Home

Nieuws 1 reactie

Beperkt budget voor plattelandsbeleid onder nieuwe GLB

Den Haag – Nederland moet het de komende zeven jaar met een kleiner budget voor plattelandsbeleid doen. Uit een voorstel van de EU-regeringsleiders blijkt dat Den Haag tussen 2014 en 2020 een krappe 540 miljoen euro tegemoet kan zien. In de huidige periode was er ruim 593 miljoen te verdelen.

Daarmee behoort Nederland tot de kleinste ontvangers in Europa; alleen Malta (88 miljoen), Luxemburg (89 miljoen), Cyprus (118 miljoen) en België (490 miljoen) krijgen minder geld voor plattelandsdoelen. Het ministerie van Economische Zaken noemt het beperkte budget een ‘tegenvaller’. Op basis van eigen berekeningen had het departement op meer gehoopt. Spekkopers zijn Polen (9,7 miljard), Italië (9,3 miljard) en Frankrijk (8,8 miljard). Voor alle 28 EU-lidstaten samen, inclusief Kroatië, gaat het om bijna 85 miljard euro.

Deze verdeelsleutel is al in februari tijdens de begrotingsonderhandelingen in Brussel overeengekomen. Tot grote frustratie van het Europees Parlement en veel nationale volksvertegenwoordigingen zijn de cijfers echter pas deze week naar buiten gebracht.  Dat Nederland relatief weinig ontvangt, is geen verrassing; dat is in de huidige periode net zo. Toch had er meer ingezeten als premier Rutte destijds beter had onderhandeld, betoogt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

“In de eindfase van de budgetbesprekingen hebben Frankrijk en Italië er allebei meer dan een miljard bijgekregen”, zegt hij. “En die landen gaan dat straks besteden aan het versterken van de concurrentiekracht van de agrarische sector. Ik vind het kwalijk dat het kabinet dat heeft laten gebeuren. Nederland had alerter moeten zijn.” Maat hoopt dat een en ander nog kan worden bijgesteld in de onderhandelingen tussen de regeringsleiders en het Europees Parlement, die nog niet zijn afgerond.

Eén reactie

  • abtje

    Maat, je kan Rutte wel de schuld willen geven. Wie adviseert de regering? Is dat niet de zichzelf belangenbehartigende club noemende, de LTO???

Of registreer je om te kunnen reageren.