Home

Nieuws 4 reacties

CBL-voorwaarden niet onverkort in Brabantse maatlat

Den Bosch - De recent bekend gemaakte Inkoopvoorwaarden Varkensvlees van het CBL worden niet onverkort opgenomen in de te ontwikkelen Zorgvuldigheidsscore Veehouderij die de provincie Brabant ontwikkelt. Dat zegt Jan Buys, projectleider voor het project Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV).

Onder varkenshouders in de provincie is onrust ontstaan en bestaat de vrees dat de inkoopvoorwaarden op termijn een basiseis zouden worden voor de bedrijven die willen groeien en zich ontwikkelen. Ook scheidend NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg refereert aan die vrees in een interview in Boerderij Vandaag, dat vrijdag verschijnt. De CBL-voorwaarden zijn bedoeld om vrijwillig te worden opgepikt door marktpartijen om de vraag van supermarkten in te vullen. Op dezelfde manier zijn ook de eisen voor pluimveevlees (Kip van Morgen) in de markt gezet.

Sinds de werkconferentie over de toekomst van de veehouderij in Brabant eerder dit jaar in St. Michielsgestel wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van de zorgvuldigheidsscore waaraan bedrijven worden getoetst. Het systeem moet gaan werken met een puntentelling. "Het is in ieder geval duidelijk dat we voor bedrijven die willen uitbreiden extra duurzaamheid verbeterende eisen stellen", aldus Buys. "Hoe het systeem er exact uit komt te zien, is allemaal nog onderwerp van discussie, waarbij ook partijen als ZLTO en andere marktpartijen zijn vertegenwoordigd. In de werkconferentie is afgesproken dat er extra prestaties worden gevraagd van de veehouders op het gebied van volksgezondheid, dierenwelzijn, diergezondheid, en natuur en milieu.

Volgens Buys moet een eerste concept van de maatlat na de zomer duidelijk worden. De formele vaststelling van de maatlat zal voor het eind van het jaar moeten plaatsvinden, zodat het nieuwe beleid met ingang van volgend jaar van kracht kan worden.

In de tussentijd wordt het aan de gemeenten overgelaten hoe die om gaan met lopende bouw- en vergunningaanvragen.

Laatste reacties

 • joannes

  Zou het CBL die inkoopvoorwaarden ook in het Duits en Engels vertalen, haar leden kopen tenslotte ook in de UK en Duitsland?

 • abtje

  Je moet vrijwillig je kostprijs verhogen om dezelfde prijs te mogen ontvangen.

 • w v gemert

  Even van Doorn bellen

 • BW

  Ik zag gisteren nog een mooie mail voorbij komen hoe het in de praktijk gaat. Daar verkoopt JUMBO ''vlees met oorsprong''. Iers rundvlees, waarin je de rust en de ruimte van grazen proeft in het Ierse Wales. Inclusief BETERLEVEN keurmerk. Alleen zijn de dieren uit Polen . Van begin tot eind. Niet om dat het daar beter leven is voor JUMBO, maar omdat er dan meer marge is voor JUMBO. Op zich niet erg, op beterleven keurmerk na, maar CBL, COV, Marc Janssen en de rest praat dan niet over consumenten die van alles willen maar zeg gewoon waar het om gaat. Geld, en niks anders

Of registreer je om te kunnen reageren.