Home

Nieuws 13702 x bekeken 128 reacties

Grote sterfte in Oostvaardersplassen

Lelystad - In het natuurgebied de Oostvaardersplassen in Flevoland zijn de afgelopen winter 1.684 grote grazers omgekomen. Dat meldt Staatsbosbeheer maandag.

Afgelopen winterperiode - van 1 december 2012 tot en met 30 april 2013 - gingen in natuurgebied de Oostvaardersplassen 1.684 in het wild levende dieren dood: 1.256 edelherten, 283 Konikpaarden en 145 Heckrunderen. 88 procent van de omgekomen dieren is afgeschoten. In maart en april was een tweede piek in sterfte als gevolg van het zeer koude en droge weer. Dieren waarvan waarvan wordt verwacht dat zij winter niet zullen overleven, worden afgeschoten om onnodig lijden te voorkomen. Daarbij wordt gekeken naar beschutting, voedsel en weersomstandigheden. Vorig jaar kwamen 1.481 dieren om in het natuurgebied.

De Oostvaardersplassen geldt als een bijzonder natuurgebied. Het is een van de belangrijkste gebieden in Nederland waar op relatief grote schaal met natuurontwikkeling ervaring wordt opgedaan. De introductie van grote grazers is vanaf het begin daarvan onderdeel geweest, enerzijds met het doel om tot een alternatieve manier van begrazing te komen, anderzijds om tot aanzetten voor een zelfregulerend ecosysteem te komen.

 

 


 

Laatste reacties

 • abtje

  Het concentratie kamp werkt nog niet.

 • trekker123

  Ach, het is in zekere zin ook betrekkelijk. Dood gaan ze toch en als je als dier in de Oostvaardersplassen wordt afgeschoten dan kom je er tegenover je soortgenoten die in een gebied leven waar het gras veel groener is er eigenlijk nog niet eens zo slecht vanaf. Onder de mensheid noemen we dat een makkelijke dood.

 • jordi 1455

  De dierenvrienden zouden dit dierenmishandeling noemen dat afschieten terwijl ze liever de dieren van de honger willen laten omkomen, dus wie is dan de beul? niet de man met het geweer, maar die zogenaamde vriend die dieren in kwestie van de honger laten omkomen.

 • koestal

  Dan bestaat er geen Partij van de Dieren,Nederland weer op z,n smalst.Wel weer heel selectief,er kraait geen haantje naar!

 • alco1

  Te zot voor woorden. Alles wat er uit zichzelf in komt, heeft bestaansrecht. Niet wat er door idealisten in gejaagd wordt.

 • pietjeeigenwijs

  Natuurbeheer op ' Madurodam' schaal, nog erger dan bioindustrie!

 • W Geverink

  Bij konstant overbegrazen stopt het gras op een gegeven moment ook met groeien. Er is dus elk jaar minder te eten voor de arme stakkers. Zelfs hier in Canada wordt er bijgevoerd als het nodig is ondanks het feit dat er geen hek om de natuurgebieden staat. Elk jaar rijden er duizenden toeristen door parken als Banff Jasper national park en die willen graag wild zien. De dieren in de oostvaarder plassen kunnen niet verder trekken als het gras op is zoals ze dat in de natuur doen omdat er een hek omheen zit. Dan ben je tot bijvoeren verplicht.

 • kleitokkers

  Gesubsideerd tuinieren noemen we dit.

 • abtje

  Bemesten met uitgemergelde kadavers...

 • natuurboer

  In de Oostvaarderplassen zitten de dieren opgesloten en dan krijg je wormbesmettingen die hand over hand toenemen. Doodgaan door een wormbesmetting is voor het dier een wrede dood. Bovendien worden ieder jaar de dode dieren uit gebied afgevoerd, waardoor er ook weer mineralen uit de Oostvaarderplassen verdwijnen en de bodems in dat 'natuur'gebied verarmen.
  Dit jaar zijn er in de Oostvaarderplassen meer dieren dood gegaan dan vorig jaar.
  Vanwege de toename van wormbesmettingen en verarming van bodems kun je er wel van uitgaan dat er volgend jaar weer meer dieren dood zullen gaan dan dit jaar. De natuurwerkwijze van de Oostvaarderplassen gaat vroeg of laat op nul eindigen.

 • abtje

  Kan je je voorstellen dat dit gedoe mij razend maakt? Dag en nacht ben je bezig om je eigen vee goed en gezond te houden. En een stel proletische ambtenaren mag dit flikken?
  Geen enkele verantwoording hoeven ze te dragen, en de dieren maar lijden.

 • Dierenvriend

  SBB laat weten dat:
  (Voor het tweede jaar op rij is de hoeveelheid dieren flink gedaald. Volgens Staatsbosbeheer passen de populaties zich op een natuurlijke manier aan het gebied aan.)
  Maar dat verteld er niet bij dat dit doormiddel van de kogel geschied wanneer deze dieren al bijna door hun hoeven heen zakken van ellende.
  En laat ook niet weten dat er voor de overblijvende dieren bijna geen
  beschutting meer is wanneer de temp. deze week en de rest van de zomer boven de 30 graden uitstijgt.
  Kijk voor meer info even op stophetleed.nl

 • joannes

  Ja, @Dierenvriend, de stal is nog niet zo´n slecht alternatief! Een frisse stal waar vers voer naar je toe wordt gebracht en je lekker in de schaduw kan liggen.

 • koestal

  Dit mocht niet in de krant,geen reclame voor SBB,maar ze hebben vast wel weer een goed lulverhaal

 • koestal

  vertel dit AUB niet aan wakker dier,want dan krijgt SBB hier ook nog dikke problemen mee

 • zwbig

  Het is gewoon intensieve veehouderij, maar dan wel op een hele slechte manier,
  pure dierenmishandeling, veel te veel dieren in een groot hok, ze mogen er niet uit en krijgen geen eten waardoor er bijna 1 grote grazer per ha dood gaat.
  Dan heeft de rest het ook niet breed. Een schande voor Nederland.

 • jenkie

  in een woord schandalig

 • Elevage

  en dan zeggen ze in de tekst: er wordt ervaring opgedaan met............
  met andere woorden, ze hebben geen idee wat ze aan het doen zijn en testen maar een beetje waar de grenzen liggen! Grenzen van de dieren wel te verstaan.
  Kijk dit is nu een punt voor de PvdD, maar dan hoor je ze weer niet

 • th.deleeuw1

  die dit uitgedacht hebben er zelf een wintertje door laten brengen in zomerkleren zonder eten

  dorus

 • agratax2

  'Elevage. Ervaring op doen staat naar mijn idee gelijk aan >vivisectie< of anders gezegd; 'Dierproeven' en die zijn aan zeer strenge regels gebonden zo niet totaal verboden. Maar de regering kan en mag met hulp van alle regenten deze vorm van proefnemingen doen. Het heet immers NATUUR.

 • alco1

  Hebben trijnie ishtar zanden miriamnu hiljemar hier ook een mening over of mogen ze dat niet!!

