Home

Nieuws 3053 x bekeken 16 reacties

NVWA gaat weer veetransporten controleren

Den Haag –De NVWA gaat vanaf volgend jaar weer zelf veetransporten controleren en trekt hiervoor twintig dierenartsen aan. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer, die aandrong op de maatregel.

Het private controlesysteem QLL biedt volgens Dijksma onvoldoende garanties voor borging van dierenwelzijn en diergezondheid.
De 'toezichtfaciliteiten' die zijn verleend aan QLL, afspraken die het toezicht vriendelijker maakten voor bedrijven, worden per 1 januari 2014 ingetrokken. De dierenartsen worden op retributiebasis ingezet, wat betekent dat de gecontroleerde bedrijven de controles zelf betalen. Heroverweging van het besluit is volgens Dijksma nog mogelijk als QLL duidelijke garanties kan geven dat alle tekortkomingen voor de genoemde datum zijn opgelost.
Voorzitter Geart Benedictus van QLL is ervan overtuigd dat de sector de problemen voor het einde van 2013 op kan lossen. “Uit het verleden weten we dat een ambtelijk systeem zomaar het dubbele kan kosten, en zonder de toezichtfaciliteiten wordt het lastig werken.” Met name de stalkeuring die nu in plaats van klepkeuring plaatsvindt bij varkensexporten is volgens Benedictus van groot belang.
In de brief noemt Dijksma het dierenwelzijn bij transport van dieren “een belangrijk speerpunt van mijn beleid”. Ze zegt voorstander te zijn van private kwaliteitssystemen, zodat de overheid zich kan beperken tot risicogericht toezicht. Sinds 2011 hanteert de diertransportsector het private kwaliteitssysteem QLL, dat erop gericht is dierenwelzijn te borgen en verspreiding van dierziekten te voorkomen.
QLL en diens voorgangers kregen toezichtfaciliteiten, wat betekent dat het toezicht naar minder belastende momenten voor bedrijven ging, of een verruiming inhielden van de mogelijkheid dieren van meerdere bedrijven te verzamelen. De faciliteiten zijn onder meer: stalkeuring in plaats van klepkeuring, exportkeuring in aanwezigheid van de veewagen bij transport korter dan 8 uur, mogelijkheid van het verzamelen van weiderunderen en het lossen van kalveren op 2 adressen.
In september 2012 bleek uit onderzoek van de NVWA dat het QLL-systeem onvoldoende werkt. De vervolgaudit van januari 2013 laat volgens Dijksma zien dat “veelbelovende zaken in gang zijn gezet”, maar dat implementatie en effect hiervan nog onvoldoende aantoonbaar is. Bij 80 onaangekondigde vervoerscontroles bij QLL-deelnemers bleek één keer het dierenwelzijn geschaad en bleek bij elf transporten schade van administratieve overtredingen.

Laatste reacties

 • Rosekalf 2012

  Het is toch ook te gek voor woorden dit weer.
  Overal hoor ik bezuinigen dit en dat en dan voor deze onzin geld uittrekken.

 • porky 1

  Dijksma laat steeds meer haar ware gezicht zien ,dit is niet ten gunste van de sector

 • koestal

  weer een heksenjacht van Dijksma,pas maar op voor dat lachje !

 • Hogman1

  Rood wordt je dood en de VVD brengt ons Rooie Rutte en bracht ons Jozias van Aartsen ..... en die waren we al vergeten toen NL mocht gaan stemmen

 • John Deere 6430

  Ben benieuwd hoe lang ze er over doen om die twintig dierenartsen aan te trekken. Zijn niet erg populaire banen om op te solliciteren.

 • koestal

  In Utrecht op de veeartsenijkundige school is 90% van de studenten vrouw,maar die kunnen die controles ook best doen

 • trijnie

  Zouden de controles gebeuren als het niet nodig was? Niet iedereen is ter goeder trouw. In de tijd van de MKZ wisselden ze hier inde middle of now were vee van wagen naar wagen. Dat mocht niet maar gebeurde toch.
  Als je ter goeder trouw bent, heeft niemand wat te vrezen.

 • Hogman1

  Ja hoor tijdens de MKZ was er transport van vee met veewagens.

 • XB

  NVWA en controleren?????? Worden waarschijnlijk de ambtenaren die overbodig geworden zijn na jaren van uitstekende controles bij Willy Stelten!

 • trijnie

  Ja hogman en natuurlijk geen grote veewagens, maar in een bestelauto kun je ook schapen naar elders vervoeren, niet iedere boer is solidair met z'n collega's.

 • niek brabant

  trijnie tijdens de vogelpest waren dat vooral de hobbydierhouders

 • jordi 1455

  en de biologische dierhouders die regels aan hun laars lapten.

 • trijnie

  En nog meer saggerijn, mannen broeders?

 • alco1

  @trijnie. Je geeft reacties waarbij ik denk. Wat heb je daar nou aan. Bel me maar even op, dan wil zou ik wel even gewoon met jouw willen praten.
  06 27273345

 • W Geverink

  In de tijd van de varkenspest werden de biggen/varkens in grote getale verplaatst nadat het vervoesrverbod al was afgekondigd. Voor de ziekteverspreiding was dat een ramp. Volgens mij is het daarom dat iedere verplaatsing nu eerst aangemeld moet worden.

 • Henk j

  We moeten ook nog een vliegverbod voor vogels instellen oa voor ganzen en kraaien

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.