Home

Nieuws 1237 x bekeken 6 reacties

LTO-boeren in actie tegen voedselverspilling

Den Haag - Een kleine groep jonge boeren gaat zaterdag op het Museumplein in Amsterdam in gesprek met burgers. Ze staan in het “LTO Taste Station” tijdens de manifestatie Damn Food Waste, die vraagt om aandacht voor voedselverspilling.

Zaterdagmiddag krijgen 5.000 mensen op het plein voor het Rijksmuseum en het Concertgebouw een gratis lunch, gemaakt van vers Nederlands voedsel dat anders niet zou worden verkocht.

De manifestatie is een initiatief van onder meer de Youth Food Movement, het Voedingscentrum, Wageningen Universiteit en Natuur & Milieu. Eerder werden dergelijke evenementen georganiseerd in Londen, Dublin, Nairobi en Parijs. “Ik vind het belangrijk dat de consument de waarde van voedsel inziet en daar naar handelt. Mensen moeten de boeren kennen en ook weten wat hen beweegt. Ik ga naar Amsterdam om boeren een gezicht te geven, samen met andere boeren”, zegt melkveehouder Niels den Besten uit het Zuid-Hollandse Brandwijk.
Den Besten, die zo’n honderd koeien melkt, benadrukt dat de verspilling van voedsel op het primaire bedrijf, dus dat van boeren en tuinders, niet groot is. “De productiestructuur in de land- en tuinbouw is super efficiënt, er wordt amper voedsel verspild. Wie de waarde van voedsel beseft, zal minder geneigd zijn om daar slordig mee om te springen.”

Laatste reacties

 • caravan

  Waarom moet dat allemaal in het Engels: Damn Food Wast, LTO Taste Station en Youth Food Movement Hoeven we niet te snappen waar het over gaat ? Is het voor buitenlanders bedoeld ? Je zou bijna verlangen naar Frankrijk. Daar zijn ze nog trots op hun taal. En in Duitsland beginnen ze ook al Engelse woorden te verbieden.

 • agro1

  TIP: als je niet weet, waar je het over hebt, of een tendentieus bericht wil brengen, gebruik dan woorden, waarvan je de betekenis niet weet, werkt altijd!!!

 • Romeijn

  TIP: gebruik hier een Engelse schuilnaam en lever vervolgens kritiek op het gebruik van Engelse woorden in een Europese markt op een plek waar vooral buitenlanders rondlopen. Het is niet verplicht om te reageren op artikelen van d Boerderij site. Soms zegt zwijgen veel meer.

 • koestal

  wegwerpmaatschappij en ondertussen maar klagen dat alles zo duur is ,en ook nog naar de voedselbank om restanten,wat moet je hier mee ?

 • keuterboertje.nl

  Re koestal: en dan els sector die gerust een paar tonnetjes voedsel in een gesubsidieerde vergister stopt beginnen met een actie tegen verspilling.volgens mij verspilling van tijd

 • agratax2

  geachte boeren stel de verspilling wordt een halt toe geroepen en alle voedsel kan voor 100 % worden geconsumeerd, dan hebben we een overschot van 20 - 25 % aan geproduceerd voedsel. Leuk voor de boeren als de markt in stort en de prijzen tot onder het NUL punt dalen. Laten wij als boeren blij zijn met de voedsel verspilling zo gauw het ons erf heeft verlaten, krijgen we tenminste voor alles de hoogst mogelijke prijs.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.