Home

Nieuws 3014 x bekeken 48 reacties

Brabant wil prestaties veehouders op internet zetten

Den Bosch - De provincie Noord-Brabant wil de prestaties van individuele veehouderijen op het gebied van volksgezondheid, dierenwelzijn en omgeving openbaar maken om het vertrouwen van burgers in de veehouderij te vergroten.

Vanaf medio 2014 worden veehouders in Brabant getoetst op duurzaamheidsprestaties willen zij in aanmerking komen voor een bouwvergunning. Hiervoor wordt een nieuw toetsingssysteem gemaakt, Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV). Projectleider Jan Buys van de provincie Noord-Brabant: "We willen de score van de BZV openbaar maken om transparant te zijn naar burgers toe. Boeren kunnen dan laten zien wat zij allemaal doen op het gebied van duurzaamheid en volksgezondheid. 'Be good and tell it', dat is ons uitgangspunt." ZLTO-bestuurder Herman van Ham is minder gelukkig met het voornemen van de provincie. "Brabant heeft behoefte aan een transparante veehouderij. Wij willen ook het draagvlak bij burgers herstellen maar of dit nu de manier is, kun je je afvragen."

De provincie werkt sinds dit voorjaar aan een nieuw toetsingssysteem. Een veehouder met uitbreidings- of nieuwbouwplannen gaat met omwonenden in gesprek en het bedrijf wordt getoetst op bovenwettelijke prestaties voor volksgezondheid, dierenwelzijn, diergezondheid en milieu. Het provinciebestuur wil elf thema’s opnemen in de maatlat. Zeven van de elf thema’s zijn gerelateerd aan volksgezondheid. De uitkomst van de BZV wil de provincie op internet zetten met een profiel van het bedrijf, foto's en de 'score' op de verschillende thema's.

Hoe hoog de lat wordt gelegd en wanneer een veehouder een ‘voldoende’ scoort en in aanmerking komt voor een vergunning, is nog niet bekend. De BZV wordt ontwikkelt in samenwerking met ZLTO, GGD, waterschappen, gemeenten en milieugroepen.

Laatste reacties

 • abtje

  Prima, goed idee, en dan ook een site ernaast met het functioneren en belonen van de ambtenaren.
  Gelijke monniken, gelijke kappen. Of zou dat reden zijn om er toch maar vanaf te zien?

 • joannes

  Big Bother gaat te ver. Het wantrouwen naar de varkenshouder wordt nu Politiek gestimuleerd blijkt. Alles om vooral stemmers te behouden in deze zware tijden. De boer wordt geofferd; een makkelijk slachtofer waar er relatief weinig van zijn en waar polulair mee te verdienen valt. Weer zo´n duidelijk signaal dat varkenshouden niet meer past in het Brabantse blijkbaar.

 • ...............

  @abtje: en dan ook de declaratie's en de wipperijtjes.

 • alco1

  En wie gaat beoordelen wat goed en wat slecht is. Ik weet nou al dat we met 2% boeren weinig inbreng zullen hebben in die regelgeving. Dus verwerpen dat hele voorstel.

 • bnieuwen

  Dat zooitje bedenkers van dit infantiele systeem zouden zelf eens op een dergelijke manier aangepakt moeten worden. Politici en ambtenaren hebben nagenoeg nog nooit echt gewerkt en doen alleen maar waar ze zelf zin in hebben. De burger telt niet meer. Hielenlikkers van Brussel bedenken dit soort onzin. Natuurlijk is dierenwelzijn en milieu belangrijk maar bij dit soort wantoestanden aan plannen kun je er als burger van uit gaan dat onze overheid gewoon dom is en geen verstand van zaken heeft. Je vraagt je gewoon af of dat stelletje ambtenaren niet eens gewoon aan het werk zou kunnen gaan.

 • jordi 1455

  Wat zijn de gevolgen van het systeem? hoe zit het met de privacy?
  Stel dat ik slecht scoor volgens dat systeem wat zijn de gevolgen? wordt ik dan bedreigd door linkse activisten, breken ze bij mij in? of steken ze de boel in brand?

