Home

Nieuws 717 x bekeken

FAO: 868 miljoen mensen ondervoed

Rome - Circa 868 miljoen mensen, 12,5 procent van de wereldbevolking, is ondervoed terwijl 1,4 miljard mensen overgewicht hebben. Dat schrijft de wereldvoedselorganisatie FAO in haar jaarlijkse rapport The State of Food and Agriculture. Volgens de FAO bedragen de kosten van honger en overgewicht voor de economie jaarlijks 3,5 biljard dollar, oftewel 500 dollar per wereldburger.

De FAO stelt vast dat het aantal ondervoede mensen is afgenomen maar dat nog altijd “miljarden” mensen indirect geraakt worden. “We moeten strijden voor niets minder dan uitroeiing van honger”, zei directeur-generaal José Graziano da Silva van de FAO bij de publicatie van het rapport. De Braziliaan zet zich af tegen eerdere doelstellingen honger te halveren. Graziano da Silva noemt de kosten voor de economie, naast de sociale gevolgen van ondervoeding, “onacceptabel”.
De FAO roept op tot meer investeringen in landbouwproductie en landbouwonderzoek. Investeringen moeten niet alleen gericht zijn op hoofdbestanddelen van voedsel zoals mais of soja, aldus de FAO, maar ook voedzame producten als fruit, zuivel, vlees en groenten. De FAO roept ook op tot het terugdringen van voedselverspilling, waarbij tot een derde van het voedsel voor menselijke consumptie nu nog verloren gaat. De rol van vrouwen moet volgens de FAO versterkt worden. Ze verdienen meer controle over de bedrijven die ze in de praktijk vaak runnen, aldus het VN-agentschap.
De FAO wil ook beleid dat gericht is op het voeden van moeders en jonge kinderen. Voldoende en voedzame voeding is in de eerste 1.000 dagen van de conceptie essentieel voor fysieke en geestelijke ontwikkeling van kinderen, terwijl voor zwangere vrouwen ondervoeding kan leiden tot levenslange lichamelijke klachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.