 • Achterland

  Dat er nooit een evenwicht in dit gebied gaat komen lijkt me wel duidelijk. Ieder jaar kent een groeiseizoen wat ongeveer eindigt in oktober/november en ieder jaar start de groei wederom in maart/april. Dwz ongeveer 5 maanden weinig tot geen vreten !!! De grondsoort is echter van een dusdanige kwaliteit dat er nog vele jaren VEEL gras/kruiden zullen groeien in de GROEIZAME periode. Dus in deze periode planten de dieren zich als een gek voort en hebben ze genoeg te vreten. Echter in de winter gaat 1/3 weer dood !!! Wat zijn we hier toch aan het doen en waarom komt hier niemand tegen in opstand. Boerenverstand is er niet bij SBB het is gewoon wanbeleid !!! Een eenvoudige boer kan nog wel zien dat je of moet bijvoeren/wegvangen/eerder doodschieten, want een natuurlijk evenwicht van groter grazers komt OP DEZE GROND (DE BESTE VAN HEEL NL) NOOIT !!!!! De huidige gang van zaken doet je SCHAMEN dat je in NL woont.

 • Genderen1982

  Aan komend winter die bestuurders van al de natuur organisatie ook buiten overwinteren zonder voedsel . En dan in het voorjaar af schieten . Dan is het een schone opruiming ..

 • trijnie

  Alco, trijnie was even rust en ruimte proeven in Duitsland. Heerlijk, daar is nog plek voor boeren en ook voor wilde dieren. Hier in nederland is te weinig plek voor grote grazers, althans op de manier zoals ze het in de oostvaardersplassen willen doen. Moeilijk hoor, misschien wolven uitzetten? Of misschien is het gewoon echte natuur en gaan er ook waar ze wel veel plek hebben op deze schaal beesten dood, natuurlijke selectie. En opruimen moeten ze die kadavers niet, het hoort erbij. Er lag eens een ree dood bij mij in de tuin, nu binnen veertien dagen lagen er alleen nog wat ribben en dat zonder dat er een beest aangezeten had. En weleens een muis door een doodgraver zien wegwerken? Niet te geloven hoe zo'n kevertje vanaf de stoep zo'n beest weg werk t naar de border en het begraaft.En een dooie haas met een touwtje vastgebonden aan de boom, maar waarschijnlijk de vos, touw doorgeknaagd en de haas verdwenen en daarom laten liggen dan krijgen we hier vanzelf gieren........ Weer wat gespreksstof.

 • Mudvat

  Wij moeten dit gewoon niet langer pikken.
  Dit is de meest grove manier van dierenmishandeling.
  Dieren opsluiten achter een twee meter hoog hek en dan niet te vreten geven.
  Ondervoeding, slechte vegetatie (brandnetels en distels is geen vreten) en wormen (kun je zo aan de vacht zien) schandaliger kan het niet.
  En dat laten wij, wij boeren, burgers en buitenlui allemaal maar toe.
  Wij moeten ons zelf voor de kop slaan, wij verdienen niet beter omdat wij allemaal schuldig zijn voor deze dierenmishandeling.

 • Mels

  Zo de echte tTrijnie kruipt langzaam uit de schulp,heb je nou echt niks beters dan dit stomme gewauwel,een boer mag om zijn kippen en varkens een leven zonder pijn te geven niets van die dieren afknippen maar dit is zoals ik je begrijp de normaalste zaak van de wereld.Ik zeg aankomende winter mee overwinteren en ik laat die gieren gierend van het lachen los om jullie natuurcriminelen op te vreten.....

 • Mudvat

  Ik ben zo langzamerhand zo kwaad aan het worden dat ik als dit niet ophoudt deze dierenmishandeling dat ik er de komende winter er met mijn trekker op af ga en die omheining gewoon wegtrek.
  Ik denk dat veel collega boeren met mij mee gaan.
  Weg er mee.

 • joannes

  Ja @Mels, blijkt het een schouwer te zijn die geniet van verterende dieren in de tuin. Hoe kan je die nu serieus nemen? Maarja ze hebben wel stemrecht met die absurde ideeën! WD en PvdD zijn er blij mee, en de PvdA is blij met de afleiding die ze geven in de Kamer.

 • W Geverink

  Beste Trijnie. Ik neem aan dat het dooie hert in jouw tuin niet van de honger bezweken is. Ik vind dat als het de dieren door hekwerk onmogelijk gemaakt wordt om naar een gebied te trekken waar beter voedselaanbod is zoals ze dat in de natuur doen, dan is de beheerder van het dierenpark gewoon verplicht de dieren bij te voeren en of uit te dunnen. Dat het creperen van de honger de basis is om een populatie van dit hertenkamp in ballans te houden is in een westers land niet acceptabel.

 • WTR

  Er komt een film in de bioscoop in september over de OVP. De Nieuwe Wildernis. Of die de meerderheid van meningen hier gaat bevestigen weet ik niet, maar het is nooit verkeerd om je breed te oriënteren.

 • Dierenvriend

  Gewoon doen waar ze daar goed in zijn.
  En dat betekent in ėėn jaar doen waar ze nu drie jaar over doen.
  Alle of bijna alle grote grazers die daar uitgezet zijn afschieten en opruimen en dan de natuur zijn gang laten gaan .
  Maar dan zonodig wel beheren en onderhouden maar dat moet gemakkelijk te doen zijn.
  Dan zullen er vele soorten vogels en kleinere dieren terug keren en kunnen e.v.t de hekken weg zodat het gebied weer vrij toegankelijk word.
  Ook zal dan de nu opgevreten vegetatie er een stuk beter uit te komen zien en zijn al die kunstgrepen om een paar struiken en bomen voor een beetje beschutting te creëren ook niet meer nodig.
  Want die zullen dan vanzelf wel weer terug keren.
  Ook zal het dan voor het veldpersoneel van SBB een stuk aangenamer worden om daar te werken omdat zij dan niet elke dag meer moeten uitleggen waar deze ellende goed voor is.
  Want laten we eerlijk wezen we gaan toch allemaal graag met plezier naar ons werk.
  En wat te denken van het kostenplaatje van het jaarlijks afschieten en afvoeren van al die geschoten en gestorven dieren, dat kan volgens mij voor SBB ook een enorme bezuiniging opleveren.
  Dus op naar een betere OVP!

 • Romeijn

  Een beetje stemmingmakerige kop van de redactie. Het volgende artikel gaat vast over 'de grote sterfte onder boeren'...
  Haal te veel grote grazers weg uit de Oostvaardersplassen en binnen enkele jaren loopt het hele gebied vol met opslag in de successie naar bos. De beheerkosten lopen dan pas echt uit de hand. We mogen blij zijn met het vakkundig en uiterst diervriendelijk beheer.
  Maar goed dat de kortzichtige reacties hierboven niet representatief zijn voor de kennis die binnen de Nederlandse agrarische wereld wel degelijk aanwezig is.

 • alco1

  Zo allemaal in de gaten dat we die trijnie ook niet meer serieus moeten nemen.
  Iets waar ze niets van weet heeft ze de mond van vol en als het zo duidelijk is als in het artikel hierboven, krijg je een kinder verhaaltje.
  Jammer Geverink. Moet je dat pilsje maar bij mij gaan drinken.

 • alco1

  Romeijn is dus ook bij die club.

