Home

Nieuws 2624 x bekeken

‘Bloemenveiling bestaat over tien jaar niet meer’

Aalsmeer - In haar huidige vorm bestaat de bloemenveiling over tien jaar niet meer. In de totale afzetketen vinden in hoog tempo grote verschuivingen plaats, vooral als gevolg van het oprukkende elektronisch zaken doen.

Dat zei Herman de Boon van handelskoepel VGB tijdens een ledenvergadering. Volgens De Boon vinden commerciële, financiële en logistieke transacties door de gehele keten straks nog vrijwel alleen via elektronische platforms plaats. FloraHolland kan een centrale en internationale elektronische marktplaats aanbieden, maar het is volgens De Boon ook mogelijk dat handelaren met eigen platforms komen om de toenemende rechtstreekse contacten tussen producent en eindafnemer te faciliteren.
“De verhouding tussen de spelers in de keten wordt de komende tien jaar totaal anders”, waarschuwt De Boon. “De tribunes met kopers verdwijnen. FloraHolland wil één elektronische klok per product waarbij op afstand kan worden geboden. Nationaal brengen kwekers dan hun producten naar een dichtbij gelegen veilpunt, met daarna herverdeling naar ook andere vestigingen. Zo ontstaan dus nieuwe logistieke diensten.”
De Boon constateerde wel dat elektronische afzet van een dagelijks wisselend groot assortiment dagverse, bederfelijke producten, afkomstig van vele aanbieders, ingewikkelder is dan éénmalige aankopen van niet snel veranderende artikelen van maar enkele aanbieders. Als voorbeeld noemde hij smartphones. Maar hij vindt dat de kosten van 200 miljoen die het veilingcomplex nu maakt aanzienlijk omlaag kunnen.
Op basis van de gang van zaken in de eerste vier maanden verwacht hij dat de totale export van bloemen en planten dit jaar in omzet niet of nauwelijks groeit. VGB vertegenwoordigt volgens eigen opgave 3,5 miljard euro van de omzet in de handel in sierteeltproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.