Home

Nieuws 1945 x bekeken 15 reacties

Dijksma zet natuur 24 uur vol in de aandacht

DEN HAAG - Natuur is niet alleen om te beschermen, maar ook om van te genieten. Met die oproep vestigt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) de aandacht op de vele activiteiten die zaterdag in het gehele land plaatsvinden tijdens het evenement ’24 uur voor de natuur’.

Bestuurders van uiteenlopende organisaties steken de koppen bij elkaar tijdens de Natuurtop in Herwijnen, waaraan onder meer provincies, natuurbeschermers en ondernemers (ook agrarische) meedoen. Tijdens een catwalk worden initiatieven gepresenteerd die te maken hebben met natuur, zoals bijvoorbeeld de aanleg van een millenniumbos in Hoogeveen, het idee om braakliggende terreinen om te zetten in tuinen en ‘Doe mee, verlos de zee’ waarmee Matthijs Lievaart mensen oproept om de kustlijn schoon te maken.

Dijksma wil dat de krachten verder worden gebundeld om ervoor te zorgen dat de komende jaren nog meer mensen van de natuur gaan genieten. "Ik ben ervan overtuigd dat we meer moeten samenwerken. Natuurbeleid is meer dan alleen beschermen.'' Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten, is blij met de warme woorden over natuur en vindt het positief dat Dijksma "samen met ons tot mooie natuur wil komen''. "Nieuwe bezuinigingen zouden dit nieuwe natuurelan volledig teniet doen'', meent hij. "50 procent minder budget is voor ons de limiet."

Springen op het trilveen van natuurgebied de Weerribben, kajakken in de Oosterschelde waar ook zeehonden en bruinvissen zwemmen of een stukje wandelen op het Marskramerpad, een lange afstand wandelpad. Het is maar een greep uit de vele activiteiten waaraan kan worden meegedaan. Dijksma zelf werkt in Herwijnen mee met kinderen die een insectenhotel bouwen voor onder meer hommels en bijen.
De bewindsvrouw hoopt dat veel mensen op pad gaan "om te genieten van de prachtige natuur in Nederland. Samen moeten we er voor zorgen dat deze mooie natuur ook voor toekomstige generaties behouden blijft.’’ Haar ministerie is de initiatiefnemer van deze 24 uur voor de natuur, inclusief een Natuurtop die wordt geopend door premier Mark Rutte. Natuur- en landschapsorganisaties, onderwijsinstellingen, jongerenorganisaties en andere overheden tekenen voor de activiteiten.

Laatste reacties

 • Mozes

  Natuur is alleen natuur als mensen er weg blijven. De hierboven genoemde organisaties en personen willen geen natuur maar een groot stedelijk uitlooppark.

 • boerbarg

  die dikke olifant hoort ergens is india ofzo rond te stampen en van de natuur te genieten

 • Zippie

  Mevrouw Dijksma moet misschien toch een keer worden uitgelegd dat echte natuur iets anders is als de Efteling.

 • minasblunders1

  Wat doe je als je de grondprijs hoog wilt houden en je hebt als overheid geen geld? Juist, dan zorg je dat andere mensen hun geld in grond steken. Wat een misleiding!!!

 • PetervanKempen

  Dijksma houdt zo veel van natuur dat ze er niets in wil beheren of aan wil besteden, maar alles vanzelf denkt goed te laten komen. Lekker goedkoop en je hebt het nooit gedaan als het niet goed gaat. Padvindertjes mogen nu marswikkels gaan rapen in het plantsoen om de hoek zodat onze natuurbeleving een boost krijgt. Ik wordt er niet goed van, de natuur wordt doodgepraat in dit land door doctorandussen van drie hoog achter uit de randstad. Waarom gaat Dijksma niet gezellig wandelen tussen de kreperende herten in Zandvoort of de kadaver vlakte vol stervende exotische scharminkels die Oostvaardersplassen heet? Zit wel een (lijken) luchtje aan dat natuurbeleid van haar.............................................................................

 • aarthamstra1

  Hoe lang pikt het volk dit nog.6% meer loon voor de rijken en walgelijke natuur.
  Het volk,.de oudjes., de zieken., hoe lang nog ,hoe ver nog.Totdat het heel erg mis gaat? .Of zijn er nog die moed hebben , anders word het de PVV. Want het volk zal dit beleid niet blijven steunen.

