Home

Nieuws 2176 x bekeken 2 reacties

'Gevolgschade na dierziekte is ondernemersrisico'

Den Haag – De gevolgschade na een uitbraak van een dierziekte is voor de sector zelf. Dat benadrukt staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Dijksma zegt dat ze groot voorstander is van preventief vaccineren bij een uitbraak van een dierziekte. “Meer prikken, minder ruimen”, zegt Dijksma.  Ze zegt dat er onder Nederlandse druk steeds meer regels worden opgenomen in de Europese regelgeving voor vaccinatie. “Er zijn goede afspraken over, maar de afzet van het vlees van dieren die gevaccineerd zijn is de verantwoordelijkheid van de sector zelf”, zegt Dijksma na vragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts en Elbert Dijkgraaf van de SGP. “De gevolgschade als gevolg van een dierziekte is ondernemersrisico. Als we dat niet zouden doen, zou dat zeker in deze tijden van economische tegenslag voor een groot probleem zorgen. De overheid doet nu al heel veel als er een besmettelijke dierziekte uitbreekt. De kosten lopen op. Er is een grens aan wat kan. Bij andere sectoren ontstaat er ook wel eens schade en dan wordt er ook niet bijgedragen van uit de overheid. Daar moeten we ook naar kijken”, zegt Dijksma.

Geurts en Dijkgraaf vinden dat de kosten van het vaccinatiebeleid nu op het bordje van de ondernemer komen te liggen. “Wanneer er gevaccineerd wordt, komt de export onder druk te staan en zullen de prijzen voor vlees dalen. De kosten komen volledig op het bordje van de ondernemer”, vindt Geurts.  Hij vindt dat er sprake is van een ongelijk speelveld.

Laatste reacties

 • w v gemert

  De overheid lapt regels aan zijn laars (wilde zwijnen ) bestrijding is verantwoordelijkheid van de overheid en de primaire sector moet het risico maar lopen. Echt linkse klets!!! Wij het risico dan ook ons de verantwoordelijkheid van bestrijding wilde zwijnen. Niet lullen maar schieten. De landbouw zorgt voor veel geld in het laadje van de overheid , dan kan je niet weglopen voor je verantwoordelijkheid.

 • Ishtar

  Dit zijn toch geen serieuze vragen van een cDa en SGP persoon?
  Men wil toch vrije markt, of toch niet?
  Of wil men alleen ondernemer wezen in een positieve spiraal, en niet in een negatieve spiraal?
  Dit is toch niet te begrijpen deze vragen?
  Dit zijn mensen als je ze vraagt, voor wie ben je met voetbal.
  Dan zeggen ze altijd voor de club die boven aan staat......
  Maw wat een kinderen....
  Geen visie, geen plannen.....tja......
  Hoe gaat het met de trots van de sector Vion trouwens, horen we weinig over?

Of registreer je om te kunnen reageren.