 • Mels

  Romeijn is nog gekker. Die noemt het zelfs vakkundig en diervriendelijk. Als mijn buurman de koeien binnenhaalt om ze te melken is ie straks ook nog een boef. O ja straks voor de zekerheid maar even piepers knuffelen misschien moet dat straks ook wel,die slacht ik immers ook voordat ze zelf afsterven.... hoe gek gaat dit land worden en wie verteld nou eens de waarheid,waar idd PvdA niet op zit te wachten..

 • W Geverink

  Beste Romeijn. Wij hebben hier miljoenen hectares bos waar nooit iemand met de jatten aangezeten heeft. Kun je me uitleggen wat er aan een bos beheerd moet worden? Als een boer zijn vee zou behandelen zoals SBB de dieren onder hun verantwoordelijkheid behandeld zou het vee worden opgehaald en ergens anders worden ondergebracht en verzorgd. Een pilsje sla ik niet af Alco1. Echter, ik ben nog zo kort geleden in Nederland geweest dat ik de boete bedragen van mijn snelheidsovertredingen nog niet eens weet.

 • trijnie

  Er valt werkelijk niet met sommigen van jullie te praten.Ze moeten bij sbb die hekken maar weghalen dan kunnen ze jullie biljartlakens en mais opvreten, dan heb je de poppen pas echt aan het dansen.
  Volgens mij zijn velen die hier ' meedenken' niet eens boer maar werkloze lui die alle tijd hebben om hier mopper de mopper te doen.
  Nu aangezien ik het erg druk heb, spendeer ik hier even wat minder tijd aan, maar jammer genoeg voor sommigen, horen jullie nog van mij.

 • trijnie

  @geverink, je hebt gelijk die ree was niet van de honger omgekomen, ik had hem al eens zien lopen en hij liep niet goed meer.
  Maar ik denk dat in elke winter wel dieren dood gaan van uitputting en kwalen.
  Zo gaat het in de natuur. Maar een natuurgebied met hekken erom heen is een dierentuin en zo is het overal ook in
  Afrika al is het daar groter, je kunt rustig zeggen dat er teveel dieren op twee benen komen. En er is steeds minder plaats voor andere soorten.

 • Bloemestein

  Mooi, iedereen heeft zijn zegje weer gedaan.
  Is er nu werkelijk niemand die de tijd en kennis heeft voor het opstarten van een petitie en een burger initiatief om hier een eind aan te maken.
  We moeten dan vooral niet vergeten de bedenkers en uitvoerders ter verantwoording te roepen.

 • alco1

  Trijnie praat eerst tegen zichzelf. Dan heeft ze het te druk, maar de volgende reactie is alweer van haar. Maar toch op het laatst heeft ze het door. De mens is de grote vervuiler, met al zijn luxe.

 • sensia

  De PvdD is altijd tégen hekken geweest, Ecologische Hoofd Structuur weet je nog. Dan zouden de dieren verder kunnen trekken. Ook is de PvdD tégen het uitzetten van uitheemse dieren. Die paarden en runderen kwamen van naturen hier nooit in NL voor. het is vreselijk wat daar gebeurd. SBB is de echt boosdoener.

 • abtje

  @Sensia De PvdD wast haar handen in onschuldig dierenbloed. Als deze partij echt iets om dieren gaf kwam SBB er niet al jaren lang zo makkelijk mee weg.

 • de kok

  Hier in den haag met politiek, dus ook pvdd doende geweest inzake penoze die voor 200% gefaciliteerd worden door overheid en zich dus niet aan de wet hoeven te houden. Broodfokkers idem. Als er een zwaan wordt aangereden komt dierenambulance in de media, een duif laten ze doodgaan, terwijl elders zwanen worden verjaagd/gedood. Beschermde flora & fauna in ecologische gebieden totaal vernietigd door bestuurlijke & politieke bende. Voor hen totaal andere targets dan natuur, groen en dierenwelzijn, maar zieltjes & geld winnen en nog andere zaken, die ik hier niet zal noemen, maar je ziet het ook bij de apen. Dieren in het wild worden in wintertijd voor 40% opgegeten door preditors. Oostvaardersplas is 's-winters niet geschikt wegens te weinig beschutting en eten en geen preditors. Belasting van dit gebied is danook onevenredig hoog, dus wormen, eenzijdige vegetatie enz. Bij SBB wordt waanzin bedacht achter een bureautje met gesubsideerde emotie: natuur, wat in Nederland niet bestaat voor grote zoogdieren op zo'n grote schaal. Een kunstmatig polderbos is geen prairie of steppe. Als je vee houdt in omheinde gebieden, dan bijvoeren en afschieten (zwakke en oude dieren). In scandinavie worden zwakke rendieren die winter niet gaan halen eruit gehaald en geconsumeerd. SBB kapt bomen en schiet vossen inzake vogelstand, ook al zoiets, omdat dat dat subsidie oplevert. Geld is de drive en niets anders. Ballen verstand van natuur.

 • joannes

  Precies @de kok, het is met geveinsde empatie geld uit de burgerij kloppen voor een leuk baantje. En...... chaos creëren in een gezonde (agrarische) economie met die zogenaamde ¨natuur¨ lobby. Ondertussen lijden de dieren in de natuur en in het hok door al die goed Politiek verkopende maatregelen. Kippen die elkaar te lijf gaan, Varkens die hun driften op hun hokgenoten botvieren, kunstmatig wild wat de hongerdood sterft in de winter. De democratie -ondeskundigheid van de burgers- wordt gewoon geëxploiteerd door groepen die het verrekken een werkelijke bijdrage aan de maatschappij te willen leveren.

 • Realist

  1 Natuur is geen dieren opsluiten, dus hek weghalen!!
  2 In het najaar grote aantallen dieren die goed in vlees zitten door jagers
  laten afschieten, nadat ze eerst een leuke jachtvergoeding hebben betaald. En
  een aantal overlaten wat zonder problemen in het gebied kan overwinteren
  3 het vlees wat hierbij vrijkomt via voedselbank onder arme mensen verdelen.

  Op deze manier kun je veel meer uit het gebied halen, en is 'iedereen' tevreden

 • LUCTOR

  Deze manier van dieren mishandeling gaat net zolang door tot dat de gedelegeerden weer een nieuwe job hebben waar ze nog een hoger salaris in de schoot geworpen krijgen voor riante cv behaald op kosten van de belastingbetaler,zolang het maatschappelijk aanvaard word dat deze manier van dierenmishandeling doorgaat zullen er steeds weer nieuwe gedelegeerden aantreden als opstap naar een hogere funktie er zal maatschappelijk heftig tegen geprotesteerd moeten worden anders gaat dit nog jaren door.

 • koestal

  waar blijft wakker dier ?

 • chippie

  he trijnie, jij heb nog niet helemaal in de gaten waar je vreten vandaan komt zeker...
  het ronduit schandalig wat daar gebeurd.

 • chippie

  he trijnie, jij heb nog niet helemaal in de gaten waar je vreten vandaan komt zeker...
  het ronduit schandalig wat daar gebeurd.

