Home

Nieuws

FAO: 1 procent meer budget nodig

Rome – Wereldvoedselorganisatie FAO heeft 1 procent meer budget nodig in de komende twee jaar om honger effectief te kunnen bestrijden.

Het procent komt bovenop een budgetverhoging met 4 procent die nodig is om te corrigeren voor inflatie en vaste loonstijgingen. Dat heeft directeur-generaal José Graziano da Silva bekendgemaakt bij een bijeenkomst voor lidstaten die de VN-organisatie financieren.
Volgens de Braziliaan is het budget door een hele serie reorganisaties in de laatste twintig jaar effectief met 27 procent gedaald. Graziano da Silva zei de organisatie sinds zijn aantreden vorig jaar platter te hebben gemaakt. De efficiencyslag zou 34 miljoen euro hebben opgeleverd, geld dat nu extra kan worden ingezet voor opbouw van landbouw in Afrika en Azië en het bestrijden van honger door voedsel uit te geven.
Graziano da Silva vraagt delegaties van financiers tevens het doel van de FAO te wijzigen. Voorheen was het doel het verminderen van honger. De FAO-leider zei dat 38 landen er al in zijn geslaagd de honger te halveren, lang voor het streefjaar 2015. Nu wil Graziano da Silva, die in Brazilië naam maakte als minister, dat het doel officieel wordt honger helemaal uit te bannen. “Het is maar een woord maar maakt veel verschil.”
Tijdens de bijeenkomst sprak Nobelprijswinnaar en econoom Amartya Sen. Sen zei dat het opvoeren van de landbouwproductie belangrijk is maar honger meestal een  
Tijdens de bijeenkomst nam de voorzitter van de Europese Commissie, de Portugees José Manuel Barroso, een FAO-prijs in ontvangst namens de EU. De EU zette een voedselhulpprogramma met 1 miljard euro aan fondsen op in reactie op de voedselcrisis van 2008 en de beweeglijke markten de jaren erna.

Of registreer je om te kunnen reageren.