Home

Nieuws 22 reacties

Begrenzing omvang veehouderij vanwege volksgezondheid wordt mogelijk

Den Haag - Er komt nieuwe regelgeving voor gemeenten en provincies om grenzen te stellen aan de veehouderij om redenen van volksgezondheid. Dat heeft het kabinet besloten. De huidige wetgeving voor ruimtelijke ordening en milieu biedt al mogelijkheden om effecten van de veehouderij op de kwaliteit van de leefomgeving te beperken, maar daar komt nu nieuwe regelgeving bij.

Provincies en gemeenten kunnen met de nieuwe regels een maximum stellen aan de totale omvang van een bedrijf in aantallen dieren in een bepaald gebied, inclusief het totaal op slot zetten van een gebied. Ook kunnen er grenzen worden gesteld aan de veedichtheid, door een maximaal aantal dieren per hectare in een gebied te stellen of een maximum aantal dieren van de gehele veehouderij in een gebied in te voeren.

De nieuwe maatregelen worden opgenomen in de Wet Dieren. In deze wet staan al regels voor het houden van dieren, onder andere in het belang van de volksgezondheid. Hiervoor moet wel een wetenschappelijke onderbouwing worden gegeven.

Naast deze maatregelen komt er een inventarisatie van mogelijke maatregelen ter beperking van de risico’s van de veehouderij voor de volksgezondheid. Het kabinet roept gemeenten op om de Wet Geurhinder te gebruiken voor strengere geurnormen om overlast van de veehouderij tegen te gaan. Per 2014 zullen er bij de vergunningverlening ook normen worden gesteld voor de uitstoot van endotoxinen (celwanden van bacteriën), zoals de Gezondheidsraad heeft voorgesteld.

Het kabinet stelt daarnaast 3,4 miljoen euro beschikbaar voor verder onderzoek naar de gezondheidseffecten van de veehouderij, uitgevoerd door het RIVM, Wageningen UR, Iras en Nivel. Ook wil het kabinet een kennisplatform instellen voor provincies en gemeenten op het gebied van volksgezondheid en veehouderij.

Laatste reacties

 • Ties S

  de regering bepaalt op korte termijn waar en hoeveel dieren U mag houden... de regering bepaalt (bijna) wat voor gewassen er geteeld worden in welke regio (op termijn op welk perceel).... de regering bepaalt op welk tijdstip U mag bemesten en bijna op de gram af hoeveel..... en ga zo nog even door....... enkele decennia gelden was er ook zo'n land..... nu gaan we naar de EUSSR...

 • Mels

  Heb je het nu pas door??? Mansholt is er mee begonnen. Zelfs in de W'meer en Noord oost polder werd al bepaald wie waar en wat. Ach,we hebben de vrijheid nog om te stemmen........

 • alco1

  Hier moet ik denken aan een verhaal van een oud boertje.
  Hij vertelde: Zet 's avonds maar een koe bij mij in de kamer, het zal wel een flinke smeerboel worden, maar ik kijk om elf uur nog wel naar de TV. Gaat u maar eens de krant lezen in een dichte garage met een draaiende auto. Uw nabestaanden zullen nimmer meer klagen over stank van dieren.
  Daarnaast vervuilt de mens ook nog met al zijn luxe als auto's, opmaak spullen, shampo's, computers, gsm en zo kun je nog wel een tijdje doorgaan.
  U begrijpt nu wel wat de achterliggende gedachte is van deze nieuwe wetgeving.

 • agropak

  Arme Mels, jij gaat lekker stemmen en daarna draaien de heren van de politiek hun kont weer de andere kant op. Zorg dat je als boer uit nederland weg komt. Was vandaag lekker mijn aardappels aan het aanaarden, heerlijk perceel van ander half kilometer lang aan mijn eigen zandweg aan de andere kant een blokje mais van 120 ha, mais van een metertje hoog gezaaid tweede week van mei.
  Niemand doet me hier wat en de gene die komt zonder uitnodiging krijgt een schop onder zijn k....

 • Mels

  agropak,ik zal je ff wat sturen......

 • m.nieuweboer

  Er zullen wel weer rapporten worden geproduceerd die voldoen aan de wensen van de opdrachtgever.Zo is het ook gegaan met het ammoniakbeleid ,nu blijkt dat deze zijn gebaseerd op aannames en zonder de gevolgen te onderzoeken .
  Het aan banden leggen van de belangrijkste bedrijfstak lijkt mij niet verstandig.

 • PetervanKempen

  3,4Miljoen budget om weer ambtenaren werk te verschaffen en een onderzoek te laten doen waarvan het antwoord door de megastallen nee lobby al is vastgelegd. Vooral de wet geurhindergebruiken is het devies!
  Hoe komt het toch dat niemand denkt dat deze nieuwe begrenzingen op redelijkheid en voorkomen van uitwassen van schaalgrootte gebaseerd zullen zijn? ( wat hopenlijk de bedoeling is) Antwoord: omdat het sedert de hongerwinter alleen maar minder is gegaan met het imago van boeren in dit land. En waarom? Omdat er een linkse meerderheid is ontstaan die gewoon anti boer is en alleen sojatofu eet. LTO waar blijft u ?
  Oplossing?

 • trijnie

  Klaag, klaag, klaag........
  Het was mooi en groeizaam weer vandaag.

