Home

Nieuws 5904 x bekeken 16 reactieslaatste update:12 jun 2013

'Deze catastrofe gaat draagkracht boer te boven'

Berlijn - De overstromingen in Duitsland hebben volgens schattingen van het Deutsche Bauernverband (DBV) al ongeveer 300 miljoen euro schade toegebracht aan de land- en tuinbouw in acht deelstaten.

Boeren in Thüringen, Saksen, Beieren, Baden-Württem berg, Saksen-Aanhalt, Brandenburg en Mecklenburg-Vorpommern zijn getroffen. "Deze catastrofe gaat de draagkracht van de getroffen boeren te boven", zegt Joachim Dieter Rukwied, voorzitter van DBV.

Rukwied doet een beroep op zowel de deelstaatregeringen als de federale overheid en de Europese Unie.  "Hier is sprake van een uitzonderingssituatie. De schade is exorbitant groot. Boeren waren de eerste snee van hun grasland al kwijt door het natte weer in mei. Asperges, mais, bieten, aardbeien koolzaad - alles is verloren gegaan in de overstroomde gebieden. Dat zijn geen omstandigheden waar de getroffen boer tegen opgewassen is", zegt Rukwied. "Boeren moeten hulp krijgen, en snel."

In hoeverre de schade aan enkele honderdduizenden hectare landbouwgrond ook effect zal hebben voor de Duitse landbouw in totaal, kan Rukwied nog niet zeggen. De schatting is dat zeker 150.000 hectare landbouwgrond onder water is komen te staan en dat dat mogelijk nog zal oplopen tot 250.000 hectare.  "Het is zeker dat deze situatie een opwaartse werking zal hebben op de prijzen."

De Duitse landbouworganisatie heeft via de aan de bond gelieerde Schorlemer Stiftung een bankrekeningnummer geopend voor noodhulp aan de getroffen boeren.

"Maar dat is niet genoeg. De overheden moeten voor deze catastrofe op korte termijn een pakket aan maatregelen treffen om de boeren te helpen. Ik heb landbouwminister Ilse Aigner daarover al opgebeld", zegt Rukwied, die zelf een akkerbouw- en vollegrondsgroentebedrijf heeft in Eberstadt ( Baden-Württemberg).

Laatste reacties

 • trijnie

  Ik heb met iedereen die in deze ramp terecht zijn gekomen te doen.
  Zo zie je maar weer, wij mensen denken alles te kunnen beheersen en naar onze hand te zetten maar dat gaat niet altijd op.
  En zo kom je voor dingen te staan waarvan je de reikwijdte niet kunt bezien.

 • Bullfs

  Jammer zo'n artikel, zo vreselijk eenzijdig, alsof er alleen maar boeren de dupe zijn.
  Ook nogal egoïstisch gedacht.
  Dit gaat ieders draagvlak te boven.

 • MKRouveen

  #2, dit is een artikel op Boerderij.nl, het gaat wel eens over boeren hier. Het meldt louter dat de getroffen boeren grote schade lijden aan het water en daar is geen woord van gelogen.

  Ik heb zwaar met ze te doen. Het zal je maar gebeuren dat je hele oogst verzuipt! Grasmaaien lukt misschien nog dit jaar maar akkerbouwers verdienen dit jaar niks...

 • Bullfs

  Och MKRouveen, 't is maar hoe je het bekijkt leuk is het nooit, maar aan het eind blijkt heel vaak dat het of subsidie of compensatie heet

 • Henk j

  Bulifs een maand geen salaris voor jou is niet zo erg als een mislukte oogst waar je minstens een jaar lang last van heb

 • w.ham

  draagvlak of draagkracht ach wat maakt het uit beetje journalist ligt niet wakker van het verschil

 • Jan Braakman

  @w.ham Inderdaad: moet draagkracht zijn. Correctie aangebracht.

 • koestal

  zoiets was in Groningen 2 jaar geleden ook bijna gebeurd

 • Boertje-M-sob Henak

  o gut o gut de rivier treedt buiten zn oevers.
  lieve boertjes en buitenlui,verdiept gij u eens in weermanipulatie.
  Google gewoon:''weermanipulatie''
  ' HAARP''
  'Chemtrails''

  reden: misoogsten creëren.Waarom?
  kijk eens op olympic zion en martin vrijland.

 • Boertje-M-sob Henak

  hoewel er ook geruchten gaan dat niburu ook invloed heeft,anderen zeggen dat niburu of nibiru te ver weg staat om nu al invloed op het weer te hebben.
  Er cirkelen ook planeten om niburu heen waaronder the deathplanet,Als dat spulletje straks langskomt piep je wel anders haha,
  voor geintereseerde ontwakende mensen kijk op pateo.nl

 • bankivahoen

  Krijgen we hier een zweverige afdeling op de boerderijsite?

 • Bullfs

  Beste Henk J.
  Ik ben ook ondernemer maar zonder subsidie enof compensatie..

 • Bullfs

  Beste Boertje-M-sob Henak,
  op dit forum zijn hallucinerende middelen verboden....

 • rosevally farms

  @Boertje-M-sob Henak:ontwaak zelf maar us

 • Bacon

  Wellicht dat Bullfs straks wat te jammeren heeft als een kilo aardappelen 15 euro kost.Uiteindelijk vreten we allemaal producten die van het land komen en die worden niet goedkoper als wereld wijd oogsten verloren gaan.Maar klaarblijkelijk gaat dit het verstand van Bulffs te boven.Maar mischien dat Bulffs zijn mening bijstelt als de wereld waar hij in actief is word getroffen door een ramp die zo groot van omvang is dat ie zich kan uitschrijven bij kvk als hem geen compensatie word geboden.

 • edjd

  Helemaal mee eens Bacon.
  No farmers, no food!
  We zullen de snaveltjes van onze kinderen toch op een betaalbare manier willen blijven vullen, niet dan?

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.