Home

Nieuws

Amerikaanse politiek neemt Smithfield-deal onder loep

Washington - Leden van het Amerikaanse congres gaan eventuele risico’s van de voorgestelde overname van Smithfield Foods door het Chinese Shuanghui International onderzoeken. Dat heeft de voorzitter van de landbouwcommissie van de senaat, Debbie Stabenow, bekendgemaakt. De groep politici zal op 10 juli onder meer de topman van het vleesconcern uit Virginia, Larry Pope, interviewen.

De hoorzitting krijgt de naam “Smithfield and beyond” en zal ook ingaan op de vraag of voeding van strategische waarde is en overnames van voedingsbedrijven door buitenlandse ondernemingen dus altijd onder de loep moeten worden gelegd. Het ministerie van economische zaken in China bracht recent een verklaring naar buiten waarin ze stelt dat de voedselveiligheid door een deal niet in het geding komt. China heeft de laatste jaren een serie voedselschandalen te verwerken gehad, onder meer met vervuild melkpoeder.
Twee politici, senator Elizabeth Warren uit Massachusetts en afgevaardigde Rosa DeLauro uit Connecticut, hebben apart van de procedure 17 vragen opgestuurd naar de regering-Obama. De volksvertegenwoordigers willen onder meer weten of de Chinese onderneming door een overname inzicht krijgt in Amerikaanse “handelsgeheimen” en of het leveren van varkensvlees uit de VS geen gevaar is voor de Amerikaanse voedselveiligheid en voedselzekerheid. Dat laatste lijkt onwaarschijnlijk gezien de VS een grote netto-exporteur van varkensvlees is.
In 2013 voerde het land tot mei volgens handelskoepel USMEF 541.000 ton varkensvlees uit. Smithfield Foods is het grootste varkensvleesexporterende bedrijf in de VS. Volgens topman Pope, die zelf tientallen miljoenen dollars kan verdienen aan de deal, biedt een overname door Shuanghui International de organisatie kansen in China. Nu heeft Smithfield Foods nog vaak te maken met handelspolitiek, maar met een Chinese eigenaar denkt Pope meer invloed te hebben op "Beijing". Andersom kan de Chinese onderneming, ook wel bekend als "Shineway", hoogkwalitatief leren slachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.