Home

Nieuws 12 reacties

Economie krimpt harder dan gedacht

Den Haag - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal aanzienlijk sterker gekrompen dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een tweede raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd.

Volgens voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland moet de overheid gezien de krimp lastenverzwaringen voor bedrijven uitsluiten en voor zover het bezuinigt, zich richten op "eigen vlees".
De economie werd in de eerste 3 maanden van dit jaar 0,4 procent kleiner ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Vorige maand werd op basis van een eerste schatting nog een achteruitgang met 0,1 procent gemeld. Zowel de consumptie als de export ontwikkelde zich negatiever dan gedacht. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012 kromp de economie met 1,8 procent, in plaats van met 1,7 procent. Volgens Maat is de agribusiness nog een zeldzaam goed lopende motor achter de economie, en moet de overheid deze koesteren. "Ik hoop dan ook de 300 miljoen euro die recent is bestemd voor duurzame energie niet opeens als laaghangend fruit wordt weggesneden.
Ook de werkgelegenheid ging veel harder achteruit dan eerder gedacht. In het eerste kwartaal waren er 51.000 banen minder dan in de laatste 3 maanden van 2012. Eerder werd een afname met 34.000 banen gemeld. In vergelijking met een jaar eerder kromp de werkgelegenheid met 121.000 banen. Dat zijn er 22.000 meer dan eerder gerapporteerd.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  maar wel 30miljoen verbrassen aan de markerwadden, hoe gek kun je zijn

 • alco1

  Zo langzamerhand zal het beginnen door te dringen, dat we op te grote voet geleefd hebben. Ongelovelijk dat er nog zoveel politici zijn die alleen maar denken aan het verkwisten van geld.

 • schoenmakers1

  beginnen door te dringen, voor mijn geven ze pas blijk van spijt als ze het nertsenverbod terug draaien

 • minasblunders1

  Jullie zien het helemaal verkeerd mensen. Natuur levert juist erg veel geld op, het is van groot belang voor de economie. Aldus onze staatssecretaris. Vandaar dat het juist een erg goede beslissing is om zo veel mogelijk landbouwgrond om te zetten in natuur.

 • P.boertje

  weljot weer een polder onder water

 • Romeijn

  Krimp van de economie, krimp van de werkgelegenheid, krimp van de bevolking, krimpend inkomen, krimpend pensioen, krimp van veengrond... Gelukkig kunnen we nog drie uur per dag tv kijken en de rest van de dag achter de computer zitten. Wie werkt nog echt met zijn handen in Nederland?

 • Mels

  Allemaal een kleinere portemonee kopen....lijkt ie toch nog vol met het weinige wat we overhouden....

 • info36

  Waar de gemiddelde Nederlander zich mee bezig houd is papadag, vakanties, in de weekenden zo veel mogelijk op pad. De scholen draaien nog maar op halve toeren enz. enz.. Met dit super softe gedrag houdt je geen economie mee in stand. Werken en de schouders er onder, dat is wat er moet gebeuren.

 • frans64

  en toch gewoon doorgaan met de plannen om de hedwige poler onder water te laten lopen waneer men nu praat overgeldverspillng

 • afm

  laaten wu aldie gu stoorde op sluiten in inrigting voor dat er nog meer landbouw grond vernietig word

 • herwaarden

  Den Haag (en provincies,gemeenten,BRUSSEL<STRAATSBURG) moeten zich richten ,,OP EIGEN VLEES,, Mensen dit is voor 90% de crisis opgelost.
  Maar men ziet het volk en de bedrijven als eigen vlees.
  En daarin snijden doet nog geen pijn ook !!!
  Weg met die lekke benden.

 • gjcamps

  Als we in 1 jaar tijd 1,8% krimp hebben, en we corrigeren dat met de 2% BTW verhoging dan doet de economie het goed maar de regering het fout. Miljarden steun verlenen en de rekening bij de burger en bedrijfsleven leggen. Nee zoek het geld in je eigen sectoren (non profit)

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.