Home

Nieuws 1437 x bekeken 5 reacties

CBL: onmogelijk om op voorhand prijsafspraken te maken

Leidschendam - Het is onmogelijk om collectief op voorhand garanties te bieden voor de compensatie van extra kosten die veehouders maken om aan de productie-eisen van de supermarkten te voldoen. Dat schrijft directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau levensmiddelenhandel (CBL) in een column op de website van de Nevedi, de branche-organisatie van de voerindustrie.

Volgens Jansen verbiedt de mededingingswetgeving aan de supermarkten om op voorhand dit soort afspraken te maken. De hele column is te lezen op de site van Nevedi.

Laatste reacties

 • HollemanAam

  Jansen vergeet er bij te zeggen dat had dat eigenlijk ook helemaal niet wil. Gooit via GlobalGAP de achterdeur open voor import van vleeswaren en vlees-bewerkte producten. Niets innovatie, de import zal de Nederlandse vers vleesproductie, ook al is het volgens het duurzaamheidsakkoord, blijvend negatief beinvloeden. Met dank aan LTO, COV, Dierenbescherming en Natuur & Milieu. De hogere standaard met beperkte vergoeding van kosten, geen extra meeropbrengst. De markt zal zijn werk gaan doen. De supermarkten lachen wel, ze hebben ons weer voor het karretje gespannen, hun imago en belangen (lees marges) zijn veiliggesteld.
  Gelukkig houd NVV wel de rug recht en bekijkt het nuchter. Gemiste kans om een akkoord met draagvlak te hebben kunnen bereiken. Jansen heeft goed opgeleid in zijn opleidingstijd bij LTO rundvee hoe je anderen voor je kunt laten werken voor weinig....

 • Hugobens


  Beste Marc,

  Ik begreep dat wij inmiddels 150 verschillende begrippen hebben van duurzaamheid. We raken met zijn allen, met alle goede bedoelingen, een beetje de weg kwijt. Hierdoor ontstaat verwarring bij boer, politiek en
  maatschappij.
  Voor mij is één ding duidelijk: bij duurzame ontwikkelingen is sprake van een
  zo ideaal mogelijk evenwicht tussen ecologische, economische en sociale aspecten.
  Menigeen vergeet gemakshalve het economische aspect. Voor je het weet
  vervallen we in oude patronen en moet de kip of het varken van morgen onder kostprijs geproduceerd worden.

  Het is waar, inkomensgaranties passen niet in deze tijd en ook niet bij ondernemerschap. Ondernemers moeten geprikkeld worden om het beste uit
  zichzelf en hun bedrijf te halen. Een ondernemer neemt per definitie risico. In
  een eerlijk verdienmodel worden wel de revenuen van succes eerlijk verdeeld,
  waarbij het logisch is dat de grootste risico’s ook het meest beloond worden.
  Pas dan Marc, wordt duurzaamvarkensvlees of kip ook echt duurzaam.

 • ahoornenborg

  Ik hoop dat de slachterijen niet in een spagaat komen: Retail die niet wil betalen voor de verplichte en dus niet onderscheidende eisen, en de varkenshouder die de meerkosten betaald wil hebben. Daarnaast een onbehoorlijke opmerking van dhr Jansen: 'We merken dat er steeds meer druk is van organisaties die vinden dat de veehouderij fatsoenlijk voor zijn dieren moeten zorgen'. Net of wij onze dieren niet fatsoenlijk behandelen!

 • jehanvankroaks

  Ik lees hier nooit reacties van de LTO etc....
  die horen toch de boeren belangen te verdedigen ???
  Daar worden ze toch door/voor/van betaald ?

 • Spruit12

  Supermarkten zijn alleen geïnteresseerd in een goede reputatie bij de consument en de ngo's. Verder ook zo goedkoop mogelijk inkopen. Duurzaamheid draait om de 3 P's (planet, people, profit) in de gehele keten. Innoveren is niet gratis, om goed te kunnen innoveren zal er ook wat verdient moeten worden. Zonder een goede financieel gezonde productiesector komt de innovatie op het gebied van welzijn, milieu, etc. niet voldoende van de grond. 'Wie bepaalt betaalt' maar dat weten ze bij het CBL schijnbaar nog niet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.