Home

Nieuws 823 x bekeken 5 reacties

Angola stort geld in voedselzekerheidsfonds

Rome - Na Equatoriaal Guinea doneert ook Angola miljoenen in een voedselzekerheidsfonds voor Afrika, bestuurd door de Wereldvoedselorganisatie FAO. Dat is bekendgemaakt bij de lancering van het initiatief, waarmee FAO-topman José Graziano da Silva wil inspelen op de toenemende rijkdom in landen met veel olie en gas.

Angola stort 10 miljoen dollar in het Africa Solidarity Trust Fund. Landbouwminister Afonso Pedro Canga reisde af naar Rome en benadrukte dat Afrika een continent is van economische groei. De hoofdstad van Angola, Luanda, behoort tegenwoordig door de oliedollars tot de duurste woonplaatsen voor expats. Angola trok de laatste jaren veel landbouwinvesteringen uit de voormalige koloniale overheerser Portugal.
President Teodoro Obiang Nguema Mbasogo van Equatoriaal Guinea zei bij de bijeenkomst dat Afrika een enorm landbouwpotentieel heeft. Zestig procent van de geschikte landbouwgrond wordt nu niet ingezet, aldus de leider. De hoop is dat delen van Afrika de Groene Revolutie van Azië of de ontginning van de savanne in Brazilië kan kopiëren.
Bij de lancering zei Graziano da Silva dat er meer solidariteit komt in Afrika. “En er is een duidelijk begrip voor het feit dat in een geglobaliseerde wereld het niet mogelijk is voedselzekerheid te bereiken in slechts één land. Ik geloof dat we een groeiend politiek commitment zien om honger uit te bannen.”

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Wederom wordt hier aangegeven dat hongersnood geen capaciteitsprobleem is.
  Als Maat (LTO) propagandeert om hier meer te produceren ben je gewoon de markt aan het kapot maken.

 • agratax2

  Gerjan. Hongersnood heeft niet een oorzaak, maar meerdere. Capaciteit is een daarvan, want de productie in Afrika is gewoon te laag. Een ander probleem is de verdeling van voedsel over de wereld en het feit dat wij (de rijken) veel Afrikaanse grond gebruiken om koffie, thee, cacoa, specerijen en palmolie te produceren. Geen eerste levensbehoefte producten maar ' luxe' artikelen die wel miljoenen hektares vruchbaar land in beslag nemen.

 • gerjan slingenbergh

  Dat weet ik ook maar waar het mij om gaat dat de voorman van de LTO die zegt dat hij de belangen van de boeren behartigd, met zijn visie hier de markt zit te verknallen.

 • hekogler

  Angola beter jongens Europa toe stuur om te leer werk en obleiding kry om te boer dan kan hulle met die goeie gronde n groot deel van Afrika met kos voorsien
  H.K. Suid Afrika

 • Mozes

  Leuk om te zien dat het Zuid-Afrikaans vanuit het Nederlands net zo goed te lezen is dan het Fries dialect.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.