 • bankivahoen

  De boer is weer de klos, nu wordt ie helemaal vogelvrij verklaard ! Links likt zijn vingers af bij deze hetze tegen de primaire voedselproducent ! Hier blijkt hoe onbetrouwbaar de overheid is, 25 jaar regels op leugenachtige basis verzonnen en ook die waren niet effectief genoeg om de hele sector uit te roeien ! Steeds gaat men een beetje verder met pijn doen om de duizenden boeren gezinnen het zo onaangenaam mogelijk te maken. Wel de hele dag de pleuris werken om zo goedkoop mogelijk voor de dagelijkse voedselvoorziening te zorgen. Hoe gaat dit eindigen ? Men zet de rest van de bevolking steeds meer tegen de boeren op zodat er inderdaad geen enkel draagvlak meer overblijft . Het is vechten tegen de bierkaai ! Hoog tijd dat alles uit de 3d printer komt dan hebben ze hun zin !
  Lekker een biologische tofu burger printen afgeblust met het nat van brandnetels, hmmmmmm!!!
  Maar serieus, ik ben bang dat er in de toekomst nog wel eens geweld tegen de boeren gebruikt gaat worden,

 • Romeijn

  Ach, als je een voorbeeld bedrijf hebt hoef je nergens bang voor te zijn. Maar als je niet mee gaat met de wensen van je bedrijfsomgeving (afnemers, buren, clubgenoten enz.) ... dan maken ze gehakt van je. Dat is ook een vorm van noaberschap en sociale cohesie in het buitengebied. Niks links aan, eerder rechts.

 • Mels

  Dit heet nou de BV Nederland.........Waar leven en laten leven,werken en laten werken het laatste is wat men doet,wat toch een gezeik als er meer ambtenaren zijn als boeren.....Oja,gemeentes hebben al jaren het zelfde personeelsbestand en zo niet,wel de kosten ervan en wie en wat doet bv de plantsoenen waar voorheen de plantsoenendienst schoffelde en maaide? Daar hoor ik nooit iemand over.

 • alco1

  Wat is een voorbeeld bedrijf. Een bedrijf wat het goed doet, qua economie en toekomstbestendig zijn. Of in de ogen van door emotie gedreven idealisten.

 • pietbongers

  alco1 merkt terecht op dat we als boeren weinig kinnen inbrengen met die 2% die we zijn ,weet niet of dat aantal zo duidelijk is ,maar as boer zijn we het ook helemaal niet eens wat goed is wat betreft duurzaam of zorgvuldig .er zijn er die het proberen te doen met technische middelen ,vloeren en afzuiging .en er is ook groep die werken met voerspoor en kringloop en onderling zijn we het daar nog niet overeens wat beste of goed is .

 • kempermanplv

  Nou Brabant,

  zorg eerst maar eens dat jullie alle aanvragen die er liggen op een eerlijke transparante manier afwerken ipv. alleen maar boertjes te pesten en op extra kosten te jagen. Laten we met z'n allen ook maar gaan beoordelen als het provincie huis wordt verbouwd van onze centen of dat nodig is!!!!!!!!!

 • kempermanplv

  Nou Brabant,

  zorg eerst maar eens dat jullie alle aanvragen die er liggen op een eerlijke transparante manier afwerken ipv. alleen maar boertjes te pesten en op extra kosten te jagen. Laten we met z'n allen ook maar gaan beoordelen als het provincie huis wordt verbouwd van onze centen of dat nodig is!!!!!!!!!

 • trekker123

  De Brabantse zorgvuldigheidsscore. We hebben inmiddels wel certificaten en keurmerken genoeg. Burgers die het niet zo hebben op de veehouderij laten zich echt niet gerust stellen door een of andere score. De overheid stelt eisen genoeg waar een bedrijf aan moet voldoen. Laat verder iedereen gewoon een beetje ophouden met ouwehoeren. Vote with your dollar. Als het je niet bevalt hoe het eten wordt geproduceerd dan koop je gewoon wat anders. Je kunt ook ophouden met eten. Of je gaat gewoon zelf je vreten vangen.

