Home

Nieuws 2898 x bekeken 26 reacties

Dijksma wil jachtregime vossen niet wijzigen

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw en natuur wil het jachtbeleid op vossen niet aanpassen. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en SP-Kamerlid Henk van Gerven pleiten voor een verbod op afschot van vossen, omdat dit de natuurlijke vijand van ganzen is. Het zou de ganzenproblematiek verkleinen, verwachten de Kamerleden. Dijksma vindt deze gedachtegang wel erg simpel. Ze wijst erop dat in principe de jacht op vossen verboden is. Alleen als er sprake is van schade kan een provincie ontheffing verlenen op vossenjacht. Dijksma ziet geen aanleiding om dit beleid aan te passen.

De ganzenproblematiek zorgt voor veel verdeeldheid in de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Johan Houwers vindt het mooi dat er een Ganzen-7 akkoord is. “Maar doelstellingen worden hiermee niet gehaald”, concludeert hij. Houwers vraagt om de gans op de jachtlijst te zetten. Hierop wil Dijksma pas reageren als de nieuwe natuurwet er is.

Ook Dijksma vindt het ganzendossier lastig. Ze wil niet met de Ganzen-7 in overleg over verruiming van de periode waarin ganzen bejaagd mogen worden met de winter, zoals SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vraagt. “Ik ga me er niet rechtstreeks mee bemoeien, om te voorkomen dat ik het tapijt onder het akkoord uit trek”, zegt Dijksma.

Over de maatregelen tegen ganzen op Schiphol zegt Dijksma dat het kiezen is tussen twee kwaden. Met name de PvdD heeft veel kritiek op het vergassen van de ganzen. Thieme pleit voor een plicht voor het onderploegen van gewasresten na de aardappel- en bietenoogst, of als dit niet kan een verbod op de teelt van aantrekkelijke gewassen voor ganzen. Dijksma zegt dat niet bewezen is welke gewassen ganzen aantrekken, behalve bij granen.

Laatste reacties

 • jan67

  de grootste gans is thieme!!!

 • jordi 1455

  wanneer wordt het jachtseizoen op politici geopend, denk dat er een hoop belangstelling voor zou zijn.

 • chippie

  wat een onzin, direct allebei op non actief zetten..

 • lezertje

  Wat een eigenwijs DOM mens.Houdt ze zeker ook niet van weidevogels.
  Maar wel alles in de schoenen van de boeren schuiven.

 • Mozes

  Vroeger werd gezegd dat vossen geen nadeel geven voor de stand van de weidevogels. Nu wordt gezegd dat met vossen de ganzenpopulatie beperkt kan worden. De dieractivisten praten zoals het hun uitkomt.

 • alco1

  Wat is het toch wat dat mensen als Thieme niet door hebben dat natuur pas zichzelf reguleert als alles ook natuur is. De mensen moeten echter ook voedsel hebben en hiervoor is cultuur land nodig. Dit gaat dus niet samen omdat dit land zonder afscherming een uitval basis zal blijven voor te grote populaties. Hoe lang zal het nog duren voor ze door heeft dat de mens die de grote inbreuk pleegt, ook voor de regulering moet zorgen.

 • jan van den broek

  Als Sharon Dijksma een keer rond huppeld en de ganzen zien haar,dan komen deze NOOIT meer terug.
  Of is ze te duur voor deze job?

 • koestal

  hier wordt geen weidevogel meer groot door vossen ,buizerds een ooievaars

 • jaap castricum

  iedereen heeft de mond vol over de weide vogels er zijn mensen met een titel van bioloog maar die weten niet zo veel als een gewone boer. men kijk naar de gemeente vijvers men ziet geen eenden of koeten pullen de weiden vogels ook haast geen pullen allemaal uitgemoord door onze geliefde blauwe reiger ik zag 14 kieviten duiken op een reiger maar hij haalden wel het nest leeg, en ons vosje die komt alvast de eieren halen. in de duinen leeft niet enen fazant of konijn door het vosje deze beesten hebben geen natuurlijke vijanden meer dus hun voortplanting gaat geweldig. een kikker die kwaak tekent zijn eigen doodvonnis. de aalscholver hebben de hele palingstand verwoest voor al die verwoestingen onder de dieren onder het waakzaam oog van de dierenengel Marian Tiemer met haar club wijsheden daar hoeft een boer geen verstand te hebben. die dieren intelligentie daar heeft hij niet voor gestudeerd
  groeten J Castricum

 • ed12345

  Wij hebben in het voor en najaar ook grote groepen ganzen Er moeten al HEEL HEEL veel vossen zijn om de ganzenpopulatie omlaag te brengen ik denk ook niet dat Reintje veel kans krijgt om dicht genoeg bij de ganzengroepen te komen Het is jammer dat er zoveel tijd en geld besteed wordt aan zulk heen en weer gepraat met de kans op (niet te hopen)een vliegtuigongeluk

 • jordi 1455

  Thieme wil meer vossen uitzetten maar als het ganzenprobleem over is zitten we met een vossen probleem, hoe dom kan je zijn.

