Home

Nieuws 572 x bekeken

Hoop op standhouden Elbe-dijken groeit

Maagdenburg - In Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein is het peil van de Elbe op veel plaatsen over zijn top heen. Daar stabiliseert de situatie of is sprake van enige daling, zo melden de autoriteiten in deze Duitse deelstaten.

De hoop dat de dijken het houden en geen grote overstromingen plaatsvinden, neemt daardoor toe.

Het gevaar is echter nog niet geweken. De afgelopen dagen zijn wel voorzorgsmaatregelen getroffen. Mensen en vee in de bedreigde gebieden zijn geëvacueerd en waar mogelijk zijn de dijken versterkt met zandzakken. In Saksen-Anhalt – de sterkst getroffen deelstaat – staat echter meer dan 110.000 hectare landbouwareaal onder water op een totaal van ruim 300.000 hectare overstroomde landbouwgrond in Duitsland. De schade aan de overstroomde 800 boerderijen en bijbehorende bedrijfsgebouwen wordt door het Bauernverband (DBV) geraamd op 100 miljoen euro. De overige schade in de landbouw, aan gewassen en ander productieverlies, schat de boerenfederatie tot dusver op 305 miljoen euro. Deze voorlopige schatting is gebaseerd op door de bond in de getroffen gebieden bij de boeren steekproefgewijs ingewonnen informatie. Het totaal aantal getroffen landbouwbedrijven ligt ergens tussen de 15.000 en 20.000, aldus het DBV. Om de acute nood te lenigen meent de bond dat door de overheid direct 500 euro per hectare overstroomde hectare aan financiële hulp dient te worden verleend. Dat komt neer op rond de helft van de totale schade. Tevens roept de bond de leden op een gift te storten op een speciaal daarvoor geopende bankrekening. Landbouwminister Ilse Aigner heeft al hulp toegezegd, maar nog geen bedragen genoemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.