Home

Nieuws 1 reactie

Duijzer: toezicht voedselcontrole faalt

Utrecht – Het toezicht op controle van voedsel staat onder druk. Er zijn te veel incidenten en er wordt te veel weggekeken van de problemen. Dit zegt Dirk Duijzer, directeur Coöperatie & Duurzaamheid bij Rabobank Nederland.

Duijzer sprak afgelopen maandag op het symposium van Wijn & Stael advocaten in Utrecht. De Rabo-topman luidt naar eigen zeggen de noodklok. Als de kwaliteit van voedselcontrole niet snel verbetert dan schaadt het volgens hem de exportpositie van de Nederlandse landbouw en het consumentenvertrouwen met als gevolg dat de prijzen van landbouwproducten in een negatieve spiraal terechtkomen.

Duijzer gebruikt de laatste voedselschandalen, zoals met paardenvlees, het omkatten van gangbare eieren naar biologische en met aflatoxine besmette mais, als voorbeelden waaruit blijkt dat het toezicht op voedselcontrole faalt. Volgens de topman heerst er ook een sfeer van bagatelliseren na gesprekken met toezichthouders en bestuurders. Duijzer: “Bij een schandaal gaat de discussie al snel over dat op het aanrecht en in de koelkast van de consument de situatie ernstiger is. Dat paardenvlees een prima stukje vlees is en dat groeihormonen gezond zijn. Achtergrond is altijd de korte termijn winst. Als dat de toonzetting is in de sector dan is dat een groot gevaar voor de export.”

Duijzer spreekt ook over ‘inteeltverschijnselen’. Bij toezichthouders heerst een ons-kent-onsmentaliteit met als gevolg dat zij meer optreden als belangenbehartigers in plaats van het uitvoeren van publieke taken in algemeen belang. Vaak worden problemen volgens hem 'verdoezeld’ en wordt 'vertragen' als strategie gekozen. “Het product is dan toch al opgegeten. Je moet transparant zijn, anders haal je de excessen niet uit de markt”, aldus Duijzer.

Duijzer zegt te merken dat de politiek de landbouwsector het voordeel van de twijfel geeft. “Ik merk dat Europa en de derdewereldlanden kritisch kijken naar onze landbouw. Ze vinden dat onze keuringsdiensten teveel in de private sfeer zitten. Het publiek eist maatregelen na de vele voedselschandalen. Wij zeggen al tien jaar dat we met Tracking & Tracing alles kunnen vinden, zelfs binnen een dag. Als het zover is, duurt het weken. Als we zo doorgaan is er een retributie op komst”, waarschuwt Duijzer. Hij bedoelt hiermee te zeggen dat de overheid meer zelf gaat controleren en de kosten gaat verhalen op de landbouw met als gevolg een verslechterende concurrentiepositie.

Het betoog van de Rabo-topman sluit naadloos aan bij het aangekondigde verscherpte toezicht op voedsel. Vorige week kwamen minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken met een actieplan naar aanleiding van het paardenvleesschandaal. De eisen van private kwaliteitssystemen in de voedselketen worden aangescherpt. Ook krijgen deelnemende bedrijven vaker te maken met onaangekondigde controles. Dat volgt uit nieuwe afspraken tussen kabinet, supermarkten, verwerkende industrie en agrarische sector. In het actieplan staan maatregelen die de kans op fraude moeten verkleinen.

Eén reactie

  • lub tuf

    ik ken een sector waar het toezicht faalt en die ook nog eens door en door corupt is meneer duijzer.en in die sector werkt u meneer duijzer!dat is dezelfde sector die ook de prof.wielersport de nek heeft omgedraaid.ik zeg hou u waffel de eerste 10 jaar en ga u diep schamen voor het opblazen van onze samenleving!

Of registreer je om te kunnen reageren.