 • Sjaak

  Goh ja...BZV, komt me zo bekend voor:)

  Boer Zoekt Vrouw had een positieve uitwerking op het imago van de sector, en dat is misschien ook wel het gevolg van deze BZV, als er tenminste nog boertjes over blijven...
  Anders gaat zowel de BZV van tv als de BZV van Brabant teloor!

 • joannes

  Daar hebben we @Romeijn weer met zijn linkse dreigtaal. Je bent een voorbeeld van de commotie die gaat ontstaan! Zonder regels en met een eigen fantasie interpretatie worden veel beelden - vermeende transparantie- uitgelegd zoals met het wil zien zien en niet zoals het gezien zou moeten worden. Politicy laten al veel te veel hun oren hangen naar wat leken vinden en met deze maatregelen wordt het alleen maar erger. Big Brother wordt gecopieerd naar het bedrijfsleven waar men invloed wil en met ongelijke maat. En die 2 % boeren in de maatschappij moeten het ontgelden tot vermaak van die 98% die verleidt met alléén Politieke invloed de boeren kunnen onteigenen.

 • daan1908

  Wie oordeeldt over wie, wat zijn de criteria ? Dit is het begin van het einde . We zijn begonnen vanaf de middeleeuwen de maatschappij met respect en fatsoen vorm te geven vanaf nu wordt de boel vakkundig om zeep geholpen . Zoals hierboven al aangegeven dit kan gewoon niet .
  Privacywetgeving zal hier als eerste een streep door halen . Onbegrijpelijk dat een ZLTO, Waterschappen e.d zich hier mee inlaten .
  Kijk er zijn spelregels waar een ieder zich aan moet houden , als gemeenten en meer van de ambtelijke tak zich hier op deze manier mee gaan bemoeien krijgt men communistische toestanden . Daarom houdt dit geen stand .

 • Spruit12

  Weer een idioot idee om een aantal leken in de provincie aan het werk te houden. Hoe kan een gewone burger nou oordelen wat goed of fout is? Is het hebben van een (reeds bestaand) keurmerk niet voldoende om te prestaties van een agrarisch bedrijf langs de 'meetlat' te leggen? Als ze toch een lijst willen maken, dan maar een opsomming per bedrijf van welke certificaten in bezit zijn. 'toetsen op bovenwettelijke prestaties' legt extra beperkingen op die kostenverhogend zijn en die de ontwikkelingen in de sector in de weg staan. Waarom een sectoren pesten en hinderen in ontwikkeling', terwijl we in de toekomst deze sector hart nodig hebben? Denk maar aan voedsel, energie en natuurbeheer.

 • Spruit12

  Het voorgaande bericht iets te snel getypt, let maar niet op de tikfouten.

 • abtje

  Een bedrijf controleren is een, maar juist in de agrarische wereld is een bedrijf vaak onlosmakelijk verbonden met het priveleven.
  En daar wringt de schoen. Het bedrijf is niet los te zien van de privekeuken.
  Waar worden gasten ontvangen? Op kantoor of in je eigen keuken? Juist door die vermengeling is het gezinsbedrijf zo sterk, maar daardoor hoeven we ons prive niet helemaal bloot te geven. Dat doen ze op het gemeentehuis ook niet bij de burgemeester zijn vrouw in haar woonkamer.

 • BetterCows

  Geen vergunningen aanvragen ,dan wordt het pas stil

 • Miriamnu

  Als men wat te verbergen heeft, klopt er iets niet.
  Prima idee. Eindelijk,zou ik willen zeggen.

 • Miriamnu

  trekker123, Of je gaat gewoon zelf je vreten vangen. Ik hoef mijn eten niet te vangen, ik ga naar de groenteboer en dat is genoeg.
  Waarom vegetarisch? Gewoon, omdat het KAN !

 • Bison

  Beetje geschift geworden daar of rookt iedereen funny shaffies.?

  Ze konden van mij aan het gas!.