 • mts reijrink

  Hoeven ze minder dierrechten aan te kopen scheelt de belastingbetaler toch nogal wat euri's. PS waar blijven onze vrienden van de AID . Ze zullen hier toch niet met een berisping mee weg komen.

 • Dutchdeutz

  Ik lach me weer het schompes hier overzee, kortzichtige overheid die er geen snars vanaf weet en de idioten uit de 'stad' (citiots)weer de grootste mond hebben.
  De agrarisch ondernemer mot zoiets echt niet flikken want dan is het landelijk voorpagina nieuws, maar dit lees je noggenees in de telegraaf.
  Meten met 2 maten, dat is wat de Nederlandse overheid en milieu fanaten erg goed in zijn. Mijn mening weer gespuid en sticking to it.

 • Elevage

  Oostvaardersplassen etc gaat gewoon door zolang er nog ergens een subsidiepot aangesproken kan worden. Want van enige kunde of kennis worden de mensen van SBB niet gehinderd, dus zolang het ergens geld opbrengt gaan ze gewoon door. En wat wij er van vinden zal hun worst zijn, woorden doen geen pijn.

 • Mudvat

  Als ik al de reacties lees, 52 stuks, dan is er maar 1 oplossing.
  Hekken dicht en een jaar daar niet weer terug komen.
  Dan is het na 1 winter gebeurd met de Oostvaardersplassen.
  De stank en de publieke opinie zullen niet meer te dragen zijn voor SBB en dan zijn wij klaar met deze wantoestand.

 • koestal

  Sharon Dijksma knijpt graag een oogje dicht als het om SBB gaat ,dus meten met 2 maten ,dat is ook politiek

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Henk j

  Waar blijft de PvdD of zijn ze alleen druk om boeren en jagers dwars te zitten

 • Khalid en zijn maten

  PvdD zal wel vervroegd zomer reces hebben...

 • ewbos

  ik vraag me af hoeveel mensen (beulen) aan dit leed een goede boterham verdienen! Het klimaat en oppervlakte van NL is zeer zeker niet geschikt voor grote grazers in het wild. Een zelfregulerend ecosysteem kan ik mij in NL niet voorstellen. En wat betreft mevrouw Trijnie: bestaat ze echt? Kan het me niet voorstellen. Waarschijnlijk heeft ze een zeer grote tuin. Mijn tuin is ca. 1000 m2. Als op het eind een dooie vogel ligt te rotten ruik ik het wel degelijk. Laat staan een dooie ree. Je wilt niet weten hoe intensief deze stank is. Als mevr Trijna bestaat dan liegt ze dat het barst.

 • trijnie

  Ewbos, ik lieg niet maar mijn tuin is 11 keer zo groot dan de uwe en hij, de reebok lag ook nog in de verste hoek. En door de beschutting die mijn natuurtuin biedt, komt het wel vaker voor dat hier een beest dood gaat. En daar moet je niet al te dramatisch over doen.Beesten in de vrije natuur worden, als ze de kans krijgen ook ouder en soms ziek net als mensen.

 • joannes

  Ik denk dat @ewbos het goed in geschat heeft! Die @trijnie is een pseudoniem voor iemand die hier wil treineren/provoceren! Met al die quasi naïve opmerkeningen krijgt hij/zij behoorlijk veel aandacht. En daar zal hij/zij wel van genieten. Met de ¨Natuurliefhebber¨ rol die die meer wil weten van het boerenleven worden de echte boeren op een verkeerd been gezet. Hij/zij misbruikt vertrouwen! Hoe etisch zijn die Natuurliefhebbers?

 • Dierenvriend

  Voor die gene die niet graag leest wat er geschreven wordt kun je op www.stophetleed ook de nodige foto's vinden om te zien hoe de OVP er in de winter uitziet.

 • Dierenvriend

  Het moet natuurlijk zijn www.stophetleed.nl !!!!

 • koestal

  De AID is zeker opgeheven en wegbezuinigd

 • Dierenvriend

  Er bloeit al weer een boom in de OVP!
  http://www.hetedelhert.nl/cms/index.php

 • podolski

  Hier in Nederland schijnen we nooit normaal met dieren om te kunnen gaan. Of ze moeten verhongeren en daarna een nekschot krijgen in de Oostvaardersplassen of ze worden opgepropt in stallen en behandeld als levenloze producten.

 • podolski

  Ik ben het trouwens helemaal eens met nr 39 om een burgerinitiatief te starten. En ook het omtrekken van de hekken met een trekker vind ik een goed idee.
  Hoe goed houdt SBB alles eigenlijk in de gaten? Zou je stiekem goed gras kunnen zaaien of zo iets, of gaan ze dan gelijk schieten?
  SBB wordt trouwens ook sterk gesubsidieerd door donateurs. Als die nu eens allemaal hun lidmaatschap op zouden zeggen, zijn we ook weer een stapje verder.

 • alco1

  @podolski. Het omtrekken van de hekken kan pas als de natuur er binnen gereguleerd is.
  Natuur en cultuur met wegen en bebouwing kan pas naast elkaar als er geen aanleiding is voor de dieren om door voedselgebrek uit het reservaat te trekken. Dit zal nooit op de ecologische manier kunnen omdat het cultuur land altijd als uitvalsbasis voor eten blijft bestaan, omdat wij mensen ook willen eten. Natuur en cultuur kan alleen naast elkaar als er door de mens gereguleerd wordt.

 • trijnie

  @Joannes, wat zit je me toch te stangen. Maar ik ben die ik ben en ik kan er niet anders van maken. Maar volgens mij zit hier op dit forum een stelletje mensen die per definitie een hekel hebben aan natuur.
  Maar mochten er soms boeren tussen zitten dan wil ik jullie we zeggen dat je het met die natuur moet doen, want die natuur heeft het voor het zeggen.
  Maar ik begin steeds meer te geloven dat ik hier met mensen te doen heb die geen boer zijn, want ik kan me niet indenken dat die zoveel tijd over hebben om aan dit negatieve gedoe zoveel tijd te besteden.Ik zou zeggen wees eens war realistisch, als jullie instaat zijn om vee te houden op de gangbare manier,
  hoef je je ook niet druk te maken om wat dingen die ik hier schrijf. En dan laat ik het ver hongeren in de oostvaardersplassen buiten beschouwing.
  Ik voer trouwens de tuinvogels in de winter, voor het geval dat jullie denken dat ik een ontaard mens ben..........

 • PIETER123

  Dit is de luxe van een grootgrondbezitter die de grond gratis in gebruik heeft en bijna geen waterschapslasten heeft.Zet er een economische poot onder met touristen e.d het dieren leed zou over zijn.Zonder aandacht van de mens met boerenverstand kan de natuur erg wreed zijn.Crisis heeft blijkbaar geen vat op de lobby van de natuurclubs. Op school leerden we de stelling:'' Resultaat is Kwaliteit keer Acceptatie(reclame) .Blijkbaar is de propaganda machine nog wel goed.Deze resultaten zijn niet meer te verkopen aan de belastingbetaler.Of je moet bulken in het geld.

