Dat leidt tot een substantieel hoger bedrag.”
LTO en Tennet zijn ook overeengekomen dat de communicatie voortaan primair via vertrouwenspersonen gaat, een systeem dat LTO en Gasunie ook samen hanteren. LTO stelt per regio een vertrouwenspersoon voor, maar deze is niet in dienst van LTO en moet worden goedgekeurd door Tennet. “Het moet een onafhankelijke scherprechter zijn die al vroeg door beide organisaties wordt ingelicht over eventuele plannen. Iemand die begrip heeft voor de belangen van beide kampen en discussies leidt. Zo voorkom je arbitragezaken.”
Tennet is er volgens d’Urso niet erg rouwig om dat de Federatie Particulier Grondbezit in december een principeakkoord sloot om vervolgens toch uit het programma te stappen. “Voor Tennet valt niet te praten over retributie, een jaarlijkse vergoeding. In de praktijk doen we vaker zaken met boeren dan met actieve leden van de Federatie”, aldus d’Urso. “Het was mooi geweest als de organisatie mee deed, zeker voor LTO, maar niet essentieel. LTO en Gasunie doen ook buiten de Federatie om zaken.” Van Rooijen benadrukt dat afgesproken is dat wanneer retributie wettelijk mogelijk blijkt, de onderhandelingen met Tennet weer opnieuw worden gestart.

Laatste reacties

 • koestal

  na veel touwtrekken toch een overeenkomst

 • biertje

  Wat een ramp die LTO ,hebben zich weer in laten pakken voor een flut vergoeding
  eeuwig durend erfpacht voor 26000 euro per hectare

 • jop

  Onvoorstelbaar wat een zakenlui

 • l coumans

  jop je gegruikt een K te weinig

 • willemijn

  Daarom ben ik geen LTO lid .
  LTO moet ook zijn kippenmest stroom uit Moerdijk bij TenneT afzetten,...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.