 • mwhjanssen5

  Is dit de nieuwe manier van het verlagen van aantallen dieren in Brabant, Ik vraag me af of we als agrarisch ondernemers nog wel in Nederland willen ondernemen, op deze manier met allerlei bovenwettelijke regels en een retail die de boeren net zoveel betalen dat ze in leven kunnen blijven. zorg eerst eens voor een goed verdienmodel voor de ondernemer en stel dan eisen dan zal er draagvlak zijn maar als het zo doorgaat blijven hier geen ondernemers meer over. Maar ja dat is misschien ook precies de doelstelling van deze plannen.

 • niek brabant

  ok miriamnu, ik kom even met camera foto's nemen van alle's in huis en zet die op internet met een beoordeling. je hebt immers niets te verbergen.

 • niek brabant

  miriamnu wist je dat planten ook leven. waarom die wel eten en geen dieren ?

 • jordi 1455

  Las op foodlog dat planten ook konden rekenen, dus mogen we nu ook geen planten meer eten omdat ze ook intelligent zijn.

  @niek brabant
  Zeker hond en kat onvriendelijk dat flatje van haar.

 • Romeijn

  De reacties geven weer veel inzicht in de belevingswereld van mensen die alles willen kunnen zeggen, maar daar in alle anonimiteit geen verantwoordelijkheid voor willen nemen. Gelukkig zijn ze niet representatief voor de Nederlandse agrariërs die nu gewoon aan het werk zijn in plaats van gefrustreerd achter de computer proberen hun gelijk te krijgen...

 • jan van den broek

  Dit is een goed idee, snel gebeurd en grote gevolgen.
  1E METEN RONDOM EN ONDER DE STALLEN NAAR GIER DIE DOOR DRINKT IN ONS GRONDWATER.
  2EMETEN RONDOM DE STAL NAAR DE LUCHT KWALITEIT, ALLES MET GEIJKTE METERS, UITSLAG SCHONE LUCHT EN GRONDWATER RONDOM DE GEITEN STAL,
  VARKENSSTALLEN EN KOEIEN STALLEN OOK KIPPEN STALLEN NIET VERGETEN .
  DE UITSLAG WEKELINGS IN DE KRANT MET MOGELIJK HEID SECOND OPINIE.
  GEWELDIG IDEE.

 • bankivahoen

  En daar kom je nu pas mee # 30 ? Waarom wekelijks en niet dagelijks in de krant?

 • Mels

  #25,mhwjanssen,had je de illusie dat als er in Nederland een goed verdien model was voor welke boer dan ook dat diezelfde boer dan dezelfde omvang hield als nu??? Nederlandse boeren worden waar ook ter wereld om een aantal dingen geroemd en die kan jij ook opnoemen,er is een ding waar zo ook bekend om staan en dat is het gegeven dat een Nederlandse boer altijd groter en meer wil.Misschien wel omdat we op postzegel niveau opereren.Daarom blijft het hier een strijd.

 • trijnie

  Ik wil niet beledigen'
  , maar eerder gingen we elk jaar een aantal dagen op vakantie in Brabant.
  Nu niet meer.
  U mag zelf invullen waarom niet meer...

 • alco1

  Op welke camping stonden jullie dan?

 • trijnie

  Niet alleen campings,ook bungalows en hotelletjes.
  o.a.herkenbosch, st. Anthonis, Oosterhout, Moergestel en nog een leuk campinkje bij de Belgische grens enz. Allemaal campings van Staatsbosbeheer.
  We hebben het één keer geprobeerd bij een varkensboerderij.....Maar alleen al die ventilators... en over de rest wil ik het niet hebben.
  Maar Alco waarom wil je dat weten? Maakt het wat uit?

 • alco1

  Even checken of je vanwege de stank nu daar niet meer kunt staan.

 • bankivahoen

  Ik wil ook niet beledigen maar denk niet dat ze daar in Brabant van wakker liggen Trijnie !

 • trijnie

  @alco, ha, dan heb je nu nog aardig wat te checken, ik wil er zelfs nog wel een paar adresjes bij doen hoor. En het gaat niet alleen om de stank maar ook om dat het landschap er ook niet mooier op wordt met al die varkensfabrieken
  en snelwegen.
  Trouwens, hoe durf je het hier op dit forum over stank te hebben?