 • Mels

  Idd Pieter123,Geld is er nog zat in dit gvrgtn kland,3 keer op vakantie,3 jaar en dan een nieuwe auto of we leasen em gewoon,weer de tuin door de hovenier laten doen want dat lult zo lekker op een verjaardag,nieuwe keukens als warme broodjes,wel minder als een paar jaar terug maar het gebeurt nog steeds volop....Als dat nou eerst es overraakt dan is dit al lang al afgeschaft en ontgonnen om eten te produceren.

 • trijnie

  Mels, niet alles over één kam scheren, wij doen alles nog zelf. Er is hier nog nooit een hovenier in de tuin geweest en werken veelal 10 uur per dag om de boel op orde te krijgen. En vakantie ook niet langer dan 4 dagen achter elkaar, want langer kan niet eens.
  Zet jullie vooroordelen over burgers op het platteland eens aan de kant want jullie beeld hierover is niet altijd juist.En ook grievend voor deze mensen.

 • Mels

  Hoepel toch op mens ik zie het met eigen ogen en verdien er zo nu en dan ook nog aan en dan ga jij mij vertellen hoe het zit. Waanbeeld. dat is wat jij van de wereld hebt.

 • joannes

  Het is duidelijk @trijnie, wanneer jij met 10 uur werken in je eigen tuin nog geld overhoudt om die 4 dagen achter elkaar op vakantie te gaan heb toch een aardig inkomen uit een andere bron; een pensioen of wat anders wat vanzelf komt! Hoe kan je dan oordelen over een boer die zijn brood (nog) moet verdienen met zijn land en dieren?

 • trijnie

  Jullie zijn onverbeterlijk.....maar het is jammer voor jullie maar de boeren in mijn omgeving gaan wel degelijk met vakantie en nog wel langer dan 4 dagen ook. En gelukkig zijn ze niet zo hatelijk dan sommigen op dit panel.
  Want sommigen onder u moeten wel verteerd worden door afgunst en haat. Ongelukkige mensen......maar jullie krijgen niet de kans om mijn geluk en gemoedsrust aan te tasten. Het enige wat ik hier leer is een bepaalde koers te kiezen.

 • trijnie

  En joannus, betaal of heb jij ei gelijk wel mee betaald aan je AOW?
  Als je in loondienst bent moet je daar nm iedere maand aan mee betalen. Hoe zit het eigenlijk met de zelfstandigen onder u?

 • de kok

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iK8ue7-Shpc#at=23

  Mijn idee: politiek & belasting afschaffen, volk beslist digitaal en kleine overheid voert uit. We leven qua systeem & achterlijke regels nog in de middeleeuwen en als we dat niet meer willen; tijd voor een haagse lente 2013!

 • feico

  sbb praat over natuur dat is voor mij een heel groot vraagteken natuur in Nederland is veel al met machines gemaakt dus hoe kom je dan aan natuur? natuur kan je niet maken! Natuur was er eerst toen kwam de mens. Dus natuur maken kan gewoon niet wel namaak natuur! Maar met zoveel dieren leed dat kan en mag gewoon niet. Dit voor jaar nog sbb tegen een boer die zijn paarden op hun land (sbb land) had lopen waren mager worden door de boer netjes bijgevoerd en dan komt sbb dat de boer niet goed op zijn paarden past? SBB laat ze gewoon verhongeren en dat is natuur? dit kan gewoon niet gewoon minder vee in de oostvaardersplassen en in het najaar juist niet de vette dieren er uithalen maar de magere/zwakke dieren er uit want als er zoveel dood gaan dan moet je je toch af gaan vragen waar ze mee bezig zijn natuur? Echt niet want bijna al het natuur is door machines gemaakt dan ook geen dieren leed

 • de kok

  DEN HAAG - Veel nota's, rapporten en andere stukken die vanuit de samenleving naar de Tweede Kamer worden gestuurd, gaan ongelezen de prullenbak in. Dat onthulde Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren maandag. Ook Kamerleden kunnen niet alles lezen. Maar daarom vindt Ouwehand het wel „vreselijk zonde”, niet alleen van alle moeite, maar vooral ook van het papier.

 • de kok

  GroenLinks: laat Haags schaliegas lekker onder de grond zitten

  Momenteel is een schaliegashype gaande in Nederland. Het kabinet onderzoekt of er in Nederland toch geboord mag worden naar dit gas. Den Haag ligt ook op een schaliegasveld. Lekker laten liggen, vindt GroenLinks.

  Raadslid Arjen Kapteijns: “De winning van schaliegas is een ware aanslag op het milieu. Grote boortorens, heel veel waterverbruik en duizenden liters giftige chemicaliën per boringsbron. Wat GroenLinks betreft wordt de Hagenaar niet aan deze smerigheid blootgesteld. Bovendien past schaliegas ook niet in de Haagse plannen om klimaatneutraal te willen zijn in 2040.”

  De gemeenteraden van Utrecht en Amsterdam hebben zich al uitgesproken tegen de winning van schaliegas. Kapteijns heeft naar de mening van het Haagse college gevraagd.

  Momenteel is er een moratorium op schaliegasboringen in Nederland. De regering onderzoekt nu de mogelijkheden van schaliegasboringen in Nederland. Afgelopen weekend hebben 54 hoogleraren zich in een manifest uitgesproken tegen de winning van schaliegas in Nederland.

 • alco1

  @trijnie. Vooroordelen naar de burger toe ontstaat door hun eigen onnozele reacties. Al zijn lang niet alle burgers dom. Ik kan er in ieder geval geen één in mijn omgeving opnoemen. Ik denk dat het ontbreken van kennis de voeding is van veel discussie. Ik ga er altijd van uit dat ik niet wil oordelen over iets waarvan ik niets weet. Ik ga ook niet meebeslissen over of er iemand geopereert moet worden of niet. Vragen stellen mag echter altijd.

 • joannes

  @trijnie, zo verlieverlee wordt duidelijk met welke bias jij reageert hier. Een AOWer die zolang het er nog is er van kan genieten. Wel degelijk betalen zelfstandigen aan AOW en dat zou jij moeten weten als Nederlands burger die er van geniet. Maar je weet ook dat een AOWtje niet voldoende is voor een oude dag zoals jij geniet met je grote tuin. Daarvoor heb je; of gespaard, of geluk gehad met de geïnflateerde huizenmarkt en/of een goed aanvullend pensioen. Kortom het is wat eenvoudig je ook kennis aan te meten over het agrarische leven waar nu en in het verleden met marginale marges zelfstandig het brood en het pensioen verdient moet worden. Marginale marges die steeds marginaler of zelfs negatief worden wanneer er ¨Natuurnormen¨ geïntroduceerd worden voor eigen, zelf betaalde grond. Zie toch eens dat deze idiote eisen op ramkoers liggen voor wat je zou willen. Om de verdiencapaciteit van je grond en installaties op niveau te houden moet de productiviteit en/of de schaalgrootte steeds naar boven worden aangepast. Maatregelen die én de niet deskundige burgers, zoals jij, én de politiek juist niet bedoelen en wensen. Overigens dom is wat anders dan beperkte kennis; inmiddels kunnen specialisten in het ene vak niet wetend of dom zijn in het andere. Met de democratie en media denken burgers inspraak en besluit rechten te hebben over zaken waar men geen verstand van heeft. Iets wat leidt tot drama´s als in de Oostvaarderplassen

