Home

Nieuws

CSM verder als Corbion

Diemen – CSM gaat verder onder een nieuwe bedrijfsnaam, Corbion en een groeistrategie gericht op het transformeren van de onderneming tot een toonaangevende aanbieder van op biomassa gebaseerde producten.

Daarbij wil CSM niet alleen groot zijn met biochemicaliën maar ook met voedingsingrediënten.
CSM, afkorting voor Centrale Suiker Maatschappij, was ooit een belangrijke suikerbietenverwerker. De naam past volgens topman Gerard Hoetmer eigenlijk al niet meer bij de onderneming sinds de suikerverwerking werd verkocht aan Royal Cosun. Op de beurs blijft CSM vooralsnog CSM, mede vanwege de herkenbaarheid bij investeerders. De naam CSM hoeft niet te verdwijnen, want de naam wordt te koop aangeboden, aldus Hoetmer al eerder.
Corbion leunt straks op twee dochterbedrijven. Purac maakt melkzuur en Caravan Ingredients onder meer broodmixen, vitaminen en premixen. Het management zegt groei te zien in het oplossen van problemen met 'voedselintegriteit', een actueel thema. Corbion richt zich op producten die microbieel bederf tegengaan, de voedselveiligheid verbeteren maar ook voedsel cosmetisch aantrekkelijker maken, door bijvoorbeeld een betere geur of smaak.
Tijdens de zogeheten Capital Markets Day maakte de beursgenoteerde onderneming uit Diemen bekend per 2016 een brutowinstmarge na te streven van meer dan 15 procent. Corbion wil tussen 2013 en 2016 een jaarlijkse groei van de onderneming van 6 tot 9 procent. Voor voedingsingrediënten streeft het bedrijf groei na tussen de 3 en 5 procent terwijl met biochemicaliën, zoals bioplastics, 20 procent groei wordt nagestreefd.
Het bedrijf zegt op schema te liggen om de eerder aangekondigde verkoop van de bakkerijdivisie aan Rhône Capital begin derde kwartaal 2013 af te ronden. Na de verkoop van de bakkerijdivisie wil Corbion 250 miljoen euro teruggeven aan aandeelhouders. 50 miljoen euro wordt uitgekeerd in de vorm van een buitengewoon dividend van 70 cent per aandeel en het overige deel wordt gerealiseerd door de terugkoop van aandelen door de onderneming.

Of registreer je om te kunnen reageren.