Home

Nieuws

Dijksma heeft vertrouwen in behalen GLB-akkoord

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma is positief over het bereiken van een akkoord over het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB) volgende week in Luxemburg.

Dat zegt ze tijdens een debat in de Tweede Kamer. “De tijd kan in deze onze vriend zijn”, zei Dijksma. “De vraagstukken die voor liggen vragen om compromisbereidheid. De standpunten van de lidstaten zijn duidelijk. Meer tijd zal deze standpunten niet veranderen”, zegt Dijksma. Volgende week vinden in Luxemburg de finale onderhandelingen plaats over een akkoord over het nieuwe GLB. Doelstelling is dat er een akkoord komt tussen de Europese landbouwministers, de Europese Commissie en het Europees Parlement.

“De bereidheid om eruit te komen is er bij de landbouwministers. Maar dat gaat niet voor elke prijs”, zegt Dijksma. Ze kan zich niet vinden in het beeld dat het Europees Parlement schepte, dat de minister op allerlei fronten de onderhandelingen proberen te vertragen.

LTO-voorzitter Albert Jan Maat zegt dat het 90 procent zeker is dat er een akkoord op hoofdlijnen komt volgende week. “Of het allemaal al tot in detail rond komt, is nog de vraag. Maar iedereen zet zich ervoor in om nog onder het voorzitterschap van Ierland tot een akkoord te komen”, zegt Maat.  Hij hoopt dat er spoedig een akkoord komt, waarbij onder andere ook duidelijkheid komt over de mogelijkheden tot het vormen van producentenorganisaties.  Deze zijn weer in het belang van het onderbrengen van de taken bij het afschaffen van de productschappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.