 • trijnie

  Beste mensen, we zijn in een discussie terecht gekomen waarvan ik denk: waar gaat het nu nog over. Daarom ten eerste ik heb absoluut geen hekel aan boeren al ben ik met hun werkwijze het altijd niet eens, dat weten jullie.
  Ten tweede vind ik het jammer als sommige van jullie moeite hebben om rond te komen. Wij hebben altijd zuinig moeten leven om rond te komen, had soms geen geld om kleding voor de kinderen te kopen en maakte vervolgens zelf hun kleertjes uit oude afgedankte kleding.Dat we nu in een boerderijtje wonen komt omdat mijn man gouden handen heeft en dit is het derde huis dat we vanuit een vooroorlogse staat hebben opgebouwd. En we zitten nu ook nog niet op modaal maar ik voel me de koning te rijk en hoef niet meer.
  Zo dat heb ik even rechtgezet want ik wil niet bij de zakkenvullers behoren.
  En ten derde wens ik iedereen het beste en ik kan het begrijpen dat natuur

 • trijnie

  Dat natuur lastig kan zijn voor boeren die er in de buurt wonen.Ik zou het ook erg vinden om grond af te moeten staan want ik ben erg blij met mijn eigen stukje natuur.
  Toch was er indertijd toen we dit konden kopen ook een boer die het ons misgunde, omdat het bij de boeren' werd weggehaald. En de man woonde niet eens in de buurt. Gelukkig had onze naaste boerbuurman een sportieve opstelling. Ik bedoel hiermee te zeggen dat het geen zin heeft om zo af te geven op elkaar. Er wonen tegenwoordig meer burgers dan boeren op het platteland maar we moeten het met elkaar zien te rooien.

 • bankivahoen

  Als je het altijd niet eens bent met de boeren moet je je afvragen of dat niet eens aan jezelf zou kunnen liggen! Of toch een zinsfoutje hoop ik trijnie?!

 • W Geverink

  Idd Trijnie, dit gaat nergens meer over. Kort samengevat: Wat in de Oostvaarder plassen gebeurd heeft niets met natuur te maken. Wat in de Oostvaarder plassen gebeurd is pure dierenmishandeling. Wat in de Oostvaarderplassen gebeurd is ontoelaatbaar en we vinden dat daar onmiddelijk mee opgehouden moet worden.

 • trijnie

  Zo, meneer Geverink en dan nu aan het werk. Ik ga diverse organisaties benaderen over het reilen en zeilen in de oostvaardersplassen en als het werkelijk is zoals ik hier gelezen heb, dan moet het roer definitief om.
  Als jullie het nu ook niet bij bovenstaand gemopper houden dan zet het misschien nog zoden aan de dijk.

 • alco1

  Succes @Trijnie. Je laat hiermee in ieder geval zien dat je geen Wakker Dier fanaat bent, want die mogen hun vriendjes niet aanvallen. Je bent misschien wel ontwaakt bij @Ruben in de kippenschuur.

 • trijnie

  Dank!

 • Romeijn

  Waar de discussie feitelijk om gaat is of er voldoende ruimte is voor natuurlijke selectie en in welke mate en op welke manier die mag plaats vinden. Natuurlijke selectie zou kunnen bevorderen dat de huisdierzwaktes - voor zover nog aanwezig - verdwijnen en de dieren op een natuurlijke wijze ingezet kunnen worden in grotere wildernis reservaten elders in Europa. Iets dat inmiddels al gebeurd en waar Nederlandse organisaties een niet onbelangrijke rol bij vervullen. In de OVP lopen geen doorgefokte melkkoeien die twee keer zo zwaar zijn als honderd jaar geleden en met alle complicaties van dien. Voor gedegenereerde huisdieren geld een ander soort zorgplicht dan voor (nagenoeg) wilde dieren.

 • de kok

  Dit is al de lucht in. SBB moet geen 'natuur' beheren, is elke keer weer een drama.
  Laat het gebied begrazen door schapen met herder & hond, die kunnen tegen extreme kou en zijn sober. Schapen foerageren gevarieerder, wat het gebied ten goede komt. Laat in OVP verder de kleine natuur zijn gang gaan, gebruik het als waterboezem en recreatiegebied, maar niet voor grote aantallen wilde zoogdieren, die hebben een andere habitat.

 • natuurboer

  Romeijn, dat is het `em juist, het 'natuur'regiem dat op de OVP van toepassing is leidt er toe dat er helemaal geen natuurlijke selectie plaats kan vinden !

 • Romeijn

  @ de kok: met alleen schapenbegrazing krijg je op den duur een golfterrein landschap met beperkte diversiteit aan planten en diersoorten. Wil je dat?
  @ natuurboer: honger is toch ook een vorm van natuurlijke selectie?

 • abtje

  Nee, nu krijg je een mooie diversiteit...

 • minasblunders1

  Romeijn, in de eerste plaats lijkt het me niet een taak voor Nederland om een taak te vervullen bij het uitzetten van wild in Europa. Het is logischer om dit te laten doen door landen waar nog genoeg ruimte is voor ongerepte natuur (dus aanwas zonder dierenleed). In de tweede plaats hebben de 2 groepen waar jij het over hebt ('sterk' wild en 'doorgefokte koeien) één ding gemeen: als ze niets te vreten hebben, vallen ze allebei dood van de honger.

 • alco1

  Alles wat ergens vanzelf ontstaat of tot leven komt heeft bestaansrecht. Maar daar hebben velen het geduld niet voor. Daarnaast moet die natuur ook weer gereguleerd worden als deze niet op natuurlijke wijze gereguleerd wordt, omdat cultuurland als uitvalsbasis voor voedsel gebruikt kan worden.
  Zo simpel is het.

 • natuurboer

  Romeijn, honger is geen natuurlijke selectie. Normaal gesproken heeft natuurlijke selectie al plaats gevonden voordat er honger komt. In de Oostvaarderplassen zijn het de maag/darmwormen, lintwormen en leverbotten die de natuurlijke selectie bepalen. Deze wormen hebben hun werk al gedaan eer er in de OVP sprake kan zijn van honger.

 • joannes

  Beste @Romijn, met die natuurambitie ga je compleet voorbij aan de rol van het dier de mens. Jij meent dat de mens de plicht heeft in zijn directe omgeving zoals de OVP een ¨wildernis¨ te creëren die de invloed van de natuur op dieren -of natuurrampen- moet laten zien. Je zogenaamde plicht is weer een bewijs van de mens en zijn regeldrift die, naast de superverzorgde en daarmee afhankelijke huisdieren, een tegenhanger moet inbrengen die verwaarlosing - of géén bemoeienis - als een soort ruime dierentuin, als compensatie voor al dat asfalt en die huizenblokken inbrengt. Zie jezelf eens als medegebruiker en beweeg mee met de behoeftes die zo´n overbevolking van een bepaalde specie teweeg brengt. De mens verdringt gewoon de natuur op bepaalde hoge concentratie plekken en daarvoor moet de natuur wijken. In Rusland, of andere dunbevolkte gebieden, zijn uitgestrekte natuurlandschappen genoeg waar de natuurlijke selektie zijn balans in het nadeel voor de mens vindt.