 • bankivahoen

  Al ooit een rechtsdenkende LTO bobo meegemaakt ? Men huichelt gewoon met de elite mee. Vanaf nu heeft elke gemeente nog een betere stok om de boeren het land uit te knuppelen ! Al 25 jaar extra regelgeving heeft opgeleverd dat er nog steeds niet meer als 6 boeren per dag stoppen , dit hadden er veel meer moeten zijn in de ogen van alles wat links is. Daarom nu deze nieuwe regel zodat onder iedere mom van schade aan wie weet waaraan nu elke boer genekt kan worden.Wat een verschrikkelijke samenleving is er in wording ! Het gekke is dat 99 % dit nog niet in de gaten heeft. Misschien als volgende maand weer zal blijken dat ook die 6 miljard aan ordinaire belastingverhoging nog slechts een druppel op de gloeiende plaat is worden er weer een paar meer wakker. Mensen worden steeds ongelukkiger en vervelend naar de andere medemens toe , de frustratie druipt er werkelijk aan alle kanten van af. Zie de diverse reagluurders hier op de boerderij site die werkelijk geen enkele gelegenheid onbenut laten om hun eigen ellende ten toon te spreiden. Maar ja de beste stuurlui hebben nog altijd werkeloos langs de kade staan roepen.

 • Pe

  Het romeinse rijk ging kapot aan zijn eigen succes, we zijn HARD op weg!!

 • joannes

  @trijnie, wanneer neem je eens een keer een boeren reactie serieus? Of ben je zo geïndoctrineerd dat je alleen maar die aktiegroepen en lekengroepen commentaren echoët. Een keer nadenken en je afvragen hoe het komt dat met dat éénrichtings verkeer iedere keer weer de boerengemeenschap meer beperkingen krijgt op haar zelf betaalde in eigendom of gehuurde terrein voor een exploitaitie die marginale marges kent komt waarschijnlijk niet bij je op. Je bent een voorbeeld van dat stemvee waar die Stadse partijen hun Politieke voordeel mee doen en waarom boeren het plezier en de trots in hun vak wordt ontnomen.

 • Mels

  Bankivahoen,die kade moet het vliegveld zijn,wuivend naar de achterblijvers,och arme....

 • Pe

  Misschien moeten we maar eens dreigen om met ze alle tegelijk massaal mest in sloot te pompen...:-( misschien dat dat nog helpt. Het moet maar eens afgelopen zijn met al dat linkse gelul van overheidsclupjes en terroristische zielige dieren bolwerken

 • henk fledderus

  Misschien wordt het een heel goed rapport. Voor dat geld zou ik wel eits verwachten. Misschien kun je wat subsidie krijgen om dat werken in de veehoudery zo gevaarlijk is....
  Het zou niet onverstandig zijn dergelijke reken modellen op snelwegen en dichtbevolkte gebijden los te laten, 1 auto per 100 meter op de snelweg.
  Stelletje bezopen mafkezen in den Haag

 • alco1

  Wiens brood men eet wiens taal men spreekt.

 • Henk j

  We hebben een stuk grond langs de À 28 waar ik aan het werk was en even 1 minuut auto,s heb geteld en dat waren er maar 100 en die vervuilen niets want dat is de melkkoe van de staat en dat moet doorgaan

 • alco1

  @Henk j Ik denk dat je dat niet moet zien als melkkoe van de staat. Als iedereen zich daar zou verplaatsen met de fiets is dat alleen maar goed voor de staatskas. Economie is simpelweg de balans tussen de geldstroom wat er Nederland uitgaat en wat er binnen komt. Fietsen maken we in Nederland zelf, auto's niet. Ook brandstof voeren we in. Iedereen denk dan: 'Ja maar die accijnsen op de brandstof dan' Als we daar niet voor hoeven te betalen, blijft het beschikbaar voor andere ondernemingen, het liefst ook nog weer voor producten die we kunnen exporteren.
  Het punt is dat beleidsvoerders ook zelf een vervuilende auto hebben. Maar je zaagt toch niet je eigen poten onder je stoel weg?

 • Burgerman9

  Geachte voorgaande reageerders, u verwijt de overheid dat ze regels stelt, en tegelijkertijd meent u te mogen/kunnen bepalen hoe het wel moet. Niks mest uitrijden in stroken van max 5 cm met een tussenruimte van 15 cm, gewoon grote sloten uitrijden en als de buurman klaagt over stank zeggen dat het de schuld van de loonwerker is. En als je de loonwerker dan aanspreekt intimideert die je met de mededeling dat hij de AID makkelijk kan inpakken, dus hou je mond maar, burgerman, en rot op met je regels.
  Dus kom me aub niet aan met dat u door de overheid wordt onderdrukt, in mijn visie heeft u al meer ruimte dan wenselijk.

 • alco1

  Burgerman. Wat heb jij moeite met waar jij woont. Ik woon midden tussen de burgers en er is er niet één die moeite met mij heeft. We leven zelfs zeer harmonieus met elkaar. Ik denk dat je zelf maar eens even in de spiegel moet kijken. Steeds zeuren kan een boer ook rancuneus maken.

 • Farm1110

  Tja de DSM breidt gewonn uit ah ja veel werknemmers. als je een luchtonderzoek willt laten maken dann moet je dat rst bij DSM angeven ... aha ja da gaan de filters in bedtijf hier in de de buurt gaat het antal borstkanker betroffene vrowen stets omoog .... ahja het zal zeker an de koejen liegen.....

 • koster

  De mensheid wereldwijd is de weg kwijt en Nederland is een van de landen die voorop loopt. Ik maak me minder druk om regels nu ik besef dat dat pineuts is bij ons toekomstscenario: overleven. Als boer, als mensheid.
  De mensen gaan nog wel bij ons aankloppen. Laten wij zorgen dat er dan nog wat te oogsten valt. En die burgerman? Op de dankbaarheid zullen we even moeten wachten, maar die dag komt wel. En in dit tempo, in mijn werkzame leven, vermoed ik.

 • Fleur de lille

  <>

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.