 • alco1

  Er zijn organisaties die doen voorkomen dat zij de redder van de natuur zijn, net alsof anders alles in cultuur omgezet zal worden. Natuurlijk niet. Iedereen is dol op natuur, misschien de boer nog wel het meest. Maar wanneer is het genoeg, beheersbaar en verantwoordt in deze crisis tijden?
  Vroeger toen er nog geen natuurorganisaties waren was alles in balans. Er werd afgeschoten en opgeruimd als dit nodig was. Nu de natuurorganisaties er zijn worden we overwoekert met predatoren, ziet het soms zwart van de ganzen en sterven duizenden dieren in de natuur.

 • koestal

  Bij Meppel is een ooievaarsstation waar ,s winters ooievaars overwinteren en worden bijgevoerd met overtollige eendagskuikens van een nabijgelegen broederij,in het voorjaar moeten deze ooievaars hun eigen kostje opzoeken en struinen alle landerijen tot verder dan 20 km af ,op zoek naar voedsel ,geen enkele jonge weidevogel wordt meer volwassen en verdwijnt in de maag van een van deze 400 ooievaars,hier kan een boer niks aan doen ,maar krijgt wel de schuld dat er zo weinig weidevogels zijn,dit is regelrecht een verstoring van het evenwicht in de natuur,hoezo natuurbeheer ?

 • alco1

  Ja koestal, zolang natuur in handen blijft met mensen met oogkleppen, zal het echte natuurbeheer, dweilen met de kraan open blijven.

 • LUCTOR

  Het natuurlijke denken is aan het verdwijnen bij een bepaalde categorie mensen helaas geeft het systeem deze mensen de delegatie in handen wat in een catastrofe zal uitdraaien maar het onnatuurlijke systeem is zo ingericht dat ze een gouden handdruk meekrijgen en het voetvolk voor de schade laten opdraaien.

 • a.t.herwijnen

  Koestal, Hier in de bommelerwaard hetzelfde probleem met de ooievaars. Als je aan het maaien gaat dan zitten er soms 15 ooievaars achter je trekker. Ze roven zo een heel veld leeg( pullen, jonge haasjes). Al die weidevogelbescherming heeft geen nut meer als aan dat probleem niet gewerkt wordt,

 • abtje

  Een vos valt nu nog over te praten om die af te schieten, maar voordat ooievaars bejaagbaar worden... Het gevolg is wel dat we weidevogels gewoon kunnen vergeten. Al stoppen ze het hele nationale bruto produkt erin, een verloren strijd. Het had zo mooi kunnen zijn met weidevogels...

 • a.t.herwijnen

  De ooievaars hoeven niet bejaagd te worden, maar als men ze de winter hier doorhaalt met dode kuikens dan denk ik dat je aan verkeerd natuurbeheer doet. Doordat deze ooievaars het veld leegroven blijft er voor de vos weinig over. deze gaat dan op zoek naar de makkelijkste prooien en dat is het kippenhok bij de burgers. De vos is nu eenmaal een cultuur volger. helaas voor de boeren laten ze de ganzen met rust. De enkeling die door de vos gepakt wordt zet geen zode aan de dijk.

 • trijnie

  Her wijnen, een beetje cynisch, maar waren die pullen en jonge haasjes achter uw trekker dan nog in leven? Of gingen die ooievaars gewoon even wat halen bij de slager?
  Maar u heeft gelijk wat de aantallen ooievaars aangaat: er zijn er veel te veel en het zou eens afgelopen moeten zijn om ze op een onnatuurlijke manier te voeren en te vertroetelen. Het gaat ten koste van de weidevogels.

 • geelgors

  herwijnen, snap je niet dat als jij je maaien uitstelt de ooievaars geen kans hebben? En dat jij eigenlijk de veroorzaker bent? Die ooievaars volgen jouw gruwelijke maaimachine. Jij rijdt voorop en brengt de grootste schade toe. Of verminken of doden van pulli of jonge hazen, of hun dekking wegnemen. Bekijk het ook eens van die kant

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.