 • Romeijn

  Ga eens na hoe de OVP zijn ontstaan. Voormalig IJsselmeer dat niet geschikt bevonden werd voor wonen, industrie of landbouw. Naast de Waddenzee is het nu een van de meest natuurlijke gebieden in Nederland. Om het te kunnen zien hoef je geen vakantiereis te boeken: je kan er bij wijze van spreken op de fiets heen en je hoeft geen toegang te betalen. Het nieuwe overheidsbeleid geeft aan dat voorrang gegeven moet worden aan de natuur dichter bij de mensen. Daar schijnen de meeste Nederlanders behoefte aan te hebben. De OVP ligt daar dus ideaal binnen handbereik van de Randstad, tussen groeigemeenten als Almere en Lelystad. Het is makkelijk om zo wat losse argumenten tegen het beheer in de OVP in de groep te gooien, maar om daar een goed samenhangend geheel van te bakken - waar geen gaten in te schieten zijn - valt niet mee. Zelf ben ik nog steeds in de vragenstelfase voordat ik mijn definitieve mening vorm. Wie van de lezers is wel eens samen met een boswachter door het gebied gereden en weet werkelijk waar hij/zij over spreekt?

 • abtje

  @Romeijn Gooi dan de Markerwaard droog, hebben die dieren in ieder geval echt de ruimte. En heb je je natuurgebied.

 • joannes

  Precies @Romeijn, ¨daar schijnen de meeste Nederlanders mens behoefte aan te hebben¨ . Een aktie dus die, met de huidige perceptie tegen een ¨natuurlijke¨ ontwikkeling -overbevolking van de specie mens-, gemaakt wordt en door interpretatie van diezelfde mens een dramatische onbalans veroorzaakt met veel onnodig leed. Daarbij is de interpretatie een contra reactie op de massale verstedelijking die een nieuwsgierigheid samen met een schuldgevoel creëert die een hele beroepsgroep moet teisteren in hun bedrijfsvoering; denk aan de ganzen! Het is die interpretatie van de specie mens die ¨onnatuurlijk¨ deze onbalans - gebrek aan acceptatie van de consequentie van eigen gedrag- bedenkt en creëert. Natuurlijk zou gewoon doorwoekeren zijn; in haar efficienties inclusief de verstedelijking.

 • Romeijn

  Mijn vader fietste als 15-jarig broekie aan het eind van de oorlog boeren langs voor een beetje eten. Veel boeren zagen toen geen probleem in natuurlijke selectie door honger en lieten hem zonder eten doorfietsen...

 • alco1

  Ha Ha opgekropte boeren haat. Nu komt de kat uit de mouw. Nou bij ons komen nog jaarlijks mensen die met gevaar voor eigen leven tijdens de oorlog hier ondergedoken zaten. Ik hoop natuurlijk dat niemand nu de slimmerik wil zijn door te zeggen dat die natuurlijke selectie dus niet heeft gewerkt.

 • el

  @ Romeijn ,duizenden westerlingen zijn tijdens de oorlog als evacuees geplaatst bij boeren door heel nederland vooral kinderen, die nog steeds contact hebben met hun gastgezinnen van toen,dankbaar dat ze de oorlog op die manier konden overleven.

 • Romeijn

  En zo zijn we weer ver van het onderwerp afgedwaald en over de honderd reacties geraakt. En nu weer terug naar reactie #89.

 • joannes

  Daar @Romeijn komt je bemoeizucht met het boerenleven vandaan. Een overgenerationeel trauma zoals dat in de psychology heet. Je kan de boeren in het algemeen niet ¨afrekenen¨ op de ervaringen van je vader in de hongerwinter. Met je intelligentie zou je inmiddels moeten weten dat die boeren ook de armoede kende in die tijd al waren waren ze iets beter bij het voedsel gepositioneerd. Mijn opa´s hebben ook beide hun oorlogslittekens opgelopen maar gelukkig niet hun frustraties over gedragen. Het grote probleem van vooruitgang en specialisatie is de de grotere onderlinge afhankelijkheid. Welvaart komt tegen een prijs. Adam Smidt schreef er al over in 17e eeuw http://nl.wikipedia.org/wiki/Adam_Smith. In die afhankelijkheid moeten we elkaar niet beconcurreren met destructieve ideeën. Met inzicht en kenniskom je veel verder.

 • Romeijn

  We moeten dus niet al te impulsief reageren en vooral heel veel vragen stellen: waar komt die emotie vandaan, wat gebeurt er werkelijk in de OVP en waarom?

 • alco1

  Romeijn is de eerste die afdwaald van het onderwerp in 101 en geeft daarna in 104 een terechtwijzing. Hoe hypocriet kun je zijn?

 • natuurboer

  Met een beetje natuurkennis is het niet zo moeilijk om te herleiden wat er werkelijk in de OVP gebeurd. In tegensteling tot echte natuurgebieden is de mineralenkringloop in de OVP zo lek als een mandje (afvoer dode dieren). Jaar op jaar komt er minder voedsel voor de grote grazers beschikbaar. De cycli van wormen krijgen er ook vrij spel. De maag/darmwormen telen wierig in de OVP waardoor grote grazers een tijdlang met geperforeerde darmen mogen rondlopen tot de dood er op volgt. Longwormen die de longfuncties van de grote grazers net zolang aantasten tot ze in ademnood komen en de dood de enige uitweg is. Lintwormen en leverbot doen ook hun vernietigende werk. Grote grazers in de OVP aan ongecontroleerde wormbesmettingen blootstellen is dierenleed in optima forma. De grasmat wordt in de OVP intensief begraast waardoor er niet genoeg graszaadvorming komt om de grasmat te verjongen. Smakelijk gras aan de grote grazers voorschotelen is er dan niet meer bij.
  Dit alles kan allemaal in de OVP. Waarom toch?

 • jordi 1455

  @ Romeijn probeer je je weer onderuit te lullen, overigens als er elke dag iemand je om voedsel komt vragen en je weet dat je bijna voedsel tekort komt dan ga zou je toch een keer nee zeggen. Eigenlijk moet er nog een hongerwinter uitbreken voordat men weer respect voor boeren krijgen en er achterkomen dat die vergroening van geen kant deugt. Overigens zullen we het eens hebben hoe asociaal milieu en dierenactivisten zijn?

 • koestal

  Is zeker ook duurzaam ,waar iedereen het maar over heeft ?

 • Romeijn

  @ natuurboer: een deel van de grote grazers eet nauwelijks gras; het andere deel heeft ook geen behoefte aan eiwitrijk cultuurkoeiengras, een gesloten grasmat is ook helemaal geen natuurlijk uitgangspunt: ook van kruiden, struiken en bomen moet gegeten worden. (Vroeger voerde men overigens vee ook bij met boomblad e.d.)
  Met de mineralen zit het voorlopig nog wel goed. De mineralenkringloop in heideterreinen was ook altijd al zo lek als een mandje: toch hebben boeren eeuwenlang heide geplagd om de essen en kampen te bemesten. De mineralenkringloop in de conventionele landbouw is toch ook niet sluitend? Waar komt ons veevoer vandaan? Hoe blijven de gebieden daar achter?
  Wormenbesmettingen komen veel minder voor dan bij cultuurdieren als schapen en koeien. Door natuurlijke selectie wordt de gevoeligheid ook veel minder. Natuurlijk worden door andere oorzaken verziekte dieren sneller besmet met een sneller eind tot gevolg: dat is wel zo netjes.

