Home

Nieuws 3 reacties

Kostprijsstijging dreigt voor Duitse varkensboer

Bonn – De plannen van de coalitie van socialisten en Groenen in de Duitse Deelstaat Noordrijn-Westfalen om het dierenwelzijn te verbeteren in de veehouderij, leiden tot een kostprijsverhoging van €5,25 tot €6,21 per big.

Dat blijkt uit berekeningen van de Landwirtschaftskammer Noordrijn Westfalen. De €5,25 kostprijsverhoging per afgeleverde big geldt voor een bedrijf met 250 zeugen dat werkt volgens een weeksysteem. Op een vergelijkbaar bedrijf met een meerwekensysteem is de stijging €6,21.

De kostprijsstijging is tweeërlei. Enerzijds stijgen de kosten door een noodzakelijke investering in extra stalruimte in de zeugen- en biggenstal en omdat meer kraamhokken nodig zijn. Spenen voor dag 28 is niet toegestaan. Anderzijds stijgen de kosten door extra arbeid en zaken als afleidingsmateriaal. Van een varkenshouders wordt gevraagd veel gegevens te registreren, zoals het geboortegewicht.

Voor een bedrijf met 1.600 vleesvarkens stijgen de kosten €13,38 per varken als de regeringsplannen doorgaan. Vooral de verruiming van de minimum oppervlakte-eis van 0,95 vierkante meter per varken, 21 procent meer dan het huidig wettelijk minimum, leidt tot een kostprijsstijging. Om een gelijk aantal varkens te houden, is een uitbreiding nodig met 336 plaatsen op het voorbeeldbedrijf.

De plannen van het Bundesratsinitiative om de welzijnswet aan te passen leiden tot veel onrust onder de varkenshouders, vooral door de financiële impact ervan. De regering in de deelstaat beoogd met de voorstellen het dierenwelzijn te verbeteren en de vitaliteit van dieren te stimuleren.

Laatste reacties

  • fjam

    ja natuurlijk,ow ow ow

  • wimpy

    hey fjam tijd niet gehoord op vakantie geweest??

  • fjam

    ho wimpy,vakantie wa is da.werd een beetje moe van mijn eigen schrijven lol.

Of registreer je om te kunnen reageren.