Home

Nieuws 740 x bekeken 5 reacties

Kamer: verkoop geen bijengif aan particulier

Den Haag - Bestrijdingsmiddelen die gevaarlijk zijn voor bijen en hommels worden als het aan de Tweede Kamer ligt niet meer verkocht aan particulieren.

Ook de verkoop van producten als vlooienbandjes, mierenlokdoosjes en vliegenstrips zou moeten stoppen omdat ook daar neonicotinoïden inzitten, die volgens deskundigen bijdragen aan de hoge sterfte onder bijen en hommels.

Een Kamermeerderheid stemde dinsdag in met het voorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD), die al jaren ijvert voor een verbod. Via bijvoorbeeld mierenkorrels belandt het spul in de bodem waar planten het kunnen opnemen. Idee is dat door een verbod mensen niet meer ongewild kunnen bijdragen aan de bijensterfte. Bijen en hommels zijn onmisbaar voor de landbouw en voedselproductie, maar de afgelopen jaren neemt hun aantal sterk af.

De Europese Commissie kondigde onlangs aan dat vanaf september het particulier gebruik van drie soorten gewasbeschermingsmiddelen wordt verboden, een klein deel van een groter aanbod aan bestrijdingsmiddelen. Alleen voor beroepsmatig gebruik zijn uitzonderingen mogelijk. Neonicotinoïden zijn bestrijdingsmiddelen waarin planten (zaden) worden ondergedompeld zodat de hele plant giftig wordt voor bijen en hommels.

Laatste reacties

 • abtje

  En voorspelbaar afwachten dat er mensen of kinderen geprikt worden in hun woonwijk of bij de school. Binnen no-time worden deze opeens wel bestreden. Meten moet je wel met twee maten doen, uiteraard.

 • Mels

  Abtje.je vergist je. Hier zit juist de winst want particulieren hebben geen benul van de middelen die ze gebruiken en hoe ze ze moeten gebruiken. Ook hebben ze de mogelijkheid om bv: mieren met bloem te bestrijden en slakken met bier. Luizen met spiritus enz enz. Ik probeer middelen bewust en voor hun doel zonder overdosering te gebruiken. Kijk maar es naar volkstuinders die phytopthora bestrijden.Waar een mespunt volstaat wordt een eetlepel gebruikt. Niet bij iedereen uitraard

 • abtje

  Mels, dat bedoel ik niet. Ik bedoelde dat bijen opeens heilig zijn. Dus in de voedselproduktie mogen ze terecht niet meer doodgaan. Maar opeens in de woonwijken aanbeland zijn ze opeens weer vogelvrij. De verdelgers mogen weer ouderwets hele zwermen doden omdat er een kind geprikt kan worden.
  Dat bedoelde ik met twee maten meten.
  Zolang de stedelingen er geen last van hebben is het oke. Zo duidelijker??? :-)

 • alco1

  Wat zijn die burgers toch vervuilers!! Alles over één kam scheren, wordt ook veel gedaan bij boeren.

 • Mels

  aaaaaaaaaaaaaah,verkeerde kant op gelezen,zit er hier nog weer een hommel te zoemen ook,huppekee een eetlepel neonicotiden erop en eens kijken hoelang ie nog vliegt.........

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.