 • jordi 1455

  Romeijn helaas heb je grotendeels ongelijk.
  ons vee krijgt elke dag gras voorgeschoteld en blad komt in de najaarskuil voor. Dat we krachtvoer voeren is een feit maar dat is meer geworden door de milieu wetgeving wat betreft mest die jij zou steunen. Overigens krijgen ziektes ook de vrije loop bij aanleg van natuur.

 • Romeijn

  @ jordi 1455: met grote grazers worden geen cultuurkoeien en kwpn-ers bedoeld (Google eens op 'grote grazers').
  Welke ziektes krijgen de vrije loop bij aanleg van natuur en welke ziektes worden juist teruggedrongen door natuur en natuurlijke processen?

 • jordi 1455

  Romeijn wat denk je van hondsdolheid door vossen.

 • Dierenvriend

  Hallo Romeijn.
  Ik lees uit je berichten dat je slecht geïnformeerd bent over de OVP.
  Ik kom namelijk een paar maal per jaar in het gebied en zie telkens weer dat de situatie daar alsmaar slechter word zowel de vegetatie als de dieren die daar lopen.
  Dat laat zich o.a zien door deze link: http://www.hetedelhert.nl/cms/index.php/van-onze-redactie/3428-boom-staat-in-bloei
  En wat o.a bij de edelherten in het gebied zich laat zien is dat het gewicht van de geweien daar ongeveer tot de helft is afgenomen.
  En volgens mij heeft dat allemaal met de juiste voeding te maken.
  Nu zijn de afgelopen winter ongeveer de helft van de Heckrunderen daar noodgedwongen afgeschoten volgens mij komt dat de nodige bloedverversing van de soort ook niet ten goede.
  Kijk voor meer info: www.stophetleed.nl en kijk ook even naar de foto's .


 • Romeijn

  @ jordi 1455: er wordt gezegd dat de hondsdolle vossen uit het buitenland komen als te veel Nederlandse territoria vrijkomen door een te hoge jachtdruk. Wat denk je van al die mensen die Nederland binnenkomen op Schiphol met malaria en andere enge tropische ziekten? En hoe hoog is het risico voor de mens: groter/kleiner dan de kans om doodgereden te worden op het zebrapad, of groter/kleiner om te overlijden door een asbestvezeltje? Waar maken we ons druk over?

 • Romeijn

  @ Dierenvriend: die sites heb ik de afgelopen dagen bekeken. Zij geven eenzijdige ongenuanceerde informatie met de Veluwe als referentiebeeld in het achterhoofd. De foto's van dode olifanten en neushoorns in Afrika zijn ook vreselijk. Toch wil bijna iedere Nederlander daar eens in zijn leven naar toe. De dood hoort bij het leven: daar hebben veel Nederlanders moeite mee.

 • Dierenvriend

  @Romeijn: ik ben het niet met u eens .
  In Afrika kunnen dieren migreren maar in de OVP staan ze met z'n allen achter een hek te kijken wat daar achter nog aan voedsel is .
  En als je daar dan niet bij kunt komen duurt het ongeveer 100 dagen om dood te gaan van de honger.
  En daar stoor ik mij enorm aan.
  Dit kan gemakkelijk verholpen worden door er voor te zorgen dat daar minder dieren leven.
  SBB doet dat in de andere gebieden ook die zij beheren dus zijn ze in de OVP gewoon aan het experimenteren met dieren.
  En wat te denken aan de nodige beschutting in zomer en winter?

 • de kok

  @romeijn, als je intensief graast komt er een kaal golfterrein. Al eeuwen grazen schapen hier, de herder bepaalt de route, dus zo grazen zodat het gebied begaanbaar blijft en de schapen verspreiden de zaden. Voor hert, ree, zwijn etc. ook weer meer ruimte, maar dan wel die hekken weg.

 • Romeijn

  Het is wel duidelijk: veel van de reageerders hebben geen idee van wat er in de OVP gebeurd. Het echte lijden duurt geen 100 dagen. Praatjes. Het echte experimenteren met dieren vind elders plaats. En zij zijn zeker geen boeren in de Flevopolder. Hekken weg en dan zeker ook nog tegen een corridor naar de Veluwe zijn...

 • trijnie

  En, hebben de debatters hun nek al uitgestoken naar een andere kant dan hier?
  Ik ben inmiddels begonnen. De hekken moeten weg.
  Net als in mijn stukje natuur waar elke nacht mijn struiken gehalveerd worden, hier een hapje, daar een hapje.
  Zouden de mensen daar wel zo gelukkig mee zijn?

 • de kok

  Elders in NL lopen op kleine schaal ook 'wilde' runderen en paarden, die zijn te dik en hebben lange hoeven. Grootwild eet ondertussen uit de tuin en bollenvelden bij Zandvoort, dan is men opeens niet zo blij met al die natuur. @Romeijn, ik ben opgegroeid in de jungle, als kind in NL mee wezen jagen en kom ook elders op deze planeet. In Australie, Canada, Scandinavie heb je nog natuur. Haal de hekken weg en zet ze om het Binnenhof, want die veroorzaakt de grootste schade en ellende.

 • alco1

  Zoveel verscheidenheid in meningen over zoiets duidelijks als de OVP.

 • abtje

  @Alco1 dat valt toch wel mee? Op onze diknek na, die het nog niet weet, zijn er weinig voorstanders.

 • de kok

  De dood is niet het probleem, wel de manier waarop. Als er een hek om dieren zit, dan zijn ze niet wild meer en hebben ze zorg nodig in de vorm van beschutting, eten, drinken e.a. welzijnszaken. Vroeger in de dierentuin stonden wilde dieren op kleine postzegels zich ziek te vervelen of eenzaam weg te kwijnen, daarna kwamen de loopstallen en de paddocks, maar nog steeds komt het voor dat dieren eenzaam in een donker hokje doodgaan van ellende. OVP is een doorgeslagen project van een circusvirus wat overheid heet. Particulieren beheren ook landgoederen met flora & fauna, waar dierenleed op zo'n grote schaal niet voorkomt.

 • de kok

  Ede - honderden zeldzame vogels gedood door bouwbedrijf (telegraaf vandaag).

 • boerke brabant

  partij van de dieren kon voor stemmen om deze ellende te stoppen, ze stemde niet voor .....dag thieme en esther.

 • de kok

  Ook hier in hartje den haag deed pvdd niets voor stakkers bij criminelen. Dieren- en milieupolitie melden dat ze van hogerhand tegengewerkt werden en verwijs naar demmink doofpot en micha kat. NL regeltjesland behalve voor criminelen, want deze & elite zijn hetzelfde, dus niet stemmen en ook geen belasting meer betalen, burgerinitiatieven werken wel heel goed.

Laad alle reacties (124)

Of registreer je om te kunnen reageren.