Home

Nieuws 631 x bekeken

Financieringssituatie MKB 'ernstig'

Den Haag – De financieringssituatie van MKB-bedrijven is ernstig. Dat schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit de zogeheten EIM Financieringsmonitor blijkt dat drie op de vijf aanvragers van een lening het gewenste bedrag krijgen, waarbij agrariërs wel een grotere kans hebben dan bedrijven in de bouw en handel.
Kamp stelt vast dat vanwege internationale afspraken banken aan strengere kredieteisen moeten voldoen. Ze bouwen buffers op. “Daarbij moeten de banken zelf ook strenger kijken aan welke bedrijven zij financiering verstrekken.” De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat banken tot 2018 circa 70 procent van hun winst moeten inhouden.
De DNB becijfert dat het aangescherpte kredietbeleid de bedrijfsinvesteringen in Nederland met 0,5 tot 1,5 procent drukt. Bij de ondernemerskredietdesk zijn tot het schrijven van de Kamerbrief 888 klachten binnengekomen, waarvan 50 procent klaagt omdat de onderneming helemaal geen krediet kreeg. Iets meer dan een kwart klaagt omdat leenvoorwaarden zijn aangepast op een onvoordelige wijze.
Kamp zegt alternatieve financiering zoals kredietcoöperaties te willen faciliteren door regels aan te passen, en daarnaast met borgstellingen het MKB te willen helpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.