Home

Nieuws 14 reacties

Dijksma: samen anders denken over natuur

Herwijnen - Natuur staat niet langer ontwikkeling in de weg, maar maakt deze juist mogelijk mits overheden, boeren, burgers, natuurbeschermers en terreinbeheerders samenwerken en financieren.

Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma op de Natuurtop afgelopen zaterdag in het Gelderse Herwijnen. Ze lichtte de koerswijziging in het natuurbeleid toe.
De bijeenkomst was op initatief van Dijksma. De koerswijziging noemde zij 'de nieuwe weg' waarbij het bundelen van krachten centraal stond. Dijksma speechte: "We staan voor een bijzonder moment, waarbij we een andere weg in kunnen slaan. Ik wil nieuwe bruggen bouwen met provincies, boeren, burgers, natuurbeschermers, terreinbeheerders en ondernemers. Geen partijen tegenover elkaar, maar mét elkaar." Deze 'nieuwe combinaties' waar over Dijksma spreekt, zullen ook samen natuur financieren en beheren.

Volgens Dijksma heeft natuur een grote economische waarde en moet deze benut worden. Bedrijven met minder uitstoot dragen ook bij aan een beter leefklimaat, een belangrijke voorwaarde voor natuurontwikkeling. Dijksma ziet bedrijven als de belangrijkste financier van natuur. Uitbreiding van bedrijven is alleen mogelijk als natuur wordt gecompenseerd.

Dijksma maakte de ruim driehonderd aanwezigen duidelijk niet langer beleid te willen maken om een individueel plantje of diertje veilig te stellen. Ze wil investeren in robuuste gebieden om soorten te behouden en nieuwe aan te trekken. Ook moet natuur gebruikt kunnen worden door mensen. "Natuur gebruiken en benutten moet weer op de voorgrond komen", aldus Dijksma.

De staatsecretaris wil dat het agrarisch natuurbeheer door lokaal gewortelde boeren, terreinbeheerders en particulieren wordt uitgevoerd. "We voeren het agrarisch natuurbeheer in op een nieuwe manier die in de praktijk goed werkt en die aanmerkelijk efficiënter is dan het ronduit bureaucratische stelsel tot nu toe. Dat blijkt met collectieven te zijn."

Laatste reacties

 • jan67

  wil wel graag is weten wat die ecenomische waarde van natuur is!!!

 • schoenmakers1

  ik denk dat de enige waarde die ze hierin heeft is dat door de muggen en zo extra ziektes in nederland komen en dat deze toegevoegde waarde hebben voor de gezondheidszorg

 • alco1

  Ik lees alleen wat wij voor de natuur moeten doen. Wat is dat andere denken dan? De financiering? Samen anders denken is ook is een keer naar een boer luisteren.

 • Zippie

  Ik ben bang dat dit weer uitmondt in een betutteling, met de bedoeling om ieder individueel beestje te beschermen.
  Zonder dat er enig beheer van menselijke hand wordt toegelaten.
  En de benutting van de natuur die moet ik zowiezo nog zien gebeuren.

 • AD AKKERMANS

  DE overheid moet gewoon BETALEN voor natuur

 • info36

  Bij uitbreiding bedrijven natuurcompensatie? Krijgen we weer die ellende dat goede landbouwgrond wordt vernield voor geknutselde natuur. Hoe jaag je de grondprijzen nog verder op? Weer een bewijs dat grondprijzen niets met landbouw te maken hebben. Overigens dacht ik dat dit kabinet zwaar moest bezuinigen?

 • Romeijn

  Collectieven: zou dat inhouden dat je moet openstaan voor samenwerking, hoor en wederhoor? Op basis van argumenten en gezamenlijke kennis naar gemeenschappelijke doelen toewerken en met minder gebruik van machtsposities? Met daardoor meer draagvlak voor een betere beloning?

 • J@gertje

  En wie zou er dan een betere beloning moeten ontvangen?
  Het natuurpotje is immers leeg.

 • alco1

  Mijn vader zegd het altijd. Het is bijna net als in de crisisjaren '30. Honger zal pas leren luisteren.

 • broerelex

  8 a 10% van het Nederlandse grondoppervlak is natuur. Daar moet 99,5% van de Nederlanders het mee doen. Ongeveer 60% is landbouwgrond. Die landbouwgrond is van ongeveer 0,5% van de bevolking. Te weten de boeren. En ondanks dat belachelijke verschil is iedere keer het gejammer bij een deel van die lieden groot als het natuurareaal een ietsje wordt uitgebreid. Jullie boeren hebben door de eeuwen heen altijd al het landschap bepaalt. De laatste jaren begint het alleen wat ecologisch armoedig, geïndustrialiseerd en eenvormig te worden. Daar zitten de burgers niet meer op te wachten. Of je doet meer en beter werk in agrarisch natuurbeheer.
  Of natuurgebieden zullen groter en diverser worden!

 • Mels

  Broerelx=de grootste malloot die ik hier ooitgelezen heb. Zonder enige kennis van de geschiedenis en het ontstaan en veranderen van ons Nederlandse landschap het meest domme gewauwel bezigen ooit hier geschreven.

 • joannes

  Beste @broerlex, met welk recht denk jij je het eigendom van privé of zakelijk bezit je toe te kunnen eigenen? Bij jouw in huis kan de overheid toch ook niet bepalen hoe de schilderijtjes opgehangen worden? Een van de pijlers van een florerende economie is het eigendoms recht waarmee een ieder weet waarvoor hij werkt, waarmee hij kan rekenen, en - het belangrijkste - hoe hij in de samenleving beschermt wordt voor ¨claimers¨ die die rechten niet heeft. Politiek bepaalt en nuanceert waar nodig maar de principes blijven de basis. Met jouw rekensom ga je compleet voorbij aan deze principes en veronderstel je dat we in een soort commune leven waarin iedereen - bij voldoende politieke steun - het recht heeft andermans bezit te claimen. Landbouwgrond is altijd in privébezit geweest zoals een huis of een industrieterrien.

 • alco1

  @broerelex geeft maar weer eens aan dat het dweilen met de kraan open is, om enige kennis aan hen over te dragen. Als dergelijke mensen er van uit gaan dat land alleen gebruikt wordt om er op te verdienen, maar niet beseffen dat er monden gevoed moeten worden en er geld verdient moet worden om ook daadwerkelijk sociaal te kunnen zijn. Dan zal alleen honger en anarchie hun ogen openen.

 • minasblunders1

  Let vooral op het woord 'samen'. De bank en ik boeren ook samen.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.