Home

Nieuws

Consumptie in april verder teruggelopen

Den Haag - Nederlandse huishoudens hebben in april 1,9 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De consumptie ligt al bijna 2 jaar vrijwel onafgebroken lager dan een jaar eerder. De consumptie van voedings- en genotmiddelen kromp met 2,2 procent.

Consumenten kochten vooral minder duurzame goederen zoals auto's, meubelen, kleding en schoenen. De bestedingen aan duurzame goederen waren in april 9,6 procent lager dan in april 2012. Aan diensten hebben huishoudens 0,3 procent minder uitgegeven. Deze cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Een maand eerder, in maart, bedroeg de krimp van de consumptie slechts 0,3 procent. Dat de daling toen meeviel, was vooral toe te schrijven aan een fors hoger gasverbruik als gevolg van het zeer koude weer. Zonder dat effect zou de terugval in de bestedingen van huishoudens toen ongeveer 2 procentpunt groter zijn geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.