 • Bloemestein

  Vroeger, niet eens zo lang geleden, waren politici bedaagde heren met kennis van zaken. Deze eeuw lijken politici veel op watervogels, veel gekwaak en gesnater, als ze maar in de kijker staan
  Voor Thieme mens ga naar je vegetarische slager, bloemkolen slachten, en laat de politiek over aan mensen die echt wat te zeggen hebben.

 • Realist

  ganzen en vossen moet je schieten als je ze ziet

 • alco1

  In heel veel onderwerpen zijn er meer mensen die geen verstand van zaken hebben dan wel. Daarom zal in ons democratisch land waar iedereen stemrecht heeft, weinig zinnigs bereikt worden.

 • polsbroek

  Ganzen bij schiphol verjagen leuk dan zijn er bij ons wat meer Wat kunnen ze lekker dom zijn moeten we straks weer op ze stemmen

 • leo,s vriend

  Leuk plannetje, MAAR: de ovp zijn het mooiste voorbeeld dat dit totale onzin is,daar wordt al jaaaaren niet gejaagd op vossen en is toch de kraamkamer van de NL ganzen! Mariannetje moet maar eens met Frans Vera om tafel.

 • PetervanKempen

  Toch zei Dijksma dat ze de redenatie van Thieme wel erg simpel vond..........
  Dat lees ik in alle andere reacties behalve een, die lelijk doet over Sharon haar figuur. Ik zeg eerlijk dat een PVDAer als Sharon Dijksma die Thieme zegt dat ze simpel redeneert voor mij toch een goed figuur slaat. oeps! misschien komt er enig realisme om de hoek kijken bij Sharon? Mischien dat ze door krijgt dat een natuurterrein met een strakke bos ganzen of vossen binnen de hekken niet echt biodiversiteit is? Uiteindelijk is Dijksma namens de staat verantwoordelijk naar brussel over de habitatrichtlijn (en de vele millioenen die aan subsidie uit eu komen naar NL natuurhobbyisten)

 • Gijs Gans

  maar collega melkveehouders het is nog steeds Lto zijn schuld dat er niks meer kan straks. Lauwersmeer de biesbos en de OVP worden ook in het nieuwe accoord buiten spel gelaten LTO zat er bij keek er naar en doet wederom niks
  in natura gebieden wil men gewoon niet meewerken de lto boeren kunnen niemand iets verwijten zolang als zij als zogenaamde club praat voor alle melkvee/akkerbouwers en niet uit het accoord stapt met dank aan onze Peter de Koeier

 • wmbijloo1

  Kan iemand mij uitleggen waarom het voor een gans beter is dat hij door een vos wordt gedood dan door de mens?

 • Zippie

  Is er nu niemand in onze 2e kamer, die een keer het initiatief wil nemen, en die muts van Thieme de mond wil snoeren?
  Dit eindeloze gezever heeft er inmiddels toe geleid dat het hele ganzenprobleem drastisch uit de hand is gelopen.
  Als er eerder was ingegrepen was het nu niet nodig om zoveel ganzen te gaan ruimen!
  Maar nee iedere keer maar weer .......wachten op de resultaten van het volgende nieuwe onderzoek.

 • alco1

  @wmbijloo1 De jager werkt overdag en de vos 's nachts. Wat het oog niet ziet, doet de pijn in het hart teniet.

 • famtillemans1

  rara waarom zijn de weidevogels weg!!!!!!!!!!!!!!!
  bij on op de stal komt de vos zelf de nageboorte ophalen , omdat ze honger hebben ..laat ze maar stoppen ermee tot dat ze in de stad zitten dan mag het wel !!!!!!!!!!!!!!!!!

 • trijnie

  Wat de weidevogels betreft, weet iedereen die, zo'n 40 jaar op het platteland woont, wat de grootste oorzaak van de vermindering van weidevogels, is.
  Daar hoeven we geen doekjes om te winden of met het vingertje naar andere oorzaken te wijzen.
  Vossen, kraaien, roofvogels en ook reigers waren er altijd al.
  Boeren ook, maar deze hadden een heel andere werkwijze.... is het niet?
  Hou toch eens op met dat negatieve gedoe, geniet van de zomer, mooi weer om te hooien, hoewel.... het wordt wel wat droog......

 • jordi 1455

  Trijnie maar toen waren die roofdieren niet in grote getale als nu, nu stikt het van die beesten en met name de kraaien en vossen.

 • trijnie

  Jordi, ik weet het niet of het tegenwoordig erger is. Je ziet ze over het algemeen niet, die vossen. Wel heb ik er vorig jaar één zien lopen tussen de koeien toen we s' avonds thuiskwamen. Het was al donker maar in het licht van de auto was hij duidelijk te zien. Ook hadden we voor een tijdje terug een steenmarter in de ratten al zitten. Die had je vroeger niet zoveel en die kunnen ook heel wat (weide)vogels aan maar gelukkig ook ratten en muizen.
  Jij hebt het over kraaien maar in mijn tuin heb ik gaaien en dat zijn echt vreselijke rovers, ik haat die beesten, zoals die veel nesten uithalen van zangvogels.

 • Gerwien

  Ganzen vossen en steenmarters uitroeien!

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.