 • trijnie

  @bankivahoen Nee, dat begrijp ik goed, daar liggen ze niet wakker van.
  Maar die verkens brengen geld op moar dieen toeristen ook en voor die hotels zal het niet zo fijn zijn als er steeds meer gasten wegblijven

 • bankivahoen

  Goed dat je het opneemt voor de toeristen en de hotels , doet dat ook iemand!
  Wie was er eerder de kuus of het hotel of de kampeerboerderij ? Over 25 jaar komt er ook weer een verlangen om te kamperen bij de megastal van vroeger,weet je nog, waarvan we de eigenaren toen lachend het land uitgepest hebben!

 • trijnie

  bankivahoen, niet zo verbitterd zijn, je vergalt je leven ermee en het is toch zoals het is.

 • Philips

  Zolang ze niet terug honger hebben zal het altijd te duur en niet proper genoeg geproduceerd zijn, en bovendien dat houdt een bende nietwieten bezig die anders geen kant op kunnen. Een beetje sociaal denken mensen zelfs al betalen we er met ons leven mee!

 • spits761

  trijnie,ik word eigenlijk een beetje onpasselijk van je reacties.Typisch weer zo'n geluid van dat links gespuis.Hardwerkende mensen die voor jan met de korte achternaam 7 dagen in de week 365 dgn p/j zich het schompes werken en hun dieren zo goed mogelijk verzorgen.En al die praat van het stinkt,megastallen,dierwelzijn,milieu,duurzaam.En wat doet de consument(en ook jij trijnie)je gooit bij de alber heijn gewoon de kiloknaller in je mandje.Je komt vast en zeker uit de stad trijnie,maar daar stinkt het idd niet,nee daar kun je geen adem halen van de uitlaatgassen van fabrieken en de auto's.Trijnie,je verstand zit in je haarwortel van je gepileerde wenkbrauw!!!!

 • Bison

  Een camping in Holland!,. bedoeld men hiermee die kleine kut plekkies waar een hoop mensen voor een hoop geld met een kwak schreewende kinderen op een kluitje in bekrompen caravans (of tentjes met scheerlijnen waar je de poten over breekt) en dichter naast elkaar staan als huizen in de stad een weekje of zo hoge bloeddruk komen opwekken?

  Ik kan niet zien wat daar te recreeeren valt

  Kan het beter een 'kramping' noemen!lol

 • Romeijn

  Als Brabant gelijk even een deel van bovenstaande reacties meeneemt dan is het vertrouwen van burgers in de veehouderij voorgoed verdwenen.
  Het grootste deel van de burgers wordt voortdurend door de vaste reageerders geschoffeerd. Wat een niveau!
  Dank je redactie: regels opstellen en niemand daar aan houden. Slappe hap.

 • trijnie

  Romeijn, ik maak me niet druk om wat ze me toe gooien, ik moet er ook vaak om lachen zoals hierboven weer van bis on.
  En er zijn ook leuke reacties bij zoals laatst van ene uit Canada die zijn vleeskoeien bij 50 graden vorst buiten hield, daar leer ik wat van en zo zijn er wel meer. Maar ik kan het hier niet overal mee eens zijn net als jou maar aan de andere kant kan ik me wel indenken in de positie waarin mensen verkeren. We worden veelal allemaal geleeft en wat het biologisch werken betrefd: niet iedereen heeft het lef om over te schakelen

 • trijnie

  @bis on, mocht je nog eens naar ons knusse nederland komen en je wilt kramperen, dan moet je maar kiezen voor een camping van Staatsbosbeheer. Midden in de gemaakte natuur, want echte is er hier niet meer, maar toch voor nederland mooi in het groen en veel ruimte en rust. Geen luxe maar dat heeft een mens niet nodig....

 • Marco22

  Goed plan laten wij dat bij alle ondernemers/instellingen doen horeca bouwbedrijven . Maar ook ziekenhuizen(aantal sterfgevallen) politie en gemeenten aantal klachten en financiele missers.
  Tis gewoon duidelijk boeren moeten oprotten.

Laad alle reacties (44)

Of registreer je om te kunnen reageren.