Home

Nieuws 1373 x bekeken 4 reacties

Jachtkaarten moeten openbaar

Den Haag - De provincie Gelderland moet kaarten openbaar maken waarop de jachtvelden op de Veluwe zijn aangegeven. Dat heeft de Raad van State beslist in een procedure die door de Stichting Faunabescherming was aangekaart.

De provincie weigerde de kaarten openbaar te maken, omdat de kaart, in combinatie met andere openbare gegevens, informatie zou kunnen opleveren die door dierenactivisten zou kunnen worden gebruikt voor acties.

De provincie leverde in de procedure een geheim stuk aan, dat de rechter moest overtuigen van de juistheid van de beslissing van het college van Gedeputeerde Staten. De rechter wilde het stuk niet geheim houden, waarop de provincie besloot het stuk terug te trekken.

De rechter zegt op basis van openbare gegevens van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst dat er geen reden is om aan te nemen dat op grond van de openbaarmaking van de kaarten gewelddadige acties zouden kunnen worden ondernomen.  Zelfs als de openbaarmaking van de kaarten leidt tot aarzelingen bij partijen die bij het faunabeheer zijn betrokken, dan nog is dat geen reden om de kaarten geheim te houden, vindt de Raad van State, die daarmee een uitspraak van de rechtbank bevestigt.

Laatste reacties

 • Zippie

  Ik ben benieuwd hoe lang het nu nog duurt alvorens de eerste hoogzitten door onverlaten worden omgezaagd!

 • tikka

  Hallo,

  Als dierenactivisten echt willen weten wie waar jachtterrein heeft komen ze daar toch wel achter lijkt mij, dus waarom geheimzinnig doen. Terechte uitspraak lijkt mij!

  Gegroet.

  Tikka.

 • Romeijn

  Soms wil je gewoon even contact opnemen met de jachthouders als je getuige bent geweest van bijzondere praktijken. Misschien zijn er plotseling wel ontheffingen verleent. Sommige zaken bespreek je liever aan de keukentafel, maar dan moet je wel weten bij wie je moet zijn. Als je van 'buiten' komt wordt je gewoonlijk van die informatie afgesloten.

 • J@gertje

  De jachtvelden gewoon intekenen en voor zien van een nummer.
  Nemen van jachthouders openbaar maken is in strijd met de privacywetgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.